Днес цялата британска общност изпрати принц Филип по последния му земен път, който читателите на Dir.bg имаха възможност да проследят чрез видео връзка, излъчваща се на живо от най-стария замък в Англия, разположен в гр. Уиндзор, графство Бъркшир, където всъщност ще се помещава тялото му. Съпругът на кралица Елизабет Втора, който ще остане в историята на Великобритания като най-дълго живелият досега принц-консорт, напусна този свят на 9 април, почти два месеца преди да посрещне своя 100-годишен юбилей. Тогава скръбната вест бе обявена от Бъкингамския дворец, като съобщението бе изнесено през оградата на основната лондонска резиденция на британския монарх.

В месеците преди да издъхне, здравето на Филип постепенно се влошаваше. В началото на март той претърпя сърдечна операция в лондонската болница "Сейнт Бартоломю", след което бе преместен в частната клиника "Крал Едуард Седми" за лечение на инфекция, за която беше оповестено, че не свързана с Covid-19. След общо четириседмичния му престой по здравни заведения, през който бе посещаван единствено от сина си Чарлз, той бе изписан и транспортиран обратно при съпругата си в замъка Уиндзор, където двамата прекараха по-голямата част от пандемията. Именно там той посрещна своя край.

Вижте снимки от погребението >>

Оттогава цялото Обединено кралство е потънало в траур, а сега милиони очи бяха приковани към малкия екран, сбогувайки се с един от най-обичаните членове на кралското семейство и отдавайки му заслужена почит.

И ето, че този момент настъпи - седмица, след като почина спокойно, както се съобщаваше в официалното изявление, но  не се споменаваше точната причина за смъртта му.

Снимка: Getty Images

Погребението на аристократа бе в тесен семеен кръг, наброяващ точно 30 души, а сред тях бяха четирите му деца - Чарлз, Анна, Андрю и Едуард, наред с техните партньори, осемте му внуци, включително и принц Хари, пристигнал сам от Съединените щати преди дни, тъй като бременността на съпругата му не ѝ позволява да лети на дълги разстояния.

Принц Уилям, принц Хари и братовчед им Питър Филипс

Снимка: Getty Images

Сред опечалените бяха още децата на принцеса Маргарет - покойната сестра на кралицата, Бернхард - принц на Баден, Донатус - принц на Хесе, принц Филип на Хоенлое-Лангенбург и графиня Маунтбатън на Бирма - най-близката приятелка на принц Филип.

Причината за ограничения брой присъстващи бяха не толкова рестрикциите, наложени заради пандемията от новия коронавирус, колкото личното желание на Филип, помолил приживе да не се организира публично преклонение пред тленните му останки. Вместо това той поискал далеч по-скромна церемония, на която да бъдат единствено хората, заемали специално място в сърцето му. Това сериозно затруднило кралица Елизабет, която е трябвало да подбере гостите за траурната церемония сред общо 800-те  предварително предвидени имена.

Поради тази причина церемониалното кралско погребение се проведе в средновековния параклис "Сейнт Джордж", построен в готически стил, който се намира в замъка Уиндзор. Естествено, след като на събитието не можаха да се явят всички желаещи да засвидетелстват уважението си към Филип, то се излъчи на живо по редица телевизии, както и интернет канали.

Погребението на съпруга на Елизабет Втора бе церемониално, а не държавно. Между двете има тънка разлика - държавните погребения обикновено са запазени за монарси, въпреки че в миналото министър-председателят Уинстън Чърчил получава точно такова, докато тези на Кралицата-майка през 2002 г. и на Даяна през 1997 г. са церемониални.

Събитията от погребението в хронологичен ред:

В 16:43 ч. (българско време) изнесоха ковчега в горния двор на замъка, който има формата на четириъгълник, където той бе натоварен в чакащия го автомобил, докато на моравата стояха строени военни отряди, имали специална връзка с аристократа.

Снимка: Getty Images

Освен венеца от цветя, морската шапка и меча на херцога, поставени върху капака му, ковчегът бе покрит с личното му знаме, отдаващо почит на различни елементи от живота му - от неговото гръцко наследство до британските титли. Припомняме, че когато навремето Филип се сгоди за тогавашната принцеса Елизабет през 1946 г., той се отказа от гръцката си титла и стана британски гражданин, вземайки англицизираното име на майка си - Маунтбатън. Следователно гербът на семейство Маунтбатън също е изобразен на флага, наред с този на Единбург.

