Обявяването на избора на израелската актриса Гал Гадот за изпълнението на главната роля в нов филм за Клеопатра предизвика полемики в социалните мрежи.

Холивуд за пореден път беше обвинен в "избелване" и поверяване на роли на бели актьори и актриси при пресъздаването на персонажи от други етнически групи, пише БТА, цитирайки Франс прес.

Вижте снимки на актрисата >>

Гал Гадот стана известна на широката публика с играта си в "Жената чудо". Сега на нея се падна честта да изиграе Клеопатра, след филмовата класика от 1963 година, в която блесна по неповторим начин Елизабет Тейлър в ролята на Клеопатра.

В новата версия пред и зад камерата ще застанат две жени. В главната роля ще бъде Гал Гадот, а режисьорка на филмовия проект ще бъде режисьорката на "Жената чудо" Пати Дженкинс. Авторът на сценария също е жена Лета Калогридис ("Злокобен остров").

Но изборът на Гадот предизвика остри реакции в социалните мрежи. Критиките бяха свързани с това, че бяла жена, родена в Израел, ще трябва да се превъплъти в африканска кралица.

"Холивуд винаги се е спирал на бели актриси, за предпочитане американки, за да пресъздадат образа на Кралицата на Нил. Поне веднъж не можаха ли да си намерят някоя африканка?", написа в Туитър американският автор Джеймс Хол.

Меката на киното непрекъснато е критикувана за редовната практика ролите на не бели персонажи да се присъждат на бели звезди, за да се повишат печалбите.

Но полемиката около Гал Гадот изкара на бял свят и факта, че Клеопатра по всяка вероятност е била с бял цвят на кожата. Тя е потомка на генерал на Александър Велики, Птоломей, който е царувал в Египет през първи век пр.Хр. Така че във вените ѝ най-вероятно е имало гръцка кръв.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos