Актрисата от култовия сериал "Еуфория" Хънтър Шейфър заяви, че вече не иска да играе роли на транссексуални. 25-годишната транссексуална звезда се прослави с ролята на транс героинята Джулс в хитовата тийн драма на HBO.

В интервю за сп. GQ Шейфър сподели, че може да стигне по-далеч като актриса, като "не насочва фокуса на хората към това". "Работих толкова упорито, за да стигна дотук, преминах през наистина трудни моменти. Искам да бъда истинско момиче и най-накрая да продължа напред", каза тя. По нейни думи "да бъдеш известен като "транс актриса" е "унизително".

"Предлагали са ми тонове транс роли, но съм ги отклонявала. Не ми се говори за това. Знам, че към момента съм може би една от най-известните актриси, преминали хормонална терапия за смяна пола и се чувствам виновна, че не искам да повдигам темата, но в крайна сметка не желая това да е фокусът на моята кариера. Защото знам, че мога да стигна по-далеч."

В Холивуд отдавна се води дебат дали да се дават роли на хора, които се чувстват и възприемат като противоположния пол. Много представители на транссексуалната общност твърдят, че транссексуалните трябва да се играят от актьори, които са такива и в реалния живот, посочва ВВС.

Вижте снимки на Хънтър >>

Други твърдят, че концепцията на актьорството е да се превърнеш в някой друг и че би било твърде ограничаващо да играеш единствено роли с характеристики, обичайни за самия актьор.

Още когато е в гимназията Шейфър е най-младият ищец на дело, оспорващо законопроект в щата Северна Каролина, където е израснала, който забранява на транс хората да използват обществени тоалетни, несъответващи на пола им, посочен в акта за раждане. "Усещах, че трябва да започна да се занимавам с изкуство като отговор на всичко, което се случва в Северна Каролина", сподели пред списанието 25-годишната актриса. Пред изданието тя разкрива и за момент от личния й живот, за който преди време се спекулираше много. Оказва, се че Хънтър и певицата Росалия действително са излизали заедно.

Звездата уточнява, че става дума за период от около пет месеца през 2019 г. Към днешна дата двете са си близки приятелки, a Росалия вече се среща с актьорът Джеръми Алън Уайт.