Четвъртият търговски полет на компанията "Blue Origin" на Джеф Безос за космическия туризъм, която предлага кратки суборбитални пътувания за богати търсачи на силни усещания, е насрочен за днес, като би трябвало да бъде изстрелян от стартовата площадка на компанията в Западен Тексас.

Изстрелването на космическият кораб "New Shepard" е насрочено за 13:30 ч. по Гринуич (16:30 ч. бълг. време) с шестима астронавти-любители. Стартовата площадка на компанията е край Ван Хорн, Тексас.

За разлика от първите три търговски полета на "Blue Origin", в които имаше знаменитости, като актьора от "Стар Трек" Уилям Шатнър, телевизионния водещ Майкъл Строун и дори самият Безос, никой от новата група не се доближава до тяхната известност.

Първоначално беше привлечен без да плаща комикът Пит Дейвидсън, но той отпадна, когато планираният полет беше отложен с шест дни от първоначалната дата 23 март, за да има възможност за допълнителни изпитания. Малко по-късно компанията обяви, че 28-годишният Дейвидсън е заменен с ветерана дизайнер на "Blue Origin" Гари Лай, проектирал многократната системата за изстрелване на "New Shepard". Той ще лети безплатно.

Останалите петима предварително обявени клиенти са инвеститорът Марти Алън, ветеранът в сферата на недвижимите имоти Марк Хейгъл и съпругата му Шарън Хейгъл, предприемачът и професор Джим Кичън, и Джордж Нийлд, основател и президент на компанията "Commercial Space Technologies".

Това пътуване Кичън добавя към екскурзии до всички 193 признати от ООН държави, според биографичния материал, предоставен от "Blue Origin".

Очаква се целия полет - от излитането до кацането, да продължи малко повече от 10 минути. Екипажът ще преживее няколко минути в безтегловност на височина около 106 км, преди капсулата ще се спусне на Земята в пустинята.

Джеф Безос, основател на гиганта в онлайн търговията "Amazon" участва в първия полет на "Blue Origin" с екипаж през юли миналата година, пише БТА. Придружаваха го брат му Марк Безос, 80-годишната авиаторка Уоли Фънк и 18-годишен холандец.