Телевизионният водещ, писател, поет и автор на поредицата "Разкажи ми песен" в предаването "Преди обед" по bTV Костадин Филипов е на 42 г. и определя живота си като виенско колело. Имал е години на силни и не толкова приятни моменти в професионален план, както и броеница от незабравими пътешествия по света. Най-голямата му гордост е неговата дъщеря Елия, която догодина ще навърши пълнолетие. С какви спомени изпраща 2021-а и с какви мечти ще прекрачи прага на Новата година, ще научим от самия него и специалното интервю, което даде за life.dir.bg.

Вижте снимки >>

Косьо, година на изпитания или на успехи беше 2021-а за теб?

Година между два лични житейски цикъла - и хармонична във втората ѝ половина, и напрегната в нейното начало. Но пък човек винаги трябва да приема предизвикателствата на съдбата и да се опита да премине с минимални щети през тях. В професионален план се гордея с интервюто, което направих за "Преди обед" с актьора Клейтън Норкрос, изиграл брата на Ридж Форестър в "Дързост и красота" - Торн Форестър. Изключителен човек, отдаден на здравословния начин на живот, и ролите в киното, напук на пандемията. В онлайн интервю от дома му в Калифорния, Клейтън ми разказа за начина, по който са го избрали да изиграе русия и романтичен млад мъж, антипод на мъжкаря Ридж в семейната сага. Разбрал за кастинга на "Дързост и красота" от приятел. Явил се, но не го приели от първия път. Съпругата на продуцента на сапунения сериал обаче не харесала актьора, който щял да изиграе ролята на Торн Форестър, тъй като по характер и осанка бил досущ като екранния си брат и любимец на милиони жени по света - Ридж, в България популярен като Рич Форестър. Тогава г-жа Лий Бел се намесила и поискала от съпруга си Уиям Бел да пробват Клейтън Норкрос, тъй като по думите ѝ бил "по-нежен, мил, романтичен, красавец". И благодарение на женската интуитивност на Лий Бел, която се оказала печеливша, започнала 3-годишната одисея на Торн Форестър в "Дързост и красота". Холивудският секссимвол е убеден, че всеки човек трябва с желание да дава обратно на живота от полученото - това е духовен принцип, към който самият той се придържа. Клейтън медитира всеки ден, храни се с екологични продукти, придържа се, но не стриктно към вегетарианството. Спортува редовно, за да се чувства във форма. Практикува йога, медитира, обърнал се е към Бог и споделя философията, че под слънцето има място за всеки. Изключителен човек! Заедно с Братя Аргирови, с които се запознал в САЩ, чрез общия им приятел - бизнесмена Николай Тевекелийски, Клейтън имал интереси и към пазара на луксозни недвижими имоти в България. В края на интервюто той ми обеща, че когато дойде в София, ще гостува в студиото на "Преди обед".

Косьо с Йорданка Христова

Снимка: Личен архив

Освен звездни интервюта, ти тази година постави началото и на трети сезон на популярната и обичана от зрителите поредица "Разкажи ми песен". Трудно ли успяваш да събереш в детайли една история на златен хит и да я представиш на зрителите?

До този момент нямам нито един отказ от изпълнител, композитор и текстописец на моя молба за интервю, свързана с велик техен хит. Няма и как да е иначе, тъй като всяка песен е като тяхно дете. А кой не се гордее с наследството, което оставя?! Щастлив съм, че поредицата се радва на зрителско доверие всеки петък на финала на "Преди обед". От септември насам успях да срещна зрителите с още големи имена на родната популярна музика. Разказах историите на доказани и непреходни хитове през годините като "Телефонна любов" на Васил Найденов, "Песен моя, обич моя" на Йорданка Христова, "Отвори ми" на група Кукери, "Другият" на Васил Петров, "Безсъние" на Чочо Владовски, "Ти" на Нина Николина, "Кукла" на Атлас, "Черната овца" на Ахат и много други. Специално искам да се похваля, че на 31 декември след дългогодишно медийно мълчание продуцентът и музикант Димитър Станчев, основател на популярното в началото на 90-те Супершоу "Невада" разказа пред мен и камерата на "Преди обед" историята на песента "Пожелание", с която е завършило последното издание на обичаната телевизионна игра в края на 1995 г. Историята е много интересна, а зрителите ще могат да я видят в последния ден на 2021 г. по bTV. Изпълняват я Дони и водещата на предаването - Ася, съпруга на Димитър Станчев.

Спомена, че песните са като деца за авторите и изпълнителите, в тази връзка твоята дъщеря на колко стана и какво учи?

Навръх всеки Гергьовден Елия пораства с една година, а 2022-ра ще бъде по-специална, защото навършва пълнолетие. Да, моето малко дете се превърна в разумно и привлекателно младо момиче. Учи в испанска гимназия, занимава се с хип-хоп танци, предстоят ѝ шофьорски курсове в края на февруари. Това ще е и моят подарък за пълнолетието ѝ на 6 май догодина, когато ще получи и свидетелството за правоуправление на МПС. Втора година спестявам и са първия ѝ автомобил.

