Поредицата "DIRections", в която ви водим на виртуално пътешествие из градовете на България, продължава в Града на тепетата. Ще ви запознаем с един пловдивчанин, който не би заменил своя град за друг на света, защото мисията му е да открива добри хора. А в Пловдив, както ще видите, те се оказват в изобилие. Наш партньор в това пътешествие е Vivacom - компанията, която ни свързва със света вече 10 години.

Какво е общото между български тийнейджър, чуждестранен студент по медицина, ентусиаст от Япония, Дания или Германия и 80-годишен холандски професор, говорещ 8 езика? Общото е Пловдив, каузата е доброволчеството, а свързващото звено е усмихнат човек, когото всички наричат просто Франц. Роден и влюбен в Града на тепетата, той познава пловдивчани и настроенията им по-добре от всеки социолог. Той е ментор, учител, приятел и може, по-добре от всеки психолог, да открие доброто у хората.

Запознайте се с Франц Кадири, координатор на доброволците на ОФ "Пловдив 2019" - над 1500 слънчеви хора от всякакви възрасти, етноси, религии и държави, даже цели семейства, без които събитията от програмата на Европейска столица на културата (ЕСК) няма как да се реализират. Последните доказателства дойдоха от кампанията "Почеркът на Пловдив", в която доброволци събраха ръкописи от хиляди граждани, за да бъде създаден уникален шрифт на града, и от пътуващия артистичният лагер "Одисей Каравана", оцветил и заредил три картала с позитивно настроение, циркови и театрални постановки под звездите за 10 дни.

"Аз толкова освободени хора не съм виждал никога - не само физически, но и емоционално. Те показаха как човек трябва да бъде в мир и във връзка с околните хора и среда", коментира Франц за чуждестранните пътуващи артисти (200 души от 4 държави), като рамо до рамо с тях в представленията се включиха и пловдивчани. Това е само едно от многото изживявания, които не могат да се заплатят с пари и превръщат работата с доброволци в мисия.

"Това, което винаги им казвам, а и те го доказват всеки ден, е, че създават приятелства за цял живот. Че отварят кръгозора си и научават нещо ново. Искам един ден, когато се обърна, ако дори на 20 души сме променили начина на мислене и на общуване, това ще е достатъчно", казва Франц. Функцията на координатора може да изглежда скучна отстрани, особено заради комуникацията с толкова много и толкова различни хора, но за него това е привилегия и причина за оптимизъм. Тази професия не се учи, защото изисква най-вече енергия и желание.

Снимка: Димитър Фердинандов

Да съпреживяваш толкова много емоции

"Аз съм изключително щастлив, че имам късмета да работя точно в тази сфера. От 10-15 души в началото, досега се запознах с хиляди, хиляди ентусиазирани хора. Това са както пловдивчани, така и чужденци, които всеки ден ни пишат, че искат да дойдат", казва Франц и между глътките кафе признава, че най-високо оценява работата с пенсионери. Да, възрастните все повече се отварят за участие. По-младите, особено учениците и студентите вече са буквално част от екипа.

Франц не е типичната офисна птица и по-скоро може да го видите "на терен", отколкото зад бюрото. Когато реши да избяга от ежедневието и стреса, той се укрива по бликащите от живот брегове на Марица - "необработения диамант на Пловдив" и "мястото, където можеш да се слееш с природата" сред песните на птиците, жуженето на насекомите, рибарите в съседство.

От 5 години той гради мрежа от доброволци, която се оказва ключова за културните прояви в града. Всеки помага спрямо уменията и интересите си. От "Пловдив 2019" организират обучения, включително по фотография, практически умения за работа в екип, "ролеви игри" и други. За учениците, основната група са между 16- и 18-годишна възраст, възможността да упражняват чужди езици е притегляща. Те пишат статии, посрещат гости, участват в големи събития като откриващия спектакъл, а отделни партньори също провеждат обучения. Франц изтъква това по първа помощ заедно с "Пловдив 112", които за него са "истинските герои".

Да помага може всеки

"Профилът на доброволеца е толкова различен, колкото различни типажи хора могат да съществуват на този свят. Необходимо е само едно - да искаш да се самоусъвършенстваш, да бъдеш отворен към света. Желанието им да помагат ги обединява. И тукашните, и чуждестранните", коментира Франц. Той преживява емоциите на добрите хора заедно с тях - когато се влюбват, сприятеляват, научават нови знания, намират си работа или влизат в университет.

И съветва: "Опитайте да бъдете доброволци поне веднъж - в дом за възрастни хора, на културно събитие, за градинката пред блока. Ще изпитате удовлетворение."

Снимка: Димитър Фердинандов

Сърцето на Пловдив са хората

За много хора подкрепянето на каузи се изчерпва с пост в социалните мрежи, докато други непременно търсят какво ще получат в замяна на помощта им. В Пловдив нещата се получават другояче. Доброволци почистиха незаконните сметища и камари от боклуци по бреговете на река Марица и помагаха при скорошните наводнения от пороите в града. Тук цари една особена сърдечност, непосредственост в общуването, която ти позволява да намериш нови приятели, колеги и съмишленици буквално за 5 минути.

Франц забелязва, че доброволчеството все повече набира скорост у нас. Както фирмите, така и университетите отчитат това като плюс. В града има активни организации - Национален алианс за работа с доброволци, БЧК, "Голям брат - голяма сестра", а доброволческата програма на Пловдив 2019 допълнително усилва инерцията. Целта, според Франц, е доброволчеството не просто да изгради характерите на едни млади хора и да им осигури неформално образование, а да бъде междупоколенческа среща за споделяне на опит.

"Пловдив е безкрайно гостоприемен град. Тук хората са ведри и усмихнати. Тук съжителстват различни етноси и вероизповедания. Градът винаги е бил космополитен, но Пловдив - ЕСК успя да изкара на показ тази топлина, пусна духа от бутилката и отвори града още повече", казва той.

Получава се микс от нови идеи, от преоткрити стари неща, от нови тенденции, идващи от Западна Европа.

"Капана е едно от многото места, доказващи това, а също изложбите за съвременно изкуство, представленията за съвременен танц. Почти всеки месец има събитие, свързано с взаимодействието между месни и чуждестранни артисти, между пловдивчани и чужденци", допълва Франц и загатва, че през юли предстои интересна програма.

Накрая го питам защо всички харесват Пловдив. Отговорът е тъкмо за финал:

"Защото Пловдив е град, в който можеш да бъдеш себе си. Тук средата не предразполага да бъдем лицемерни. Тук можеш да намериш от всичко по малко - да се слееш с природата, да се слееш с забързания ритъм на живот на Главната, да учиш - имаме 9 университета. Пловдив е врящ котел от различни емоционалности. Сега целият гледа към нас. Пловдив is e the place to be".