Лас Вегас, 7 септември, 1996 година.

Тупак Шакур празнува рожден ден на свой партньор, след което гледа мача на Брус Селдън и Майк Тайсън в "MGM Grand" (Тайсън побеждава без много да се поти), и се връща в хотелската си стая за малко. После с хората му се качват на черно BMW 750iL и отпрашват към клуб "662".

Към 23 часа на булевард "Лас Вегас" ги спират полицаи с мотоциклети заради високата музика и липсата на регистрационни табели. Оказва се, че са в багажника и ги пускат. Малко по-натам, при "Фламинго роуд" и "Ковал Лейн", на знак "Стоп" до колата на Тупак застава последен модел бял кадилак. Тупак се е показал през люка на покрива и маха на фенки. В следващият миг неизвестен го улучва с четири куршума в него - в ръката, бедрото и два в гърдите. Златните вериги около врата му са напоени с кръв. Рапърът е откаран в Университетския медицински център в Невада, където е упоен и поставен на животоподържащи системи.

На 13 септември в 16 часа и 3 минути е обявена смъртта на най-великия рапър в историята.

Кадърът е от 8 септември 1996 г., колата на Тупак в полицейския участък на Лас Вегас

Снимка:AP/БТА

Години по-късно, през 2014-а полицай се сети да разкаже пред сайта TMZ, че е бил свидетел на последните секунди от живота на изпълнителя. Той попитал умиращия кой го е убил. "Майната ти", отвърнал Тупак и това били последните му думи.

През 2011 г. бивш детектив, разследващ убийството на друг рапър, The Notorious B.I.G., (който в началото също бил заподозрян в убийството на Тупак) написа книга, в която твърди, че рапърът Шон Комбс, известен още като Пъф Диди, е поръчал на Дейвис да убие Тупак срещу 1 милион долара.

През 2018 г. бившият гангстер Дуейн Кит Дейвис, познат и като Кифи Ди, заяви, че неговият племенник Орландо Андерсън, по прякор Бейби Лейн, също убит години по-късно, бил стрелецът по Шакур.

Някои твърдят, че Пак е жертва на на войната между "Блъдс" и "Крайпс" - двете най-големи улични банди в Ел Ей. В хотелското лоби преди да излезе, Тупак се сблъсква с Орландо, който е един от най-известните членове на "Крайпс", скарват се и Андерсън отнася сериозен побой. Говори се, че по-късно Андерсън се хвали, че е ликвидирал Тупак именно заради това. След убийството на Тупак са регистрирани 13 престрелки между двете бандите само за няколко седмици. Загиват трима души. Счита се, че понеже Тупак е артист от звукозаписната компания на Марион Найт-"Death Row", който от своя страна е известен член на "Блъдс", плаща цена за техни размирици.

Някои от теориите относно това кой е убиеца на превърналия се в легенда рапър, стигат и до преположенията, че екзекуцията е дело на държавни органи. Дсоега няма обвинен в убийството на Тупак. По темата има много документални филми и книги.

Снуп Дог и Тупак като холограма на фестивала Coachella през 2012 г.

Снимка:Getty Images

Всяка година почитатели се събират в деня на убийството, на местопрестъплението, и оставят цветя и послания. Тази година в музея на мафията в Лас Вегас, открит през 2012 г., ще има панелна дискусия, озаглавена "Една нощ в Лас Вегас: 25-години от убийството на Тупак Шакур". Заради кодът на мълчанието, неписан закон при рапърите, няма как да се разбере какво точно се е случило, казват журналисти, работили усилено по темата. "Перем мръсното си бельо сами", гласи едно от техните правила.

Поетът

Тупак Шакур, с рождено име Лисейн Париш Крукс, си отива само на 25 години, но и до днес той е символ на стойностен рап, точен мерник на римата, засягащ дълбоки социални и човешки теми, като една от тях естествено е битката с неравенството. Ако беше жив, щеше да е на 50 години.

Снимка:Getty Images

Четвърт век откакто го няма, името му продължава се произнася с благоговение от феновете на рапа, който е част от хип-хоп културата. По света са продадени над 120 милиона копия от неговите албуми, а в САЩ над 41 милиона копия. Списание "Rolling stone" го определя за 86-ия най-велик музикант на всички времена. Той и Снуп Дог се считат за двамата най-големи рапъри на 90-те години.

Наричан "поетът на черните", той поднася темите с лиричен похват и невероятно гангста обаяние, като представител на Запада в рапа. От другата страна са Пъф Диди и The Notorious B.I.G. Те основават звукозаписна компания, като внасят ново звучене - по-меко, по-мелодично и танцуално, приличащо на поп вариант на рап музиката. Набедени, че разчитат на комерсиален успех и на оскъдни лирически способности, те се превръщат в основен опонент на рапа от Западната част. Стилът, с който те противопоставят на гангста, е мафиозо рап.

