Ежедневният прием на ядки подобрява работата на мозъка с до 60%
Ядките са известни с голямото съдържание на полезни мазнини, протеини и фибри
Австралийски учени установиха, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането на мозъка на възрастните хора с 60%.
Това е лесен начин за забавяне на естественото отслабване на когнитивните способности, увери ръководителят на изследването д-р Минг Ли, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА.
"Макар и да няма лечение за възрастовия спад на когнитивните способности и развитието на невродегенеративни заболявания, промените в храната могат да са полезни за възрастните хора" - каза д-р Ли.
Причината за този ефект остава неясна, но според специалистите той може да е свързан с противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на ядките.
"Ядките са известни с голямото съдържание на полезни мазнини, протеини и фибри с хранителни свойства, които могат да намалят холестерола и да подобрят когнитивното здраве" - добави д-р Ли.
Учените са разгледали ефекта на ядките върху 4822 доброволци на възраст над 55 години. Резултатите им показват, че мозъкът на ялите редовно повече от 10 г дневно функционира по-добре, те разсъждават и мислят по-добре и имат по-силна памет.