Кралица Елизабет II заявява в разпространено писмо, че би желала, когато престолонаследникът принц Чарлз един ден стане крал, неговата съпруга Камила да получи титлата кралица консорт, предаде Ройтерс.

В писмото по повод 70-годишнината от нейното възкачване на британския трон Елизабет казва, че размишлява за лоялността и привързаността на обществото, оказвани й от британската общественост, допълва БТА.

"И когато му дойде времето и моят син Чарлз стане крал, знам, че вие ще окажете на него и съпругата му същата подкрепа, която оказвахте на мен; и моето искрено желание е, когато дойде времето, Камила да бъде кралица консорт и да продължи своята лоялна служба", заявява монархът.

Чарлз и Камила сключват брак на гражданска церемония в Ундзор през 2005 г. Таблоидите отдавна са спрели да я критикуват, както правеха през първите десетина години след смъртта на лейди Даяна, първата съпруга на Чарлз.

В британската традиция съпругата на краля по правило носи титлата кралица консорт, която не дава конституционни правомощия.

Елизабет Втора отбелязва днес 70-ата годишнина от възкачването си на престола.

Официалните чествания всъщност са насрочени едва за юни, когато ще има четири почивни дни заради празничните прояви. Кралицата пък се намира сега в кралската резиденция в Сандрингам. За днес не се предвижда някакво по-специално мероприятие там. Но вчера тя все пак даде малък прием за хора от местната общност и за доброволци и получи като подарък торта, която собственоръчно разряза.