Нейно величество ще подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория, която властва 63 години и 216 дни от 1837 до 1901 г.

Вижте снимки на Елизабет и Филип >>

За разлика от пра-прабаба си, която властва 40 г. без любимия си съпруг принц Албърт, Елизабет е "благословена" мъжът й принц Филип (94), херцог на Единбург, да е изминал "всяка крачка от пътя" заедно с нея. Затова тя го нарича нейната "сила и опора". И макар първоначално да не е одобрен от родителите и придворните, сега, наближавайки 70-годишнината си, бракът им е история за голям успех.

Говори се, че още на 13-годишна възраст Елизабет се зарекла, че никога няма да вземе за съпруг друг мъж, освен Филип. Това се случва през 1939 г., когато е принцеса, а той е привлекателният принц Филип Гръцки и морски кадет. Когато й предлага брак в имението Балморал през 1946 г., Елизабет приема, без да се посъветва с родителите си. Кралят и кралицата настояват за период на размисъл, но принцесата е непоколебима. Писмата, писани скоро след сватбата им през 1947 г., са свидетелство за голямата им любов.

"Филип е ангел. С него се държим така, сякаш си принадлежим от години", възторжено казва принцеса Елизабет на родителите си.

Не по-малко ентусиазиран е и Филип:

"Тя е единственото нещо в света, което е абсолютно реално за мен".

В младостта си Филип е човек на действието - той се радва на службата си в Кралския военноморски флот на Великобритания и се отличава във военно време. Смята се, че двойката е била най-щастлива, когато Филип е разпределен в Малта от 1949 до 1951 г. Нейно величество впоследствие е споделяла с нотка тъга, че това е било единственото време, в което е могла да води "нормален" живот.

Заболяването и преждевременната смърт на баща й крал Джордж Шести слагат рязък край на това относително безгрижно време. Първоначално Филип си взима отпуск за неопределено време от флота, но става ясно, че никога няма да се върне на служба.

"Смятах, че ще имам флотска кариера, но стана ясно, че няма надежда. Понякога човек няма избор. Нещата се случват и трябва да се направят компромиси. Такъв е животът. Приех го и се опитах да дам най-доброто от себе си", казва по-късно принцът.

Въпреки дълголетието си, бракът на Елизабет и Филип не винаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката й и да стои на няколко крачки зад нея. Навремето в разговор с австралиец, който споделя, че съпругата му е доктор по философия и е по-значима от него, Филип казва: "А, да, в нашето семейство имаме същия проблем".

Кралският съпруг така не крие недоволството си, че четирите му деца приемат презимето на Елизабет - Уиндзор, а не неговото - Маунтбатън.

"Аз съм единственият мъж в страната, на когото не е позволено да даде името си на собствените си деца".

В очите на закона бракът между кралица Елизабет Втора и херцога на Единбург е неравен - организацията на целия живот на принц Филип зависи от официалната програма на съпругата му. "Моята роля на първо, второ и последно място е никога да не разочаровам Кралицата", заявява веднъж Филип. Бившият личен секретар на кралицата - лорд Чартърис, разкри, че не е било необичайно за Елизабет да казва на съпруга си "да си затваря устата".

Запитан веднъж каква е тайната на успешния брак, Филип отговоря:

"Различните интереси. Това е нещото, което не трябва да се оспорва"
.

Официалната снимка

Бъкингамският дворец пусна официална снимка заради рекорда за най-дълго властвалия британския монарх на Елизабет Втора. Снимката е направена от Мери Макартни, дъщерята на Пол Макартни от първата му съпруга Линда. Тя показва кралицата как чете документи, а пред нея е прословутото червено куфарче, в което й ги носят всеки ден. Елизабет Втора е в розово-бяла рокля на цветчета на дизайнера Карл Лудвиг и брошка с розов сапфир и диаманти (вижте галерията).