През 2004 г. трудно можеше да се намери мъж, в чиито фантазии да не присъства Елиша Кътбърт, изиграла ролята на Даниел в комедията "Съседка за секс". И макар мнозина да си я спомнят също и като Ким Бауър от тв сериала "24", превъплъщението ѝ в порнозвездата, търсеща ново начало в живота, ще остане това, с което хората ще я свързват завинаги. И как иначе?

Вижте снимки >>

Филмът със сигурност не може да се сравни с вечните класики "Хубава жена" или "Мръсни танци", но той така или иначе няма претенцията да се съревновава с тях. И въпреки това, под хумористичната повърхност на лентата със скандално заглавие се крие нещо, привличащо неудържимо вниманието на зрителите. Може би интересът се провокира от историята за сблъсъка на двама души, идващи от съвсем различни светове - едно момче с ясно очертано бъдеще и едно момиче с непристойно минало. Любопитство предизвиква и самият край - как ще завърши разказът за младежа, който ще загуби невинността си, и младата жена, която ще се опита да върне своята?

Разбира се, не можем да отречем, че и присъствието на съблазнителната блондинка допринесе много, за да се превърне продукцията в абсолютен хит. Освен красота, Елиша излъчва непорочност, но едновременно с нея и страст - комбинация, която просто не може да остане незабелязана от господата. Вероятно именно това съчетание е било ключово за режисьора, поверил ѝ образа на Даниел.

Синеоката хубавица е родена на 30 ноември 1982 г. в Калгари, провинция Алберта, Канада, в семейството на Кевин и Патриция Кътбърт. Баща ѝ работи като автомобилен инженер, докато основното занимание на майка ѝ е да гледа трите им деца, понеже Елиша има по-малки брат и сестра - Джонатан и Лий-Ан.

Още в детските си години малката Кътбърт привлича погледите на хората със своето очарование, затова едва на 7 г. тя започва да се изявява пред фотографските обективи, като рекламно лице на различни марки дрехи и обувки. Скоро след това се озовава и на малкия екран в детското предаване "Страх ли те е от тъмнината?", а после участва в "Popular Mechanics for Kids", където е ководещ, но също така снима и репортажи. Точно те правят силно впечатление на тогавашната първа дама на Америка - Хилари Клинтън, която ѝ отправя специална покана да посети Белия дом.

Филмовият ѝ дебют идва на 14-годишна възраст с участието ѝ в "Dancing on the Moon", което ѝ отваря вратите към други канадски продукции. Истинският ѝ пробив е с превъплъщението ѝ в Катрин Палмерстън в телевизионната лента "Lucky Girl", носещо ѝ признанието на Канадската академия за кино и телевизия, която ѝ връчва наградата "Gemini", чийто еквивалент е американският приз "Еmmy".

Веднага след като завършва гимназия през 2000 г., Елиша се мести в Лос Анджелис, където се впуска в преследване на мечтите си за по-големи изяви. В Града на ангелите стартира с малки роли, но всяка една от тях я приближава към крайната ѝ цел. Не минава дълго време и тя се озовава на снимачната площадка на сериала "24" на "Fox", в който си партнира с актьора Кийфър Съдерланд, изигравайки екранната му дъщеря.

Снимка: New Regency Pictures

И макар вече да е разпознаваемо лице, истинската слава я застига със "Съседка за секс", след който се настанява за постоянно в бляновете на безброй мъже по света. Интересен факт е, че първоначално Кътбърт подхожда към ролята с предразсъдъци и за малко да я откаже, но режисьорът Люк Грийнфийлд все пак успява да я убеди и накрая тя я приема. За да се подготви за образа на Даниел, тя разговаря с няколко порноактриси. В крайна сметка опасенията ѝ се оказват напразни, защото критиката приема филма изключително добре и дори сравнява играта ѝ с тази на Камерън Диас. Нещо повече, Елиша печели 2 отличия на филмовите награди на MTV - за най-добра екранна целувка и най-добър пробив.

След това се снима в ужаса "Къщата на восъка", в който партньори са ѝ Чад Майкъл Мъри и Парис Хилтън. Към филмографията си прибавя и заглавията "My Sassy Girl", "He Was A Quiet Man" и други.

През 2013 г. хубостта ѝ официално бива призната от мъжката библия сред списанията "Maxim", наредила се на едно стъпало с легендарния "Playboy". Изданието не само я поставя на корицата си, но и обявява Кътбърт за най-красивата жена на телевизионния екран.

Снимка: сп. "Maxim"

През 2008 г. актрисата започва да се среща с хокеиста Дион Фаноф, с когото обявяват годежа си през септември 2012 г. Още през юли на следващата година двамата организират голяма сватбена церемония, провела се на остров Принц Едуард, Канада, където се вричат в любов един на друг пред очите на 300 гости. На 21 декември 2017 г., като подранил коледен подарък, тя дарява спортиста със син.

През последните 3 години Кътбърт е една от звездите в сериала "The Ranch" на "Netflix", в който участва и Аштън Къчър.