Традицията, според която младоженците се отправят на меден месец, започващ веднага след брачната им церемония, в чиито рамки те разменят своите клетви, заричайки се във вечна вярност един на друг, е добре позната на всички хора по широкия свят. Въпреки това малко са тези от тях, които са наясно с оригиналния произход както на самия обичай, така и на неговото название. Всъщност, ако трябва да бъдем напълно откровени, съществуват няколко твърдения за неговото начало.

Така например, едно от тях гласи, че през V век на обвързалите своите животи завинаги влюбени се давало значително количество медовина, която е трябвало да им стигне за приблизително тридесет дни. Считало се, че алкохолната напитка, съдържаща мед, вдъхновил нейното наименование, има свойствата на афродизиак, който засилва влечението, което новобрачните изпитват помежду си.

Вижте снимки >>

Смята се, че по-късно, и по-точно през XVI век, тълкуването на израза се е променило, добивайки философско значение. Тогава с него бил определян краткосрочният етап в началото на всеки съюз, през който двойките оставят страстта да им да вземе връх, отдавайки се на нежни удоволствия. Само че подобно на месечината, която едва изпълнила се, започва постепенно да намалява, така и жарта между съпрузите бавно стихва след първоначалната ѝ пламенност.

И така стигаме до XIX век, през който въпросният ритуал отново се изменил, приемайки практична същност. В онзи период брачните партньори тръгвали на пътешествие, чиято цел обаче не била да се усамотят наслаждавайки се на времето заедно, а точно обратното. Те поемали на обиколка из страната, за да посетят лично всички свои роднини и приятели, които не са успели да присъстват на сватбеното им тържество, носейки им сувенири за спомен, засвидетелстващи тяхното уважение.

Разбира се, надали всичко това има някакво значение за днешните мъже и жени, минали наскоро под венчилото, които след церемонията искат просто да прекарат известно време заедно, наслаждавайки се на първите си мигове като семейство някъде далеч от познатите предели на дома, в който така или иначе ще се завърнат, след своето вълнуващо странстване по света. На каквото всъщност в момента са се посветили Карен Хачатрян и Златка Райкова, които в края на миналия месец си казаха заветното "Да" под купола на столичната църква "Въздвижение на Светия Кръст Господен".

Предвид факта, че още преди да сложи халка на безимения си пръст, носителката на титлата "Мис Плеймет" за 2007 г. издаде дестинацията, която с половинката ѝ са избрали за своята романтична одисея, едва ли някои от последователите ѝ в социалната мрежа е бил изненадан да види снимките им от Обединените арабски емирства, които тя преди ден започна да споделя оттам в своя личен Instagram профил. На кадрите ясно личи, че еротичният модел и бившият тенисист са се отдали на редица горещи приключения в космополитния Дубай, който е добре познат за всеки от тях, тъй като неведнъж са го посещавали в миналото.

Когато не събират тен, припичайки се под ярките слънчеви лъчи край открития плувен басейн на хотела, в който са отседнали, те трупат спомени на борда на яхта, плаваща в откритите води на Персийския залив, като се любуват на залеза, ядейки суши. Освен това съпрузите присъстваха на снимачния процес на един от епизодите на тамошното издание на предаването "Hell"s Kitchen", чийто еквивалент у нас води шеф Виктор Ангелов.

Блондинката, която за малко щеше да се сдобие с прозвището Булката беглец преди женитбата си с някогашния спортист, тъй като преди това развали два годежа, отказвайки да застане пред олтара до ММА боеца Георги Валентинов, а впоследствие и с футболиста Благой Георгиев, посети и Музея на Мадам Тюсо в града, където се снима до восъчната фигура на Кендъл Дженър. Именно там тя и избраникът ѝ откриха нов начин, по който да увековечат обичта си, като за целта направиха отливка на хванатите си една за друга длани - процедура, която според краткото видео, което публикуваха онлайн, трае не повече от двадесет секунди. По всичко изглежда, че младото семейство истински се забавлява по време на своя меден месец, без двете деца на Райкова, които очевидно са останали в България.