Легендата на хип-хопа Dr. Dre получи звезда на холивудската Алея на славата, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Звездата на прочутия рапър, актьор, продуцент и носител на девет награди "Грами" е 2775-ата на прочутата алея в Холивуд. На церемонията по откриването й присъстваха други величия на хип-хопа като Снуп Дог, 50 Cent и Еминем.

"Израствайки в Комптън, никога не съм си представял, че един ден ще бъда представен тук, сред някои от моите герои от детството", каза в речта си той. "Имах късмета да си изкарвам прехраната, правейки точно това, което обичам. По време на кариерата си имах привилегията да откривам и развивам нови таланти, както и да разширявам границите на хип-хопа както по отношение на съдържанието, така и на същността. Ще бъда тук завинаги".

Любопитен факт е, че звездата на Дре се намира в непосредствена близост до тази на дългогодишния му приятел Снуп. Суперпродуцентът прави пробива си като съосновател на основополагащата рап група N.W.A. През 1992 г. той издава дебютния си албум The Chronic, който достига до третото място в класацията Billboard 200.

Вижте снимки от церемонията >>

Дре създава също така емблематични парчета за Death Row Records, съвместно със Снуп Дог, Тупак и много други. Сред заслугите му е и откриването на Еминем и 50 Cent.

"Приносът на му към музикалната индустрия е неоспорим. Той е оставил незаличима следа в популярната култура. Като продуцент, рапър и предприемач непрекъснато разширява границите и поставя нови стандарти за съвършенство. С голяма гордост почитаме неговата невероятна кариера и изключително влияние, като му присъждаме звезда на Алеята на славата", каза по-рано продуцентката на церемониите Ана Мартинес.