Известен гръцки театрален актьор и режисьор е признат за виновен за изнасилването на двама мъже, когато са били непълнолетни, съобщава Асошиейтед прес.

57-годишният Димитрис Лигнадис беше признат за виновен от атински съд в сряда в два от общо четирите случая на изнасилване, допълва БТА.

Лигнадис беше оправдан поради липса на достатъчно доказателства по трето дело, а четвърти обвинител така и не се яви в съда, за да даде показания, въпреки че съдът му беше наредил да го направи. Той е посочил фалшив адрес.

Двете изнасилвания, за които Лигнадис беше признат за виновен, са извършени през 2010 г. и 2015 г. Адвокатът му сега призовава съда да вземе предвид смекчаващи вината обстоятелства при произнасянето на присъдата.

В. "Катимерини" уточнява, че Лигнадис е получил 12-годишна присъда затвор, която е условна в очакване на обжалването. Той няма право да напуска страната и трябва да внесе гаранция от 30 000 евро до 23 юли.

На Лигнадис, който отрича обвиненията, беше наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", когато обвиненията се появиха през февруари 2021 г. Няколко дни по-рано той подаде оставка от поста си на художествен директор на Националния театър на Гърция, който заемаше от 2019 г. насам.