Принцеса Мако е свободна, (ако не броим факта, че е омъжена) млада дама, но цената за това е диагнозата посттравматично стресово разстройство, което получи от всичката дандания около сватбата й на 26 октомври. Тя се омъжи за студентската си любов Кей Комуро. Госпожа Комуро, отказа 1,3 млн. долара, които се полагат на принцеси на сватбата им. С този брак тя се отказа и от титлата си.

Радостта й от това важно събитие, беше помрачена от протести на граждани срещу сключването на  съюза им с Кей. Тя каза, че е тъжна и сега тя предпочита да стои далеч от общественото внимание.

Снимка: Getty Images

Медиите сравняват двойката Комуро с Хари и Меган, даже ги наричат "японските Хари и Меган", въпреки, че по същество единствената допирна точка е отказът от титли на Мако и Хари. Меган е американка, плод на съвсем, съвсем различна култура от японската. Хари, за да е в унисон с нея, я следва в действията й. Мако и Кей са представители на дисциплиниран народ със смирена и непоколебима житейска философия.

Снимка: Getty Images

Все пак като прилика в двойките, по отношение на случващото се с тях, "Insider" изтъква сложната им връзка с медиите, да не кажем, че писанията едва ли не са съсипали нервите и на Мако, и на Меган.

Отделно Кей Комуро и Меган бяха изкарани едва ли не златотърсачи, които искат да сключат брак с кралски особи заради облагите. Когато Мако и Комуро обявиха годежа си през 2017 г., се появиха слухове, че майка му е замесена във финансови неуредици, и това накара императорското семейство да отложи сватбата, според статия на "Times of London" от 2018 г. Позовавайки се на репортаж на новинарското списание" Shukan Shincho", "Times" писа, че майката на Комуро дължи 4,3 милиона йени, или близо 38 000 долара, на бившия си годеник, който й ги дал за образованието на Кей.

На пресконференцията, след като с Кей сключиха брак, Мако каза, че "произволната критика" и "неправилното" набеждаване на съпруга й, я карат да изпитва "голям страх, стрес и тъга". Тогава стана ясно, че е била диагностицирана с посттравматично стресово разстройство поради медийни спекулации в навечерието на сватбата й.

По същия начин херцогът и херцогинята на Съсекс са третирани от британските таблоиди, въпреки че за разлика от Мако и Комуро, те изправиха някои медии пред съда. Маркъл спечели редица искове за поверителност и авторски права срещу "Mail on Sunday" и "Associated Newspaper" по-рано тази година, заради публикуване на лична кореспонденция - писмото, което тя писа до баща си през февруари 2019 г. И по време на интервюто на Маркъл и Хари с Опра Уинфри през март те обясниха, че расистките и пристрастни репортажи сред британските таблоиди в крайна сметка довели до решението им да напуснат. Маркъл каза на Уинфри, че са я спохождали мисли за самоубийство и "не искала да е жива повече" заради критиките, пред които е била изправена.

Снимка: Getty Images

И двете двойки имаха частни сватбени церемонии, но Хари и Маркъл спазиха традицията. Сватбата на Мако и Комуро включваше много по-малко фанфари, отколкото обикновено се свързва с японските кралски сватби.

Подобно на Хари и Маркъл, които се преместиха в Северна Америка, след като се оттеглиха от кралския живот през януари 2020 г., Мако и Комуро планират да живеят в САЩ.

Комуро работи като правен чиновник в Манхатън след обучението си в университета Фордхам, пише "Daily Mail". В събота японският телевизионен оператор NHK съобщи, че той се е провалил на изпита си  за адвокат, но се твърди, че планира повторно полагане през февруари, с подкрепата на Мако.

Снимка: Getty Images

Двустайният апартамент в Ню Йорк, в който Мако и Комуро планират да се нанесат, ще бъде много различен от луксозното имение Акасака с площ от 538 000 квадратни фута, където Мако израства заедно с други членове на императорското семейство. И много по-различен от имението на Хари и Меган, които първоначално живееха в къща на брега на морето за 13,26 млн. долара на остров Ванкувър в Канада, преди да се преместят в Монтесито, Калифорния, през март 2020 г., където сега живеят в имот за 14,7 милиона долара.

Хари и Маркъл остават в светлината на прожекторите, но това може да не е така за Мако и Комуро.

Докато Маркъл и Хари продължиха с благотворителната си дейност, присъстваха на публични събития, излъчиха интервюто си с Опра и подписаха многогодишен договор с Netflix за продуциране на документални филми, Кен Руоф, директор на Центъра за японски изследвания в Портландския държавен университет, каза пред CNN, че "драматичното излизане" на Мако и Комуро от кралския живот не означава, че планират да преследват светски живот. Мисля, че това, което ще се случи, е, че те просто ще изчезнат", каза той.

Запитана за сравненията с Маркъл и Хари по-рано тази година, Мако каза, че не е имала никакви "особени мисли" по въпроса и че иска само да живее "спокоен живот", според "Japan Times".

Снимка: Getty Images

Относно парите. Хари каза, че не получава финансова подкрепа от семейството си, докато Мако отказа нейната. Мако не прие 1,3 милиона долара, които обикновено се полагат на жени от кралското семейство, които напускат императорския дом. За разлика от тях, Хари каза, че семейството му е спряло да му дава пари по същото време, когато той и Маркъл обявиха, че се оттеглят. Той сподели пред Уинфри по време на интервюто си, че е плащал за собствената си сигурност с парите от наследството на покойната си майка, принцеса Даяна. "Имам това, което майка ми ми остави и без тази подкрепа нямаше да можем да се справим", каза Хари.

Снимка: БТА

И други се отказаха от титли заради любов

Дядото на Хари, принц Филип се отказва от претенцията си за не един, а два престола, когато се ожени за кралица Елизабет II. Той бил принц както в Гърция, така и в Дания. След брака си Филип взема моминското име на майка си - Маунтбатън. Крал Едуард VIII е може би най-известният крал, който абдикира от позицията си по любов. След по-малко от година на трона, Едуард напуска Лондон, за да се ожени за Уолис Симпсън, която е разведена. "Намирах невъзможно да нося тежестта и отговорността и да изпълнявам задълженията си на крал, както бих искал да направя без помощта и подкрепата на жената, която обичам", каза той в официалното си съобщение.

Холандският крал Йохан-Фрисо Орански се ожени за Мейбъл Висе-Смит през 2004 г., без официалната благословия на холандския парламент. След това абдикира от правото си на трона. До смъртта му през 2013 г. Фрисо и семейството му все още се смятаха за членове на кралското семейство, просто не и за холандския кралски дом.