Вашингтон се присъедини към обвиненията в антисемитизъм, отправени към бившия член на Pink Floyd Роджър Уотърс, който през май на концерт в Берлин се появи в облекло, много сходно с униформа на СС - корпусът за охрана на висшите нацистки функционери, предава чуждестранната преса.

Миналата седмица берлинската полиция обяви, че започва разследване "по подозрения за подбуждане към омраза" след оплаквания, "че сценичното му облекло може да възхвалява или оправдава националсоциалистическия режим и да нарушава обществения ред".

На снимките, публикувани в социалните мрежи, музикантът е облечен в дълго черно палто със символ, напомнящ свастика и с червена лента на ръкава.

Няколко медии съобщиха също, че по време на шоуто на екран са били изписани с червени букви имената на Ане Франк и Ширин Абу Акле - американската журналистика от палестински произход, работеща за телевизионния канал "Ал Джазира", и убита при израелско нападение през май 2022 г.

Снимка: Getty Images

Държавният департамент на САЩ осъди това представяне, "съдържащо символи, дълбоко оскърбителни за еврейския народ и омаловажаващи Холокоста".

"Това не е първи случай, в който този артист използва антисемитски елементи", се казва в разпространеното прессъобщение.

Роджър Уотърс, който е на 79 години, в последните години защитава кампанията за бойкот на израелски продукти в името на палестинската кауза, припомня БТА.

Изпълнителят и автор на песни обвинява критиците си в "недобросъвестност".

Снимка: БТА

"Аспектите на концерта, поставени под въпрос, са ясно послание срещу фашизма, несправедливостта и фанатизма във всичките му форми" , написа той в профилите си в Instagram и Тwitter.

Бившата звезда на групата Pink Floyd предизвика полемика наскоро, когато заяви, че "не е вярно, че руската инвазия в Украйна е била непровокирана", припомня АФП.