Имало едно време в Русия две момичета - едното на 14 г., а другото само с година по-голямо, които взривили световните музикални класации с песен, възпяваща любовта и страстта... между тях. Не, това определено не е приказка, а самата реалност. И вие най-вероятно си спомняте Юлия и Лена, облечени в ученически униформи и стоящи мокри под дъжда, целуващи се пред хора, наблюдаващи ги възмутено от другата страна на мрежеста ограда. Да, става въпрос за видеото към песента "Я сошла с ума" на скандалния дует "t.A.T.u", който завладя слушателите в последната година на миналото хилядолетие.

Вижте момичетата преди и сега >>

Славата ги връхлетя светкавично, а основна заслуга за нея имаше провокативният им имидж на лесбийска двойка. Вярно е, че парчетата им звучаха много модерно, а и те ги изпълняваха повече от добре, но отношенията помежду им беше елементът, от който публиката силно се вълнуваше. Всъщност, точно това е искал техният продуцент Иван Шаповалов, основал дуета след кастинг, на който се явяват момичетата. След като съзира в тях онова, което търси, той започва да ги продуцира и създава илюзорната историята за взаимоотношенията между тях, дирижирайки умело поведението им пред медиите. Така те биват представени за партньорки не само на музикалната сцена, но и в живота. Именно това означава и името на дуета "t.A.T.u.", което стои за "Та любит Ту" - "Едната обича другата". Наред с това, Шаповалов кара Юлия да скъси косата си и да я боядиса, променяйки цвета ѝ от тъмно русо на черно, за да може да заприлича на момче.

Отначало Юлия Волкова и Лена Катина приемат всичко на шега, просто защото така е по-лесно. Но макар да знаят, че следват маркетингова стратегия, която привлича всеобщото внимание към тях, трудно заснемат клиповете към песните си. По времето, когато излиза дебютният им сингъл, те все още са ученички и нищо, че лицата им са разпознаваеми, те използват градския транспорт, тъй като приходите още не са големи. Хората по улицата обаче често ги коментират, а и неведнъж директно ги обвиняват и порицават заради неприличното им поведение във видеото. Публичната конфронтация налага да им бъде наета охрана, както и личен шофьор, с когото да се придвижват из града.

"Я сошла с ума" завоюва челните позиции в класациите на MTV Russia още с излизането си и дълго не слиза от там. 2 години по-късно, подписали договор с "Universal Music", момичетата издават първия си албум - "200 по встречной", с който излиза и видеото към "Нас не догонят". Песента, подобно на предишната, се превръща в абсолютен хит, а само за 1 година от албума им официално са продадени 2 млн. бройки и почти двойно повече пиратски копия. В същата година момичетата летят за Ню Йорк, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите "MTV Music Video Awards", на която получават отличие в категорията Viewers" Choice за най-добър руски клип. Малко след това пускат и клипа към "30 минут", който до края на 2002 г. се излъчва над 30 хил. пъти, само по руските канали.

Междувременно популярността им нараства, излизайки извън пределите на родината им, а от ден на ден феновете им стават все повече, което им осигурява турнета в редица държави. Известността им изисква албумът им да бъде презаписан на английски език, за да бъде разбираем за повече хора, а планът включва и разпространението му на пазара в САЩ и Германия.

Така "Я сошла с ума" става "All the Things She Said" и дебютира по музикалните радиа и канали в Италия, Испания, Швеция, Нидерландия, Норвегия и др. Още първия ден в Италия сингълът е сертифициран като "златен" и само за 24 часа се продават 25 хил. копия от него.

През 2003 г. момичетата представят Русия на Евровизия. Конкурсът се провежда в латвийската столица Рига, но за жалост не успяват да го спечелят. Зрителите класират изпълнението им на "Не верь, не бойся" на трето място. Същата година двете решават да разбият репутацията, която поддържат в продължение на 4 години, и в свое интервю заявяват, че не са лесбийки. По думите им, въпреки слуховете, че действително са излизали заедно, всичко е било рекламен трик, при това доста успешен, предвид добитата слава.

