Откъс от мемоарите на принц Хари, в който той цитира песента "Wannabe" на популярната през 90-те години на миналия век женска група "Spice Girls", се превърна в истинска сензация, завладяла социалните мрежи, след като част от аудио формата на книгата бе качена в платформата на ТikTok.

"Суровата и непоколебима" автобиография на аристократа, както я определя чуждестранната преса, бе официално пусната в продажба на световния пазар преди два дни, след като по-рано серия от нейни отрязъци изтекоха в различни медии по земното кълбо. Нещо повече, пет дни преди датата, за която бе насрочена нейната премиера, тя се появи по рафтовете на някои от книжарниците в Испания, където по случайност или не, техните клиенти имаха възможност да я закупят и прочетат преди всички останали, осигурявайки си сериозна информационна преднина.

Сега онези от хората, които в момента разлистват своето копие на тома, се насочиха към виртуалното пространство, за да предоставят поредната порция ключови разкрития и анекдоти от заглавието, предполагайки, че навярно правят услуга на онези, които все още не са успели да се домогнат до него. Потребителите на интернет допълниха вече известните сведения по обвинението за физическо нападение, което херцогът на Съсекс е претърпял от страна на по-големия си брат Уилям през 2019 г., а освен това предоставиха забавни подробности за измръзването, което е получил по време на благотворителния му поход на Северния полюс, чиято цел бе да измине 320 километра заедно с военни ветерани инвалиди през 2011 г.

Един конкретен момент от разказите на петия по ред член на кралското семейство в линията за наследяване на британския трон обаче направи по-голямо впечатление на читателите от останалите. Става въпрос за първата му обществена изява, състояла се в средата на ноември 1997 г., едва два месеца след като в началото на септември си взема последно сбогом със своята майка, издъхнала през последния ден на август. Тогава той и баща му, чиято титла в онзи период все още е принц на Уелс, са посетили благотворителен концерт, организиран в Южна Африка, на който хедлайнери са били певиците от култовата женска група "Spice Girls".

Снимка: Getty Images

"Събитието представляваше първата ми публична проява след погребението. Интуитивно знаех, че любопитството на публиката относно моето състояние е огромно, а предчувствието ми бе потвърдено от откъслечни разговори между членовете на семейството ми, които случайно дочух", пише той. "Не исках да разочаровам хората, но също така исках те да ме оставят на мира. Спомням си как стъпих на червения килим, слагайки насилствена усмивка на лицето си, докато всъщност копнеех да лежа в своето легло в двореца Сейнт Джеймс".

Embed from Getty Images

Хари обяснява, че в онзи момент е срещнал дамите от популярната банда, включително Пош Спайс (Виктория Бекъм), която се е приближила напред, за да стисне ръката му, както и Джинджър Спайс (Гери Халиуел), с която е почувствал връзка, най-вече заради цвета на косата ѝ, доближаващ се до този на неговата. След срещата той и Чарлз са заели местата си за шоуто.

"Онова, което последва, не бе за вярване. Изглеждаше невъзможно, но все пак се случваше в действителност", уточнява малкият син на Лейди Даяна. "Видях го със собствените си очи - татко си тактуваше весело с глава и потропваше с крак в ритъма на музиката, освен това си припяваше думите от песента, която звучеше: "Ако искаш бъдещето ми, забрави миналото ми. Ако искаш да се бъдеш с мен, по-добре действай бързо."

Вече съществува версия, според която Чалрз си е мислел за Камила, докато изрича въпросните думи.

Embed from Getty Images

Фактът, че в аудиокнигата, записана с гласа на Хари, той лично прочита тази част от хитовата песен "Wannabe" на "Spice Girls", излязла през 1996 г., накара потребителите на TikTok да се запитат: "Това реално ли е?"

7-секундо видео, качено в мрежата от Месила Роял, показва въпросния откъс от мемоарите, докато в същото време звучи гласът на херцогът, който го чете. Публикацията получи над 1,6 милиона гледания и повече от 102 000 харесвания.

"Той не може да цитира "Spice Girls", просто няма как!", иронично написа един от потребителите под поста, а друг добави: "Разказът за тази случка е култов! Цялата глава, от която всъщност той е част, е чисто злато".

TikTok обаче не е единствената социална медийна платформа, където този фрагмент е споделен.

Кореспондентът на 5 News Джулиан Друкър се обърна към Twitter във вторник, за да каже: "Цитирането на думите от "Wannabe" е един от забележителните моменти в "Резервен", които не са изтекли предварително."

Embed from Getty Images

Друг потребител на Twitter просто написа: "Човек, няма начин принц Хари да е цитирал "Spice Girls" в книгата си."

Херцогът на Съсекс, който преди няколко години се премести в САЩ, където в момента живее със съпругата си Меган Маркъл и двете им деца, е предприел редица медийни изяви, за да популяризира своята автобиография, включително три телевизионни интервюта в Америка, последното от които бе със Стивън Колбърт за предаването "The Late Show".

Издателството "Penguin Random House" обяви, че творбата на принца се е превърнала в най-бързо продаваното издание на нехудожествена литература от началото на записите.

Embed from Getty Images

Управляващият директор Лари Финлей каза за Reuters: "Винаги сме знаели, че тази книга ще лети, но тя надхвърля дори най-смелите ни очаквания".

"Доколкото знаем, единствените екземпляри на дадено заглавие, от които са продадени повече бройки през първия си ден, са тези с участието на другия Хари - Потър", категоричен е той.