Навярно мнозина са предполагали и очаквали, че след като се възкачи на престола, Чарлз III ще отпразнува първия си рожден ден на него както подобава, а именно по кралски. Това обаче няма да се случи, тъй като сутринта от двора издадоха, че плановете на монарха за днешния му личен празник включват уединение, на което възнамерява да се отдаде при затворени врати.

Всъщност решението му да посрещне своята седемдесет и четвърта годишнина по този начин, без излишен шум и суета, не е толкова изненадващо, тъй като по традиция, датираща от 1700 г. насам, държавният глава на Обединеното кралство официално отбелязва рождения си ден през лятото, по време на парада "Trooping the Color", освен ако не е роден тогава, разбира се. Все още не е потвърдено дали настоящият крал ще се придържа към същия модел, но за днес няма планирани събития в негова чест.

Въпреки това поздравленията към него започнаха още по обед, когато оркестърът на кавалерията изпълни популярната мелодия "Happy Birthday" през церемонията по смяна на караула в Бъкингамския дворец.

Embed from Getty Images

След това оръдейни салюти звучаха из цялата британска столица, като кралската конна артилерия изстреля 41 залпа в лондонския "Green Park", а почетната артилерийска рота изстреля салют с 62 оръдия от Лондонската кула, позната още като Тауър.

По-рано бе споделена официална снимка за 74-ия рожден ден на Чарлз III, показваща го в новата му роля на рейнджър на "Windsor Great Park". На нея той е облегнат на вековен дъб в парка, докато поема длъжността, изпълнявана някога от баща му, принц Филип. Кадърът е направен миналата седмица.

Като нов рейнджър, кралят става управител на едно от най-старите поземлени имоти в страната. Паркът "Berkshire" привлича около пет милиона посетители годишно и кралят, който е запален природозащитник, ще надзирава лично поддръжката му, като част от ангажиментите, дошли с този нов за него пост.

Embed from Getty Images

Благородните елени бяха повторно въведени в имението от 5000 акра по време на управлението на принц Филип, който заемаше поста почти 70 години, до смъртта си през 2021 г.

Embed from Getty Images

В миналото крал Чарлз имаше няколко наистина запомнящи се рождени дни.

Преди своята 50-годишнина през 1998 г. тогавашният принц на Уелс присъства на записа на звездна гала, заснета в лондонския "Lyceum Theatre", в рамките на която се събираха пари за благотворителната организация "Prince's Trust".

Събитието, излъчвано на живо по телевизията, включваше специален комедиен скеч с Роуън Аткинсън, който се превъплъти в ролята на лорд Блекаддър. Най-забележителният момент от вечерта обаче беше музикалния поздрав на току-що напусналата "Spice Girls" Гери Халиуел, която изпя на аристократа "Happy Bitrhday" в задъхан стил, напомнящ за емблематичното изпълнение на песента от актрисата Мерилин Монро към президента на САЩ Джон Кенеди през 1962 г.

Освен това, изпълнявайки задълженията си като член на кралската фамилия, той неведнъж е посрещал рождения си ден в чужбина, докато е бил на официални визити в различни страни по света.