Погребението на съпруга на британската кралица принц Филип е наблюдавано по телевизията в страната от два пъти по-малко зрители в сравнение с траурната церемония за принцеса Даяна през 1997 г, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Близо 13,6 милиона жители на Обединеното кралство са проследили телевизионните излъчвания на живо на прощалната церемония за херцога на Единбург - 11 млн. зрители на Би Би Си, 2,1 милиона зрители на Ай Ти Ви и 450 000 зрители на "Скай нюз".

Вижте снимки от погребението >>

През 1997 г. погребението на принцеса Даяна събира пред телевизионните екрани 31 милиона зрители, което се смята за рекорд на аудиторията на подобни събития във Великобритания.

погребението на принцеса Даяна

БТА

През 2002 г. погребението на кралицата-майка Елизабет, което е във вторник, е проследено от повече от 10 милиона телевизионни зрители.

Аудиторията на погребението на херцога на Единбург може да се сравнява с броя зрители на тв излъчването на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл през 2018 г.

Погребението на принц Филип, който почина на 9 април на 99 години, беше в събота в замъка Уиндзор. Заради коронавирусните ограничения в траурната церемония участваха само тридесет от най-близките членове на кралското семейство и роднини на херцога на Единбург.

погребението на принц Филип

Снимка: Getty Images