Снимка: АР/БТА

Траурната процесия започна, след като тялото на принц Филип бе изнесено от сградата на кралската резиденцията до главния ѝ вход, където чакаше специално модифициран тъмнозелен автомобил-катафалка с марка "Land Rover", проектиран с помощта на самия херцог, за да бъде пренесен на краткото разстояние до параклиса "Сейнт Джордж".

"Просто ме набутай в любимата ми кола и да се приключва", казал преди време Филип на съпругата си, а днес тя уважи решението му.

В интерес на истината, още преди години херцогът на Единбург сам е планирал всеки един детайл от погребението си, като през времето планът се е променял няколко пъти, за да се стигне до днешния му вариант.

Кофчегът на принц Филип е натоварен на специалния автомобил-катафалка с марка "Land Rover"

Снимка: Getty Images

В 16:44 ч. кралицата излезе от двореца, придружавана от своя придворна дама, под звуците на националния химн на Великобритания. Двете се качиха в автомобил с винен цвят, който ги отведе до параклиса "Сейнт Джордж". Превозното средство се придвижи до храма, следвайки траурната процесия. За първи и последен път принц Филип бе пред кралицата, тъй като по протокол той винаги е трябвало да върви на 4 крачки зад нея.

Кралица Елизабет Втора в автомобила, който я отведе до параклиса "Сейнт Джордж"

Снимка: АР/БТА

В 16:45 ч. започна шествието, което бе водено от Гренадирската гвардия. След тях вървяха партията на генерал-майора и военните началници на щабовете, следвани от автомобила и Кралските морски пехотинци, наред с други полкове и корпуси, свързани с херцога.

Членовете на кралското семейство, включително принцът на Уелс, вървяха зад ковчега, докато кралицата пътуваше отделно до параклиса за службата.

Снимка: АР/БТА

В маршрута се включиха още представители на Кралския флот, Кралските морски пехотинци, 4-ти Батальон, Кралския полк на Шотландия и Кралските военновъздушни сили. През цялото време от източната поляна звучаха оръжейни салюти на Кралската конна артилерия, придружени от звуците на биещата на върха на кулата "Кърфю" камбана, намираща се в западния край на замъка.

Траунтната процесия

Снимка: АР/БТА

В 16:54 ч. кралица Елизабет Втора влезе в параклиса, за да заеме мястото си, чакайки ковчегът да бъде внесен вътре.

Кралица Елизабет Втора заема мястото си в "Сейнт Джордж"

Снимка: Getty Images

В 16:55 ч. автомобилът пристигна пред западните стъпала на параклиса "Сейнт Джордж" и бе посрещнат от почетен караул и оркестър от стрелковия полк, свирещ националния химн. 

Тялото на принц Филип пристига пред параклиса "Сейнт Джорд"

Снимка: АР/БТА

В 17:00 ч. в памет на херцога се проведе минута мълчание в цялата страна, докато пренасяха ковчега му по стълбите на храма.

Качват кофчега по стъпалата на храма

Снимка: Getty Images

В 17:03 ч. тленните останки на принц Филип бяха внесени в "Сейнт Джордж", където вече ги чакаха членовете на кралското семейство, които не бяха част от процесията, като Кейт Мидълтън и Камила Паркър-Боулс.

Вкарват ковчега в храма

Снимка: Getty Images

Единствено членовете на фамилията и частният секретар на херцога влязоха в параклиса, като останалата част от шествието остана отвън.

На службата всички носеха защитни маски и спазваха социална дистанция, като принцовете Хари и Уилям, чиито отношения сериозно се разклатиха след интервюто на херцозите на Съсекс с Опра Уинфри, бяха разделени от братовчед си Питър Филипс, син на принцеса Ан, който седеше между тях. Елизабет втора имаше отделно място от всички на църковната служба.

Хор от четирима души изпълни произведения, подбрани предварително от принц Филип, сред които химна на Военноморския флот, опус на Бенджамин Британ, поръчан от херцога на Единбург специално за "Сейнт Джордж" и кантата, поръчана по повод 75-ата годишнина на съпруга на кралицата.

В 17:50 ч. приключи траурната служба.

Тялото на принца ще остане да лежи в параклиса, но това няма да бъде последният му дом, понеже там ще дочака края на земния път на своята кралица, с която ще бъдат погребани заедно в гробница, намираща се в градините Фрогмор - както се случи в миналото с кралица Виктория и принц Алберт.