Френският актьор Жерар Депардийо беше отстранен от Националния орден на Квебек от министър-председателя на френскоговорещата канадска провинция заради "шокиращи" изказвания за жени, излъчени в репортаж, съобщи АФП.

"Скандалните изказвания на Депардийо пред камера шокираха международната публика, и то основателно. Поведението му петни репутацията на членовете на Националния орден на Квебек. Затова взех решението да наредя незабавно отстраняване от Ордена", каза премиерът на Квебек Франсоа Лего в свое обръщение.

През декември телевизионният канал France 2 излъчи кадри, заснети пет години по-рано в Северна Корея. На тях актьорът прави серия женомразки забележки, придружени с обиди, по адрес на жени, включително и към малко момиче.

Депардийо вече е обвинен в изнасилване. В средата на септември беше подадена още една жалба срещу актьора за сексуално насилие по време на снимки през 2007 г., пише БТА.

Депардийо отрича всички обвинения.

Това е първият случай, в който съветът към Националния орден на Квебек препоръчва отстраняване на свой член. Орденът е основан през 1984 г. и е най-престижното отличие на канадската провинция.

Жерар Депардийо беше обявен за кавалер на ордена през 2002 г.