Осмият сезон на кулинарното състезание "MasterChef" се завръща в ефира на bTV с чисто ново жури. Един от специалистите, които ще оценяват качествата на хоби-готвачите, е chef Илиан Кустев, който е добре познато име в света на гастрономията.

Той получава професионалната си "шлифовка" в петзвездния "Ritz Hotel" в Лондон, както и в ресторант с три звезди Мишлен в Париж.

Сред знаменитостите, които са опитвали ястията му са турския президент Реджеп Ердоган, принц Чарлз, Маргарет Тачър, както и актьорите Брад Пит и Джони Деп. Зрителите също добре познават състезателния му дух, тъй като той беше сред участниците в шестия сезон на "Фермата".

За новата си роля като член на журито в „MasterChef“ и за живота си извън екрана, chef Кустев разказва в интервюто си за Life.dir.bg

 

Chef Кустев, преди няколко години беше поканен да предадеш кулинарен урок на участниците в "MasterChef". Как се чувстваш връщайки се отново в състезанието, но този път като член на журито?

Чувствам се привилигирован. Това е чест и признание за мен и за това, което съм постигнал в кариерата си до момента.

Започва излъчването на осмия сезон на предаването. Самият ти изненада ли се колко любители-готвачи биха могли да бъдат сериозна конкуренция на професионалистите?

И да, и не. Готвенето се превърна в мода, освен в наслада. Днес Chef звучи респектиращо, за разлика от преди години. Хоби-готвачите се подготвят отлично и идват много по-нахъсани в предаването от един редови готвач, отиващ на работа, например. Но пък хоби-готвачите, които имат самочувствие без покритие, много бързо ги "приземявам", ако стъпят накриво.

С останалите членове на журито Chef Александър Таралежков и шефа на шефовете Явор Сарафов

Снимка: bTV

Като член на журито казваш, че ще бъдеш безкомпромисен. Какви грешки не би "простил" на участниците и какво искаш всеки от тях да си "открадне" от теб?

Ще бъда безкомпромисен за всичко, което не е както трябва - вкус, визия, хигиена, несериозно отношение, разхищение... Ще се радвам участниците да вземат от мен всичко, което могат. Журито е там, за да ги оцени, но разбира се им даваме и много съвети.

Лесно ли се стиковахте с останалите членове на журито - Chef Александър Таралежков и Явор Сарафов? Във всеки екип има поне по един "лош" и един "добър", твоята роля коя е?

Стиковане е меко казано! Ако ме попитате сега, с кого бих си избрал да съм в журито на "MasterChef" - никога не бих избрал други! Тримата сме тотално различни хора - с различни вкусове, с различен подход, но в крайна сметка стигаме до едно мнение и в това, че сме различни, е чарът ни! Мога спокойно да кажа, че ги обичам. А относно ролята - може да се каже, че аз съм "лошият".

Ако трябва да избереш ястие, което най-добре те описва, кое би било то?

Може би яйце Фаберже.

Chef Кустев с една от състезателките

Снимка: bTV

Работил си в "Риц" в Лондон и в ресторанти със звезди "Мишлен". Нужно ли е за един професионалист да мине през такива места и през подобна школовка, за да стане истински шеф-готвач?

Според мен, да! Ако искаш да станеш добър - или "крадеш" от най-добрите, или работиш при тях. В тези ресторанти нивото е изключително високо и преминавайки през тази школа неминуемо ставаш добър.

Готвил си за много популярни личности - от политици, като Маргарет Тачър и Ердоган, до холивудски звезди като Брад Пит и Джони Деп. Разкажи ни успя ли да се видиш с тях, с какви впечатления остана?

В повечето случаи всичко е абсолютно конфиденциално, когато става въпрос за много известни личности. Брат Пит си поръча румсървис, а Маргарет Тачър беше редовен гост, но ти си толкова зает по време на сервиза, че не виждаш нищо около себе си. При Джони Деп пък беше кетъринг и той много искаше да се снима с нас, но не успя. С Ердоган беше при една негова визита, още когато беше министър председател на Турция - видях го отблизо.

Снимка: bTV

Преди две години се включи в друг телевизионен проект, извън кулинарния ти свят - "Фермата". Тогава освен за играта, помня, че много искаше да спечелиш и наградата, за да финансираш бизнеса си, който пострада от пандемията. Участието ти помогна ли ти да си стъпиш на крака?

"Фермата" е нещо много специално в моя живот. Няма как да я разбереш, ако не участваш. Да, целта беше да "изравня головата разлика", но въпреки че не успях, изживях нещо феноменално. Всъщност, ресторантът ми се напълни след това, но за кратко, защото скоро отново бяхме в локдаун. Тук е моментът да благодаря на Иван и Андрей, и на целия екип, че ме избраха тогава. Благодарен съм, че и сега съм Мастършеф.

Казвал си, че днес вече си по-амбициозен от преди и се бориш за всичко. Как искаш да се видиш след време - в личен, и в професионален аспект, и на какво си готов, за да постигнеш целите си?

Да, промених се. По време на ковид пандемията с моя партньор и най-добър приятел - Васил Попов, обсъждахме сериозно темите от живота. Тогава решихме, че спираме да използваме думата "проблем" и я заменяме със "ситуация, която трябва да решим".

След развода бях станал 87 кг и трудно можех да си вържа връзките на обувките. Тогава реших, че е време за промяна, и започнах!

С помощта на Тодор Лазаров и фитнес-гурото Димитър Базотев станах нов човек, с нова визия. Успях да си върна стимула и дисциплината, за да бъда добър във всичко, което правя. Имах и много тежък период покрай заболяването на моята майка. Тогава много хора ми помогнаха и не съм го забравил, а им благодаря! След тежките моменти обаче идват и светли, когато ми се обадиха Иван Райков и Венци Костадинов с покана да съм кулинарен консултант в компания за търговия с хранителни продукти. Каквото и да кажа ще е малко - заедно сме и до днес. В момента работя по първата ми книга, а имам и интересни идеи за бъдещето.

Вече си щастливо обвързан. Кое те впечатли в половинката ти Силвия, какво я прави различна от останалите жени?

Всичко харесвам и обичам в нея - тя е страхотна млада и красива жена. Има толкова много качества, за които мога да говоря, но не е тук мястото да ги споделя.

Знаем за схващането, че "любовта на мъжа минава през стомаха". А имаш ли рецепта как се печели любовта на жената?

За мен това е много остаряла глупост за стомаха и любовта. Няма как да обичам жена, заради това, че ще ми сготви вкусно. Вероятно има рецепта, но едва ли някой я е открил, а как съм я спечелил, можете да попитате нея.

Разкажи ми за дъщеря си, наследила ли е твоята страст към кулинарията?

Моята дъщеря определено има афинитет към готвенето и се включва доста успешно, но за момента имам забрана от нея да споделям нашите си неща, но да, бива я в готвенето.

И последно - какъв ще е най-достойният победител в "MasteChef"?

Този, който допусне най-малко грешки. Да не забравяме, че това е състезание, освен кулинарно шоу, затова, ако готвиш най-вкусно и презентираш най-красиво - имаш всички шансове 100-те хиляди да са твои! Мисля, че този сезон ще е още по-интересно и забавно за зрителите, затова ги каня да следят "МasterChef" - всеки петък и събота вечер по бТВ.