Очарователната Нели Фуртадо се появи на музикалната сцена преди 20 години. Специфичният глас на канадката с португалски корени, наред с магнетичното ѝ излъчване и незабравимите ѝ пронизващи сини очи, бяха част от факторите, донесли сензационен успех дебютния ѝ албум "Whoa, Nelly!" през 2000 г.

Още с излизането им, две от песните - "I"m Like a Bird" и "Turn Off the Light", веднага попадат в топ 10 на класацията "Billboard Hot 100", като първата от тях печели на Нели награда "Грами" за най-добра изпълнителка. Кариерата ѝ се развива светкавично, само за една вечер Фуртадо се изстрелва на небето и започва да свети ярко до останалите звезди.

Вижте снимки на Нели преди и сега >>

За първи път е забелязана на шоу за таланти в Торонто, Канада. След участието си в него, тя си намира мениджър, с когото правят няколко демо записа, които изпращат до големите музикални компании, включително и до гиганта "DreamWorks". Съзрели потенциала на певицата, от студиото изобщо не се колебаят и веднага ѝ предлагат договор, който тя подписва. Така през 1999 г. започва работа по първия си албум, продал 6 милиона бройки по цял свят. Именно той привлича вниманието на продуцента Тимбаленд, изявяващ се и като певец.

Но преди двамата да стартират своите съвместни проекти, Нели бележи още две постижения - както в професионален, така и в личен плат. През 2003 г. тя ражда дъщеря си Невис, а на следващата година изпълнява официалния химн на европейското първенство по футбол в Португалия - "Forca".

2006 г. е изключително печеливша за нея, понеже на пазара излиза най-успешният ѝ албум "Loose", който е колаборация с Тимбаленд. 12-те милиона продадени копия напълно оправдават усилията по създаването му, включващи редица безсънни нощи.

"Дните прекарвах заедно с дъщеря си. Двете често ходихме на плажа или се радвахме на слънчевите лъчи край басейна. Към 20 ч. се отправях към студиото, понеже Тим (ред.бел.: така тя нарича Тимъти Закъри Моусли, по-известен с псевдонима си Тимабаленд) пристигаше там най-късно в 21 ч. Всяка вечер работехме до 1 ч., а после аз лягах да спя за час-два на дивана, а той и приятелите му отиваха в някой клуб, за да проучат каква музика харесват хората. После се връщаше, събуждаше ме и продължавахме да записваме до към 4 ч. сутринта. Тогава се прибирах в нас и си доспивах, поне доколкото можех, защото дъщеря ми постоянно ставаше в 7 ч.", споделя в свое интервю синеоката брюнетка.

Всичко това обаче си струва, защото Нели се превръща в истинска "машина за хитове". Почитателите ѝ се разрастват с всяка изминала минута, а песните ѝ заемат челните позиции в класациите. Тя се утвърждава като един от най-добрите артисти в историята на Канада, "превръщащ в злато" всичко, до което се докосне.

Доказателство за това е четвъртият ѝ студиен албум "Mi Plan" - изцяло на испански език, който е отличен с латино "Грами" през 2010 г. Същата година изпълнява песента "Bang the Drum" заедно с Брайън Адамс на откриването на зимните олимпийски игри във Ванкувър, а през 2012 г. издава "Spirit Indestructible", който е сертифициран като мулти-платинен.

Без значение от сладостта си обаче, славата винаги ще бъде тежък товар, чието бреме не намалява с времето... Нито възхищението, идващо със светлините на прожекторите, нито признанието на бурните аплодисменти е в състояние да отнеме от теглото му. И макар някои знаменитости да съумяват да се справят с изпитанията, съпътстващи популярността, не всички са способни да ги преодолеят и да останат неподвластни на напрежението. Така става и с Нели, която внезапно изчезва...

И макар музикалните радио станции и телевизии да въртят хитовете ѝ като "Say It Right" и др., в продължение на 5 години тя не записва нито една нова песен и упорито страни от полезрението на медиите. През цялото време фенове ѝ се питат какво се е случва с нея, а голяма част от тях дори се притесняват за здравословното ѝ състояние. Когато през 2017 г. канадката най-после решава отново да стъпи на сцената - нещата просто не са същите. Всичко се е променило, дори и самата тя. Нели качва килограми, факт, който съществено я отдалечава от образа на "мъжемелачката" с прилепнал бял потник и дънки с ниска талия, разкриващи стегнатия ѝ корем, от видеоклипа към "Maneater". Може би различната ѝ визия е една от причините късметът ѝ да се усмихва отново, понеже албумът ѝ "The Ride", който излиза същата година, продава едва 1900 бройки в САЩ.

Някои от почитателите ѝ са на мнение, че метаморфозата ѝ е в следствие на развода ѝ с тонрежисьора Демачио Кастелон, с когото вдигат тайна сватба през юли 2008 г. и се разделят през 2016 г.

Самата тя обяснява пред "Daily Mail" решението за 5-годишното си отсъствие.

"Получих нервен срив на сцената, това се случи по време на музикалното ми турне. Тогава дъщеря ми бе с мен, бях майка и пътуваща певица... Чувствах се изтощена. Една вечер, излизайки пред публика, осъзнах целия стрес, който изпитвах. Първите две песни не ги изпях - изплаках ги. Затова си взех почивка от музиката и се прибрах у дома. Разбрах, че именно това ми е било необходимо", споделя тя.

Последните две години Нели Фуртадо се опитва да прокара наново своя път до върха, но засега не може да достигне успеха, който навремето държеше здраво в ръцете си. Предстои да разберем дали скоро ще успее да се завърне със същата силата, донесла ѝ множество отличия, сред които попадат и статуетките, завоювани на "Juno Awards", "BRIT Awards", "Billboard Music Awards", "MTV Europe Awards", "World Music Awards" и др.