Косьо с дъщеря си Елия

Снимка: Личен архив

Обичате ли да пътувате, да прекарвате време заедно, когато имате тази възможност?

Да, разбира се! Въпреки че покрай онлайн обучението тя избра да бъде при баба си и дядо си във Велинград. Виждаме се, когато и аз отида да ги видя през уикенда. Пътували сме заедно - и на море, и на увеселителни паркове из Европа. Все незабравими моменти! Надявам се да имаме още много такива

Решила ли е какво ще продължи да учи след завършване на училище?

Да, ориентирала се е към английската филология. Подкрепям избора ѝ.

А ти пътува ли тази година? Успя ли да намериш време, за да отдъхнеш някъде?

Три пъти бях на море това лято. Обиколих най-красивите кътчета по родното Черноморие - от Резово, до Дуранкулак. Предпочитам да отдъхвам на север от Варна, защото водата е по-чиста, плажовете са по-широки и дълги, а и хората са по-малко. В края на ноември бях на уикенд пътуване със самолет до "Европа парк" - най-големия увеселителен парк на Стария континент. Посетих и Колмар - френския град, подарил на Ню Йорк "Статуята на Свободата". Наричат го още и "френската Венеция", заради каналите, които прекосяват града.

Знам, че през ноември имаше събитие, на което представи втората си книга, този път с новели. Как се прави премиера по време на пандемия?

Разбира се, че съгласно всички мерки към онзи период, 10 ноември. Гостите на премиерата на "Ангела и Джема" бяха със зелени сертификати. И ако през пролетта на 2019-а на премиерата на дебютната ми стихосбирка бях поканил виолончелистката Йоанна-Мария Тодорова да ми акомпанира, докато рецитирах стиховете в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", а в залата имаше картини на автора на корицата на "На дъх от лятото" Мирослава Захариева, то на премиерата на новата ми книга, бях поканил двама мои приятели, за да танцуват върху първите две песни по мои текстове - шампионите по спортни танци Калина Джамбазка и Братан Братанов.

По време на премиерата на книгата "Ангела и Джема"

Снимка: Стефан Тотев

Писането на текстове за песни също е ново при теб. Доколкото знам първата по твой текст е изпята от Орлин Горанов и в продължение на два месеца е оглавявала класацията "БНР Топ 20", нали така?

Много правилна е информацията ти. Песента "И" се радва и до днес на голям интерес и дори към момента, съвсем органично в YouTube има над 750 000 гледания.

Разкажи как се стигна до там, точно ти да напишеш текста на летния хит на Орлин Горанов?

Журналистът и продуцент Игор Марковски си купил стихосбирката ми "На дъх от лятото" и много му допаднал един от стиховете в нея. Една вечер в началото на 2021-а ми писа във фейсбук, че много му харесва. За да се превърне в песен обаче, трябваше да напиша още поне един куплет и един припев. Вдъхнових се от това педложение и след 5 минути допълненият тескт "летеше" към него по мейл. Много го хареса и след това го е дал на композитора Светослав Лобошки, който пък написа тази прекрасна мелодия. Песента беше предвидена за проекта "Пеещи артисти", но каква беше изненада за мен, когато в края на януари Игор пуснал на Орлин Горанов музиката и текста, а той попитал: "Кога влизаме в студио?". Когато Игор ми съобщи, че първият мой текст за песен ще бъде изпълнени именно от Орлин Горанов, бях неописуемо щастлив. На 1 юли клипът с неочакван край беше готов и го представихме за първи път в "Преди обед". И от тогава тази песен лети и докосва хората!

Косьо с Орлин Горанов

Снимка: Личен архив

И сигурно след успеха на тази песен валят поканите към теб да пишеш текстове и за други изпълнители...

Панайот Панайотов също ми поръча песен за следващия си албум, с Милица Божинова обсъждаме обща песен. Предстои ми среща с Мая Нешкова и Кирил Икономов. Втората песен по мой текст, която ще излезе след Нова година е поп баладата "Не помня" на изпълнителя Николай Урумов. Музиката е на Момчил Колев, а аранжимента на сина му - Калоян. Предстои Игор Марковски да снима клип и към нея.

Разбрах, че преди броени дни си направил подарък на Маргарита Хранова по повод нейния 70-и рожден ден...

Да, тя много се зарадва и благодари от сърце. Текстът ѝ допадна. Тук различното е, че го писах по готова мелодия на композитора Милен Македонски. Песента "Ти ела" е отново любовна балада и е много, много мелодична. Очаквам февруари - март и тя да бъде записана.

Къде посрещна Коледа и къде ще отвориш шампанското на Нова година?

Рождество - с родителите ми във Велинград, а Нова година планирам да съм с приятели на Юндола. Съвсем случайно дойде това предложение, още преди да знаят, че действието на една от новелите в новата ми книга "Ангела и Джема" се развива именно в тази красива седловина между Рила и Родопите.

Какво искаш да пожелаеш на себе си и на читателите за новата 2022 г.?

Здраве преди всичко. Останалото можем сами да постигнем, стига да сме здрави. Вдъхновяващо начало за нови мечти, които да сбъднем през 2022 г.

Снимка: Диляна Флорентин