Канадският актьор и носител на почетен "Оскар" – Доналд Съдърланд, ще бъде удостоен с награда "Доностия" за цялостна кариера на кинофестивала в Сан Себастиан, съобщават Франс прес и "Варайъти", позовавайки се на организаторите.

84-годишният Съдърланд е известен със своята гъвкавост. Малцина са актьорите, успели да пресъздадат запомнящи се образи в жанрово разнообразни продукции - от военни драми през романтични филми до научна фантастика. Сред по-известните роли на Доналд Съдърланд са във филмите "Мръсната дузина", "Военнополева болница", "Обикновени хора", "Гордост и предразсъдъци", "Игрите на глада".

Канадският актьор е удостоен с почетен "Оскар" през 2017 г.

По-рано беше оповестено, че с награда "Доностия" за цялостна кариера на кинофестивала в Сан Себастиан ще бъдат почетени също испанската актриса Пенелопе Крус и френският режисьор и сценарист от гръцки произход Коста Гаврас.

Наградата "Доностия" на филмовия фестивал в Сан Себастиан е учредена през 1986 г. Сред предишните й носители са звезди на киното от ранга на Бет Дейвис, Глен Форд, Лорън Бакол, Лана Търнър, Юън Макгрегър, Бенисио дел Торо, Джулия Робъртс, Моника Белучи. Миналата година с отличието бяха почетени Джуди Денч, Хирокадзу Корееда и Дани де Вито, припомня БТА.

67-то издание на кинофестивала в Сан Себастиан, Испания, ще бъде организирано между 20 и 28 септември.