Западните рапъри се вдъхновяват от истински случки от гетото, а Източните си създават въображаем свят на главатари на престъпни групировки, босове на наркокартели. В парчетата им се пее за охолство, бързозабогатели, състоятелни и влиятелни мъже, които нямат много общо с живота на тъмнокожите в гетото.

Днес двата стила са се преплели и не се усещат забележителни разлики.

Снуп Дог рапира по време на церемонията за въвеждането на Тупак Залата на славата на рокендрола през 2017 г.

Снимка:Getty Images

Никой не идолизира обаче Тупак. В живота му, също присъствали алкохол, наркотици, побоища, насилие и много големи пари. Но тъмнокожото момче от Харлем успя да стане най-продаваемият и успешен рапър в историята, легенда и символ на борбата на черното гето за свобода и справедливост.

Училище

Тупак Амару означава "блестяща змия", а Шакур на арабски означава "благодарен на Бог". Тупак е син на политическата активистка Алис Фей Уилямс (Афени Шакур). Тя била член на партията - "Черните Пантери". Тупак израства, без да знае, че неговият биологичен баща е жив. Афени се мести да живее при Мутулу Шакур, който става доведен баща на Тупак и верен приятел. През 1981 Мутулу е обвинен в планирането и изпълнението на грабежа в Brinks, където 2 полицаи и пазач са убити. Мутулу се покрива за няколко години, поддържайки своята невинност.

На 12 години Тупак открива своята страст към актьорството и писането на поезия. Афени го записва в харлемска театрална група. През 1986 Мутулу е арестуван и осъден на 60 години затвор. Семейството се мести в Балтимор, където Тупак се записва в местното театрално училище. Там се запознава с Джейда Пинкет, която става негова близка приятелка. Той оставя траен отпечатък у своите учители и показва огромен потенциал. Нарича се MC New York и под този псевдоним пише първия си рап за контрола над оръжията, вдъхновен от смъртта на близък приятел.

За съжаление Тупак няма възможност да продължи с репетициите и се мести със семейството си в Марин Сити. "Напускането на училището ме разстрои много. И това е моментът, в който излязох от правилния път", казва той. Следват албуми, наркотици, скандали, сбивания, обвинения в сексуален тормоз, присъда от 4,5 години затвор. През 1994 г. е прострелян е 5 пъти в предверието на звукозаписно студио в Ню Йорк и в болницата среща своя истински баща. Малко след това Тупак бързо пуска своя най-популярен албум "All Eyez On Me". Той е първият двоен хип-хоп албум, пуснат някога, и стига първо място в класаците. Три дни след завършването на "All Eyez On Me", Тупак започва работа по "Makaveli: The Don Killuminati". Тупак не доживява да види албума издаден.

Хора по цял свят си татуират Тупак

Снимка:Туитър

Какво каза

Една от най-големите фрази на иконата Тупак, която в България се превърна в татус на плеймейтки, е "Само Бог може да ме съди". Самият Тупак също е предпочитан образ за татуировка, и по света, и у нас.

Това са някои от неговите крилати фрази.

"Ако успееш да преживееш нощта, след нея те очаква по-светъл ден."

"Всеки е във война с различни неща. Понякога аз съм във война със собственото си сърце."

"Те имат пари за войни, но не могат да нахранят бедните."

"Никога не спирай да мечтаеш. Никой не може да ти отнеме мечтите."

"Семето трябва да порасне, независимо от факта, че е посято в бетон."

"Зад всяка сладка усмивка се крие горчива тъга, която никой не може да види и почувства."

"Бяхме млади и глупави, но имахме сърца."

"Смъртта не е най-голямата загуба в живота. Най-голямата загуба е това, което умира вътре в теб, докато все още си жив. Никога не се предавай."

"Не казвам, че ще променя света, но гарантирам, че ще запаля искрата в мозъка, който ще го направи."

"Чувствам, че кумирите днес не бива да бъдат поставяни на пиедестал, те са по-скоро като ангели с пречупени криле".

"Аз съм дете на това общество. Те ме направиха такъв, а сега не искат да говоря това, което мисля. Ти ме създаде такъв, Америка."

"Каквото и да правиш, длъжен си да запазиш чувството си за хумор. Трябва да можеш да се усмихваш, въпреки всичката тази гадост."

"Ако Бог искаше да бъда тих, той никога нямаше да ми покаже какво умее."