"Прекалено съм висока за момиче, никога не съм имала достатъчно рокли, за да бъда дама, не бих се определила като жена. Може би съм някъде между мацка и мадама", казва в едно от интервютата си Джулия Робъртс, която днес празнува своя 53-ти рожден ден.

Кой обаче би повярвал на думите ѝ, при положение, че още през 1990 г. самият Холивуд я обяви именно за "Хубава жена", а впоследствие, затвърждавайки даденото ѝ звание, тя оглави 12 класации за красота на различни световни издания.

Вижте Джулия през годините >>

Но нищо от това нямаше да се случи, ако актрисата с най-чаровна усмивка на планетата се бе впуснала в преследване на детската си мечта...

Джулия е родена на 28 октомври 1967 г. в Смирна, щата Джорджия. Родителите ѝ Бети Лу Бередемус и Уолтър Грейди Робъртс, които са актьори и драматурзи, се запознават на театралната сцена в спектакъл, поставен пред американската армия. След сватбата си те основават заедно школата "Atlanta Actors and Writers", като междувременно ръководят и детско училище за актьорско майсторство в град Дикейтър, което посещават децата на Мартин Лутър Кинг-младши.

Интересен факт е, че в знак на благодарност към Уолтър, превърнал се в ментор на дъщеря му Йоланда Дениз Кинг, именно общественикът и защитник на гражданските права поема болничните разноски на Бети по време на раждането на Джулия, която е третото дете на двойката. По-големите ѝ брат и сестра - Ерик и Лиза, днес също се изявяват професионално пред камера.

Въпреки че актьорството тече в нейните вени, както и факта, че баща ѝ често я води на пиеси, като малка бъдещата звезда мечтае за друга професия. След като гледа класическия филм от 1967 г. "Доктор Дулитъл" с Рекс Харисън, тя е твърдо решена да стане ветеринар. Нещо повече, по онова време момичето е убедено, че притежава силата на главния герой в лентата да говори с животните. В крайна сметка осъзнава, че независимо колко ѝ се иска, всъщност няма тази дарба. Окончателно обаче се отказва от копнежа си, когато започва да учи биология и установява, че тя не е никак лесна.

Предвид сегашната ѝ слава, вероятно много хора предполагат, че Джулия е била център на внимание още през ученическите си години, но истината е съвсем различна. Тя не се срамува да признае, че в гимназията не била част от популярните и готини деца, напротив, по думите ѝ свиренето на кларинет в училищния оркестър по-скоро я е поставило в кръга на "незабележимите". Въпреки това, тя казва, че там се е чувствала комфортно.

След като завършва средното си образование през 1985 г., тя записва "Журналистика" в Щатския университет на Джорджия, но така и не се дипломира. Робъртс прекъсва обучението си и заминава за Ню Йорк, където вече са се установили нейният по-голям брат и сестра ѝ. Скоро след това тя полага основите на артистичната си кариера.

Преди 2 години в подкаста, съпровождащ наградите на "The Hollywood Reporter", тя сподели забавна история, разкриваща първия път, в който е разбрала, че е известна. Откритието ѝ се случило в... тоалетната, около месец след премиерата на филма с нейно участие "Мистериозна пица" през 1988 г.

"Прибрах се в Джорджия, за да посетя майка си и по-малката си сестра. В същия ден трите отидохме на кино. Когато прожекцията приключи, отидох до тоалетната, където се сблъсках с някаква жена. Тя ме погледна, но не каза нищо, затова спокойно влязох в едно от отделенията. Минута по-късно обаче в помещението се разнесе гласът ѝ: "Хей, момичето от първа кабина, нали теб гледах в "Мистериозна пица"? След като потвърдих, тя плъзна нещо под вратата, молейки ме да го разпиша", обяснява през смях Джулия, допълвайки, че е помолила непознатата да почака, понеже моментът не бил подходящ за автографи.

"Ясно си спомням и досега, че си помислих: "Е, това вече е нещо наистина различно", завършва разказа си тя.

От тогава насам хубавицата започва да трупа все по-голяма фен база, а през 2017 г. стана ясно, че една от верните ѝ почитателки е Меган Маркъл, която не крие, че именно играта на Робъртс в "Хубава жена" я е вдъхновила да стане актриса.

"Тя бе първият човек, когото видях на екран. Изглеждаше толкова забавно, че поисках да бъда на нейно място. Когато бях малка, ми казаха, че в профил приличам на Джулия... Това остава най-добрият комплимент, който някой някога ми е правил", каза през сп. "Glamour" съпругата на принц Хари.