Има хора-комети, които сякаш идват на този свят, за да го "разбъркат", осветят, съживят, леко да го стреснат, за да не заспива спокойно всяка вечер, да го очароват, разсмеят и напуснат така ярко, както са го озарили през целия си път. Такъв човек бе Стефан Данаилов - Ламбо или просто Мастъра!

Вижте снимки на Стефан Данаилов >>

Точно преди една година се събудихме с ужасната новина за смъртта на великия актьор. Той почина на 27 ноември 2019 г. в 00:15 ч. във Военномедицинска академия, където докторите се бореха за живота му в продължение на седмици. Напусна този свят броени дни преди да навърши 77 години.

Ламбо си отиде, но никога няма да бъде забравен. България все още скърби за своя голям идол в киното и в театъра, а учениците му не спират да си спомнят за своя Мастър - най-добрият учител, който са имали.

Много от тях отбелязват днес първата годишнина от смъртта му през година, изпълнена с много страхове, предизвикателства и препятствия, както за всички нас, така и за хората на изкуството, които не могат да бъдат на сцената заради пандемичната обстановка.

Съюзът на артистите в България публикува трогателен пост във Facebook в памет на Стефан Данаилов.

Актрисата София Бобчева сподели този пост в своя Facebook профил с посланието "Мастер", придружено от емотикон на сърце. София е една от известните ученички на Данаилов.

Друг изявен ученик на Мастъра, както го наричаха неговите възпитаници - Сава Драгунчев, е споделил поста на Народен театър "Иван Вазов" с посланието "Благодаря Ви за всичко, Мастър!

Сава Драгунчев е и режисьор на последното представление, поставено на сцена от последния Masterclass (последният випуск студенти, обучавани от великия Стефан Данаилов).

Журналистът Георги Тошев, който е съавтор на автобиографичната книга на Ламбо "Романът на моя живот", също отбеляза годишнината с пост в социалната мрежа, публикувайки няколко снимки с Данаилов.

Стефан Данаилов си остава една незаменима фигура в българския театър и кино, той остави огромна празнина в културния живот на България и навярно сега не само неговите ученици, до които той е бил най-близо, но и колегите му, а и всички ние се чудим как би изкоментирал Мастъра абсурдната ситуация, в която бе поставен театърът през последната една година.