Всеки понеделник е време за срещите ни в поредицата на Dir.bg #Сефте. В нея популярни личности от различни сфери споделят от първо лице спомените си от онези специални моменти, изпълнени с нови и непознати до онзи миг усещания. За първите детски спомени и игри, за първите крачки в професията, за множество любопитни и забавни "сефтета" в личния и професионален живот днес ни разказва колегата Стойчо Керев.

Журналист, продуцент и комуникационен експерт, Стойчо Керев има над 30 години опит в медиите. Познава отвътре работата в радио, телевизия, печат и интернет средата, а мисията му в последните години е тясно свързана с проекта "Новото познание". Едноименният сайт, както и ежеседмичното предаване всеки петък в ефира на БНТ 2, представят различни гледни точки и неразказани факти за големи исторически събития, произхода на човека, хипотези за сътворението, конспиративни теории чрез гости и лектори, които са сред най-големите български и чуждестранни експерти в сферата.

Но кой всъщност е човекът зад журналиста, провел последното телевизионно интервю с Тодор Живков?

"Явно не съм слушал много като дете, защото майка ми често ме наказваше", започва спомените си в "Сефте" Керев. А първият родителски шамар дава началото от редица първи спомени и емоции в живота и кариерата му...

Като гимназист Стойчо Керев за първи път пътува извън България, а това е паметен момент за всеки човек от онези поколения, който успява да види чужда страна преди промените. Дестинацията е Будапеща, а емоционалният спомен - показателен:

"Първият път, когато излязох от България, си помислих: Боже, колко е красива Унгария. "

С умиление Стойчо си спомня и за модерните дрехи, с които се прибира у нас и го превръщат в хит сред съучениците му. Но бързо добавя: "След толкова години и пътувания до днес, без изобщо да се шегувам, ви казвам, че по-хубаво от България - няма".

Първите стъпки в журналистиката Керев прави в радиото, а дебютната му работа в БНТ е в предаването "Събота късен следобед". Един от най-важните периоди, оставили отпечатък в кариерата на Керев е в периода 1996-1998 г. Тогава той работи като водещ в програмата "Всяка неделя" под продуцентството на Кеворк Кеворкян. Не е забравил нито първата си среща с Кеворк, нито последната, преди около година. Но споменът, който и до днес пази е от друг момент с големия журналист.

"По-интересна беше втората ми среща с Кеворк Кеворкян. Чаках го повече от час в Японския хотел в събота. Той дойде с една хубава чанта, хвърли я встрани на сепарето, седна и ми каза - от утре водиш "Всяка неделя"! Осмислихте ли го? Има двама гости и трябваше да напиша по 120 въпроса за всеки един от тях. "

През годините Керев работи с не по-малко подготовка и когато е зад кадър. Продуцира програми като "Диалози", "Булевард България" и "Кино-видео трафик". Изпълнителен продуцент е на предаването за дебат "Пирамида". Продуцент е и на прякото излъчване на президентския дебат Росен Плевнелиев-Ивайло Калфин през 2011 година. Работата му в областта на документалното кино включва лентите "Конспирация 2017" и "Измамна реалност". Когато обаче е пред камера, обича да изпипва всичко сам. Сценарий, гости и дори видео монтаж.

През 2016 създава онлайн поредицата "Новото познание". 5 години по-късно тя вече се излъчва във втора телевизия, а разглежданите теми от областите - наука, история, общество и култура оставът във фокуса на предаването. Сред най-силните спомени остава предварителния разговор с покойния съветски космонавт Игор Волк, който тогава му казва:

"Има сили, за които ние само можем да предполагаме. Те са извън нас."

След десетки хиляди часове подготовка, разговори с различни специалисти и експерти, Стойчо не е загубил чувството си за хумор, когато става дума за световни конспирации. Последната, която е хванала вниманието му, е свързана със същността на Луната. А за онези, които не си заслужават сериозен анализ той винаги подхожда с чувство за хумор.

Дали Земята е плоска? Защо казва, че ако една рускиня реши - всеки е загубен? Какво е чувството, което е изпитал, виждайки дъщеря си за първи път? Повече за #Сефте-тата на човека, който знае отлично тайните на човешката и медийна комуникация, чуйте сами от Стойчо Керев във видео епизода.