Годеникът на принцеса Мако се върна в Япония за сватбата, която беше отлагана три години заради финансов спор, свързан с майка му. Кей Комуро, който е на 29 години, пристигна от Ню Йорк, където учеше право и планира да работи като адвокат. Косата му беше прибрана на опашка, което по японските стандарти е доста дръзко за човек, планиращ да се жени за принцеса.

Принцеса Мако също е на 29 години. Тя е племенница на император Нарухито. С Кей Комуро се запознава през 2012 г., когато двамата са състуденти в Международния християнски университет в Токио. Комуро е предложил брак на принцеса Мако година след началото на връзката им.

Годежът им беше обявен още през септември 2017 г. Венчавката трябваше да се състои през ноември 2018 г., но плановете им се промениха, след като дядото на булката, император Акихито, реши да абдикира заради напредналата си възраст. Акихито предаде правомощията на сина си, сега император Нарухито, на 30 април 2019 г.

Събитието, отложено за 2020 г., така и не се състоя. Като основна причина за товабе посочен финансов спор в семейството на младоженеца. Става въпрос за сума от 36 000 долара, които майка му получава от бившия ѝ годеник, и влага в образованието на Комуро в Япония. Въпросът е дали тя е била подарък или заем.

Снимка: АР/БТА

Комуро заминава за Ню Йорк през 2018 г. и сега се връща в родината си за първи път.

Двамата с принцеса Мако ще дадат пресконференция, след като свърши двуседмичната му карантина, предава БТА. Очаква се двамата да регистрират брака си през октомври и да заминат за Ню Йорк.

Предстоящата женитба няма да бъде съпроводена с традиционна церемония в императорския дворец. Мако ще се раздели с роднините си в тесен кръг. Принцесата освен това възнамерява да откаже зестрата, която ѝ се полага във връзка с напускането на императорското семейство. Сумата е до 1,35 милиона щатски долара, но се финансира от данъкоплатците и е предназначена да поддържа имиджа на бившите знатни особи. Тя ще е първата жена в японския императорски двор, която се отказва от нея след Втората световна война заради брак с човек без аристократично потекло.

Снимка: АР/БТА

Принцеса Мако е голямата дъщеря на принц Акихино, който през ноември 2020 г. беше обявен за престолонаследник. Той има още две деца - 26-годишната принцеса Како и 14-годишният принц Хисахито.

Японският престол се наследява само по мъжка линия.