Нито режисьорката на "Барби" Грета Гъруиг, нито Марго Роби, която играе емблематичната кукла, бяха номинирани за "Оскар", за разлика от Райън Гослинг в ролята на Кен, което предизвика вълна от недоволство и дори гняв в САЩ, съобщават АФП и БТА.

Иронията на ситуацията, предвид темите, които филмът нищи, беше изтъкната от много онлайн потребители. Мнозина видяха, че спрямо "Барби" действа същият патриархат, който беше пародиран.

"Да номинираш Кен, но не и Барби, е буквално сюжетът на филма", каза писателят Брад Мелцър в социалната мрежа Х по повод номинацията на Райън за "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля. "Защото "Барби" - най-касовият филм на 2023 г., имаше за цел да бъде стряскаща сатира за трудностите, пред които са изправени жените, за да бъдат признати талантите им."

Подобно мнение в шоуто си изрази и комикът Джими Кимъл, който за четвърти път ще бъде водещ на церемонията за наградите "Оскар".

И режисьорката на "Барби" Грета Гъруиг, и изпълнителката на главната роля Марго Роби вече получиха множество номинации и награди в Холивуд и присъствието им в списъка за "Оскар" беше очаквано. Въпреки това, макар че "Барби" получи осем номинации, включително във водещата категория за най-добър филм, отсъствието на Грета Гъруиг и Марго Роби от категориите за най-добър режисьор и най-добра актриса разочарова както феновете, така и членовете на актьорския състав.

Номинираният Райън Гослинг беше един от първите, изразили своето неразбиране. "За мен е изключителна чест да бъда номиниран, но няма Кен без Барби и няма "Барби" без Грета Гъруиг и Марго Роби - двете жени, които имат най-голям приноси за този исторически филм", каза актьорът в изявление. "Без техния талант, хъс и гениалност никой от участниците във филма не би получил признание. Да кажа, че съм разочарован, че те не са посочени в съответните категории, би било евфемизъм", допълни Гослинг.

До сряда отзвукът вече бе преминал и в политическата сфера. Хилари Клинтън написа в Х: "Грета и Марго, може и да боли да спечелиш бокс-офиса, но не и да вземеш златото, но милионите ви фенове ви обичат. #ХилариБарби".

Постът на Клинтън накара Интернет да "пощурее", което отдалеч приличаше на войната на плажа, която се разразява в "Барби". Огнената стихия по петите на номинациите гарантира, че в подготовката за връчването на "Оскар"-ите на 10 март, което започна да изглежда като директен поход към коронацията на "Опенхаймер" и шепа други фаворити, ще има много драма.

Грета Гъруиг и Марго Роби все още не са коментирали публично нито номинациите, които филмът получи, нито тези, които не получи. Техни представители не са отговорили на запитванията.

Междувременно се разразиха дебати за естеството на демонстрираното пренебрежение към "Барби". Мери Макнамара, културен колумнист за LA Times, написа: "Дали твърде много хора (особено жени) харесаха "Барби", за да бъде филмът сметнат за достатъчно "важен" за имащите право на глас членове на американската киноакадемия? Дали Барби на Роби не страда достатъчно? Дали Гъруиг не го направи да изглежда прекалено лесно? Или просто беше прекалено розово?"