"Пристигнах в Холивуд, без да ми поправят носа и зъбите или да сменя името си. Това ми носи голямо удоволствие", изрича Барбра Стрейзънд, години след като е покорила куп върхове - и музикални, и актьорски.

Появява се на бял свят на 24 април 1942 година в Бруклин, Ню Йорк. 

Тя нанася всъщност лека корекция в името си - от Барбара на Барбра. Остава без баща, когато е едва на 15 месеца. "Когато бях на може би 5-6 години, момичетата от квартала сядаха под навеса и пееха. Бях известна сред тях като хлапето, което имаше добър глас и нямаше баща", споделя тя.

Embed from Getty Images

За нея казват, че е отворила вратите на Холивуд за всички познати представителки на нестандартната хубост. "Носът ми беше част от моето наследство и ако имах талант да пея и да играя, защо това не беше достатъчно?", казва тя.

Тя признава, че й е хрумвала мисълта да си коригира органа на обонянието си. "Обмислях да си оправя носа. Но на никого не вярвах достатъчно. Ако можех да го направя сама с огледало...".

Embed from Getty Images

Барбра печели така да се каже Големия шлем - "Оскар", "Тони", "Еми", Грами". На английски се нарича EGOT - акроним за "Еми, Грами, Оскар, Тони". Освен това Барбра е удостоена и с отличия от Гилдията на режисьорите на Америка, с 10 награди "Златен глобус", наградата "Пийбоди", наградата "Чаплин", и наградата на "Kennedy Center Honors". През 2015 г. президентът Барак Обама й връчи най-високото гражданско отличие, което САЩ дават, Президентския медал на свободата.

Embed from Getty Images

Номиниран е за 46 награди "Грами" и е спечелила 8. Също така за 9 "Еми" и е получила 4.

Embed from Getty Images

Печели "Оскар" за най-добра актриса още с първия си филм "Весело момиче" и "Оскар" за песен -"Evergreen" ( A Star Is Born). Има 14 номинации за кино отличието.

Embed from Getty Images

Номинирана е за две награди "Тони" и е получила специална награда "Тони".

Една от ранните работни места на Стрейзънд била като касиер в китайски ресторант, което й давало бонус да се храни безплатно за деня.

Стрейзънд е единственият изпълнител, който има албум №1 в шест последователни десетилетия: 1960-те, 1970-те, 1980-те, 1990-те, 2000-те и 2010-те.

"Мечтата на всяка жена е да бъде жена-мечта на някой мъжОбичам неща, които са неописуеми, като вкуса на авокадо или миризмата на гардения", споделя тя.

Embed from Getty Images

"Venity Fair" наричат Барбра Стрейзънд "най-успешната и талантлива изпълнителка на своето поколение". Пианистът Глен Гулд определя гласа й като "едно от природните чудеса на епохата". Изгрява като първокласна звезда на Бродуей в мюзикъла "Весело момиче". Родената в Бруклин Барбра Стрейзънд преодолява огромни препятствия по пътя към успеха и сред тях са нейният еврейски произход и възпитание. Отхвърляна, обиждана, дори ругана в началото на кариерата си, понеже играела твърде "по еврейски" или изглеждала твърде еврейски, тя блестящо превръща своята същност на еврейка в метафора на различието. Което в крайна сметка й помага да постигне възмездие за всички отхвърлени жени или поставени в положение да са безсилни.

Embed from Getty Images

Обявена за най-продаваната певица на 20-ти век., тя е продала повече от 68 милиона записа, с 50 златни, 30 платинени и 13 мултиплатинени албума.

Държи рекорда за жена изпълнител с най-много албуми, продадени в САЩ. Само Елвис и "Бийтълс" имат повече продадени албуми. Както и този за най-дълъг период от време между първия албум номер 1 и последния албум №1 (45 години между "People" и "Love Is The Answer").

Embed from Getty Images

Омъжвала се е два пъти - за Елиът Гулд, бащата на Рос и Моника от "Приятели" и Джеймс Бролин. И двамата участват в "Каприкорн 1"(1977). От Елиът има син, Джейсън.

Embed from Getty Images

От 1969 до 1970 година е излизала с Пиер Трюдо, канадски премиер, баща на сегашния министър-председател Джъстин Трюдо. 

Тя се среща с актьора Дон Джонсън от декември 1987 г. до  септември 1988 г. Двамата записват дуета "Till I Loved You". Между 1983 и 1989, Стрейзънд излиза за кратко с актьорите Ричард Гиър и Клинт Истууд. Тя имала романс и с шампиона по тенис Андре Агаси от 1992 до 1993 г., а факта, че е с 28 години по-възрастна им се струвал пикантен, твърди Агаси в своята автобиография от 2009 г.

Embed from Getty Images

През 90-те е имала афери и с актьорите Лиъм Нийсън, Джон Войт и Питър Уелър. Твърди се, че е имала отношения и с президента на САЩ Бил Клинтън, принц Чарлз и Доди Файед. В списъка й със завоевания са още Лиъм Нийсън, Крис Кристофърсън, Стив Маккуин, бизнесмена Ричард Баскин, Уорън Бийти, Омар Шариф. 

От 1 юли 1998 година е омъжена за Бролин. 

Embed from Getty Images

Стрейзънд има много кучета и толкова много обичала едно от тях, Саманта, че я клонирала.

"Аз съм проста, сложна, щедра, егоистична, непривлекателна, красива, мързелива и устремена", казва тя за себе си.

Певицата Дона Съмър оценява високо Стрейзънд: "Не мисля, че някой някога ще разбере огромния талант, контрола на дишането, силата, гения, който прави Барбра, Барбра. Хората могат да я нарекат легенда или суперзвезда и всичко това би било прекалено малко за човек като нея. Това, което Барбра Стрейзънд представлява, е просто най-доброто, което сме виждали някога".

А писателят Ричард Перес-Ферия го казва най-добре през 2015 г.: "Барбра Стрейзънд е последната суперзвезда в света, която все още е с нас, която е не само страхотна певица, талантлива актриса,  режисьор новатор, страстен активист, щедър филантроп, но също така е любопитна, будна точно сега в това десетилетие и не се осланя на невероятните си успехи, които е постигнала. Накратко, Барбра Стрейзънд все още е от значение".

Embed from Getty Images