Само преди няколко дни бе световната премиера на последната песен на Рита Ора, носеща заглавието "Bang", чиито снимки се проведоха у нас през последния месец на миналата година. Част от сцените във видеото са заснети на фона на панелните блокове на квартал "Тева" в миньорския град Перник, а останалите - във вътрешността на най-големия идеологически монумент на комунистическия режим в България, а именно паметника Бузлуджа.

Музикалният клип на британската изпълнителка вече дни наред една от най-обсъжданите теми в страната ни, а съвсем наскоро интересът към нея придоби още по-големи размери, след като дизайнерът на звездата, създал носията ѝ за кадрите, се изказа грубо за държавата ни във виртуалното пространство, а носителката на титлата "Мис България Вселена" за 2015 г. Радост Тодорова поиска публично извинение от него.

Вижте снимки >>

Как започна всичко? Подведени от приликите в някои от елементите на нашенското и албанското традиционно облекло, както и факта, че самото видео е заснето в родината ни, редица потребители на социалните мрежи първоначално предположиха, че костюмът на блондинката всъщност е български, с което очевидно подразниха неговия създател Валдрин Сахити, който е сънародник на певицата.

"Рита Ора - радостта и гордостта на албанския народ, първо отвори вратите ни към света, поставяйки Косово на картата, а сега продължава да свети силно, карайки ни да се гордеем. За този проект тя ми каза, че иска "да покаже на всички нашия традиционен етнографски стил", затова и направих този шедьовър, съответстващ на мащаба на всичко онова, което тя е направила за страната ни", изтъкна той в публикация, промотираща "Bang" в неговата Инстаграм страница.

Думите му обаче срещнаха неодобрението на една от потребителките на мрежата, решила да му припомни, че клипът все пак не е сниман в тяхната република.

"Косово на картата? Това е България, моята родина - едно от най-древните населени места, с култура и съкровища. Тя е рай с уникална природа. Не ви прави чест, че лъжете по този начин", написа му тя.

А отговорът на Сахити не закъсня.

"Вие може и да сте на картата, но няма да имате с какво да се гордеете през следващите 100 години", отвърна ѝ той.

Снимка: Официален профил в Instagram

Реакцията му привлече вниманието на красивата Радост, която се включи в спора, изтъквайки, че мъжът е точно толкова арогантен, колкото е предполагала. Освен това тя допълни, че поведението му е срам за народа му, тъй като далеч не го представя по добър начин.

По-късно Тодорова поиска официално извинение от моделиера.

"Все още чакаме извинение от Валдрин Сахити, задето нападна България в коментара, който впоследствие изтри. Би било срамно, ако искаш да представиш страхотната си музика със скандал, с който очевидно си запозната. Снимаш с известни български символи и ги наричаш "традиции на Косово". Е, и ние сме горда нация и няма да търпим подобна обида дори и да сме твои фенове", написа тя под изображение от "Bang", качено в профила на Рита Ора, а преди минути сподели като 24-часова история екранна снимка на несъществуващите вече коментари, които са си разменили с дизайнера.

Към момента обаче няма официален коментар от екипа на звездата.

Хубавата врачанка се прочу из целия свят по време на конкурса преди 6 г., състоял се в Лас Вегас, когато водещият на надпреварата Стив Харви неволно провъзгласи грешна претендентка за победител. След като той се поправи Радост бе тази, която в суматохата подкрепи истинската победителка Пиа Алонсо Вурцбах, окуражавайки я да пристъпи напред и да приеме короната си.

Радост Тодорова

Официална фейсбук страница