И докато професионалните им достижения не спират да се нижат едно след друго, едно от момичетата преминава през тежък личен период. Навършвайки 18 г., заради вокалното претоварване, Юлия започва да губи гласа си. Дори малко преди да излезе на сцената на Евровизия, тя влиза в болница, за да го възстанови чрез бързи процедури. За кратко това помага, но тъй като именно тя е тази, която изпълнява всички високи тонове в репертоара на "t.A.T.u", с времето проблемът нараства. Поради тази причина една част от концертите им започват да преминават на плейбек. И макар лекарите, които посещава, да ѝ казват, че гласът ѝ се нуждае почивка, продуцентът им Шаповалов отказва да ѝ даде отдих, предвид множеството ангажименти на дуета и предстоящия албум. Така в продължение на една година Юлия не спира да пее, докато накрая болките в гърлото ѝ не се усилват и тя окончателно отказва да ходи на записи и репетиции. Тогава заедно с Лена напускат Шапавалов.

По-късно Волкова претърпява операция, която първоначално възвръща гласа ѝ, но постепенно той се променя и става все по-дрезгав, докато накрая не е в състояние да достигне старите височини в изпълненията си. Едва през 2016 г. тя призна, че през 2012 г. е била диагностицирана с рак на щитовидната жлеза и по време на операцията за премахване на тумора е бил засегнат ларингеален нерв, което за малко да я лиши изцяло от гласа ѝ. След това тя се е подложила на още 2 операции в Германия, за да го възстанови, но те се оказали безрезултатни. Затова през 2014 г. си е направила трета в Сеул, която е подобрила състоянието му, но не го е върнала към предишното му звучене.

Краят на "t.A.T.u" настъпва през 2011 г., когато момичетата пускат в официалния си уебсайт съобщение, че се разделят заради създали се помежду им конфликти и всяка от тях ще гради солова кариера. Така след 12 години съвместна работа, Волкова и Катина поемат по различни пътища.

Какво се случва с Юлия и Лена?

Днес Юлия е на 34 г. и е майка на две деца - Виктория и Самир. Дъщеря си ражда още през 2004 г., когато е на 19 г. Това е времето, когато двете с Лена напускат Шаповалов. Тя забременява от Павел Сидоров, който е женен за друга жена, затова връзката им се разпада преди още дъщеря им да навърши 1 година. През 2007 г. тя дава живот на Самир - резултат от любовта ѝ с бизнесмена Парвиз Ясинов, който е и неин съпруг. Двамата сключват брак в Обединените арабски емирства и Юлия дори приема исляма. Три години след появата на сина ѝ, обаче, тя се развежда с мъжа си и започва връзка с друг мъж, за когото се твърди, че има проблеми със закона. През годините, в които се опитва да се утвърди като солов артист, Волкова значително се променя. Сега почти не прилича на момичето в ученическата униформа, застанало с приятелката си под дъжда. Тя има корекции на носа, устните и скулите.

За разлика от нея, 35-годишната Лена изглежда почти както хората я помнят. През 2013 г. тя се омъжва за своя приятел - словенския музикант Саша Кузманович, когото познава 10 години преди това. Двамата вдигат две сватби, съответно в Словения и Русия. На следващата година тя издава първия си самостоятелен албум "This is Who I Am", който светкавично се изстрелва в топ 10 на iTunes в родината ѝ. През 2015 г. ражда момче, което със съпруга си кръщават Александър. Днес Лена и семейството ѝ живеят в Лос Анджелис, Калифорния.

След раздялата си, "t.A.T.u" се качват заедно на сцената едва няколко пъти, но последната им съвместна изява е в началото на 2014 г., когато откриват 22-те Зимни олимпийски игри в Сочи с песента си "Нас не догонят". И въпреки че заедно бяха печеливша комбинация, досега нито една от тях не е достигнала успеха, който имаха като дует.