Стане ли въпрос за остров Крит, повечето хора неизменно го свързват с някои от най-популярните древногръцките митове, водещи началото си от него, които, предавани от уста на уста, са успели оцелеят през вековете, намирайки път до наши дни. Като например този за ужасяващото чудовище, наречено Минотавър, изобразявано с тяло на човек и глава на бик, което било затворено в лабиринта, построен от Дедал под величествения дворец на цар Минос в Кносос.

В неговите тунели на всеки девет години пренасяли в жертва на свирепото същество, наричано още Астерий или Астерион, по седем младежи и девойки, които били изпращани от атиняните като изкупление за убийството на сина на владетеля. Според някои предания смъртта му била седмия от общо дванайсетте подвига, които Херкулес трябвало да изпълни по заповед на Евристей, при когото бил пратен на служба от богинята Хера.

Вижте снимки >>

Само че легендите не са от най-съществено значение за мястото, тъй като археологически проучвания от 2008 година сочат, че там е имало присъствие на хора още преди 130 000 години - през епохата на Палеолита. По-късно между 2700 и 1420 г. пр. н. е. островът се превръща в център на развитието на първата напреднала европейска цивилизация - минойската, която за дванайсет века издига великолепни за времето си крепостни градове, част от които са известните дворцови центрове в Кносос, Фестос, Маля и Закрос.

Днес обаче от някогашния просперитет и материално великолепие на този културен център са останали най-вече руини, като само някои от тях са възстановени. Въпреки това най-големият остров в Гърция разполага с множество забележителности и великолепни сгради, останали от различни етапи и културни пластове от историята, които и досега продължават да привличат туристи от различни краища на света.

Снимка: Официален профил в Instagram

Но Крит може да предложи много повече от следите, оставени от миналото, до които немалко от посетителите му искат да се докоснат, тъй като сам по себе си той представлява истинско късче от рая. Това със сигурност би потвърдила и Алекс Енева, която в момента се намира там заедно със своя любим Бедрос. Хореографката на балета "Funky Monkeys" и синът на продуцента Маги Халваджиян се отправиха към поредната си слънчева почивка за това лято, която този път ги отведе до точката, в която континентите Европа, Азия и Африка се срещат. Ваканцията им започна едва преди ден, но двамата вече изпълват профилите си в Инстаграм с прекрасни снимки, разкриващи на последователите им спиращите дъха гледки, на които стават свидетели във втория по големина град там - Ханя.

Освен кадрите с архитектурните забележителности и величествените панорами към Средиземно море, преди броени часове блондинката сподели кадър, показващ как с половинката ѝ се радват на слънчевите лъчи, от които намират прохлада във водите на естествения басейн. Преди това тя качи в мрежата изображение, разкриващо кратката ѝ почивка по време на разходка из тесните улици на населеното място след залез слънце, през която се наслаждава на чаша охладено бяло вино, любувайки се обграждащата я архитектура.

Снимка: Официален профил в Instagram