Наскоро Брад Пит разказа за борбата си с прозопагнозията, наричана още "лицева слепота". Въпреки че актьорът заяви, че никога не е бил официално диагностициран с разстройството, характеризиращо се с неспособност за разпознаване на лица, наскоро той сподели пред списание "GQ", че някои го смятат за отдалечен, сдържан, недостъпен или самовглъбен, защото не може да ги запомни.

"Никой не ми вярва!", каза Пит пред изданието. "Искам да се запозная с друг, който страда от същата болест."

Звездата обясни, че му е трудно да запомня хората, дори ако е имал "продължителен разговор с тях", и че се опитва да заблуди повечето от тях, че ги помни, или се надява те без да искат да го подсетят, откъдето може да ги познае.

"Толкова много хора ме мразят, защото смятат, че не ги уважавам", каза той.

Той разкри, че се е опитал да бъде честен с другите, питайки ги открито къде са се срещали преди, но това се е обърнало срещу него.

"Просто стана по-лошо", заяви той за този експеримент. "Хората се обиждаха още повече."

Снимка: Getty Images

Бившият съпруг на Анджелина Джоли добави, че обикновено благодари на тези, които му помагат в подобни трудни социални ситуации. Въпреки това той каза, че неведнъж са го смятали за "егоист" или "надменен".

Според Националния институт по неврологични заболявания и инсулт, прозопагнозията се смята за резултат от "аномалии, увреждания или нарушения" в частта на мозъка, която "изглежда координира невронните системи, които контролират възприемането на лицето и паметта". Тя може да е резултат и от инсулт или мозъчна травма. В някои случаи институтът посочва, че "това е вродено разстройство, което се проявява при раждането, без да има увреждане на мозъка".

"Съществува широк спектър от симптоми, които хората могат да имат, зависещи и от тежестта, с която са засегнати от това заболяване", казва доцент по неврология в университетска болница.

"За някои хора това може да са просто незначителни затруднения при запомнянето на имената на хората. При други хора това може да е по-сериозно, така че да имат проблеми с разпознаването на собствените си приятели и семейство или дори с разпознаването на собственото си отражение."

Снимка: Getty Images