Рапърът от Южна Флорида Кодак Блек беше освободен от затвора по-рано през седмицата, след като федерален съдия го осъди на пробация, но делото му за трафик на наркотици от 2022 г. продължава, предават АП и БТА.

Окръжният съдия в Маями произнесе присъдата близо две седмици след като в съседния окръг Брауърд бе отхвърлено обвинението за притежание на наркотици, става ясно от съдебни документи. По-рано съдия постанови, че прокурорите не могат да опровергаят или отрекат факта, че рапърът, чието истинско име е Бил Капри, е имал рецепта за оксикодон, изпълнена от аптека.

Полицията арестува изпълнителя през декември, след като бе открит заспал зад волана с бял прах около устата. Въпреки че властите заявиха, че първоначално тестът на праха е дал положителен резултат за кокаин, лабораторно изследване по-късно показа, че това е оксикодон, за който Капри е имал рецепта от юли 2022 г.

Арестът е бил в нарушение с наложената му пробация по друг случай, заради който той остана зад решетките в Маями за два месеца. В началото на миналата година на Капри беше наложена 30-дневна рехабилитация за наркотици, след като не се яви на тест за наркотици през февруари, а няколко дни по-късно тестът се оказа положителен за фентанил, показват съдебни документи.

След това през юни беше издадена заповед за ареста му, след като не се е явил на тест за наркотици.

През януари 2021 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп опрости тригодишната присъда на рапъра за фалшифициране на документи, използвани за закупуване на оръжие. Капри излежа около половината от присъдата си.

Под името Кодак Блек, Капри е продал повече от 30 милиона копия от свои песни, като хитът му "Super Gremlin" успя да се изкачи до номер три в класацията на Billboard през 2022 г.