Съществува убеждението, че ако една жена бъде провъзгласена за кралица на красотата, то тя едва ли не задължително трябва да защитава своята титла до края на дните си, поддържайки съвършена визия, достойна за престижната ѝ корона. Само че това схващане е погрешно, тъй като подобно на всички останали популярни личности, прочули се по един или друг начин, дамите, завоювали първо място в който и да било конкурс за привлекателност, са просто хора... А като такива, далеч не са застраховани от промени във външния си вид, които е възможно да се случат по редица причини, неподлежащи на техния контрол.

Какъвто всъщност е случая с настоящата "Мис Вселена" Харназ Сандху, която от известно време насам е се сблъсква с безпощадната критика на редица медии, повлияла на потребителите на виртуалното пространство, обвиняващи я за излишните килограми, които е качила, откакто през миналия декември спечели авторитетната лента, присъждана всяка година на най-прелестната представителка на нежния пол, включила се в надпреварата за нея.

Вижте снимки на Харназ >>

Наскоро обаче индийката реши да хвърли светлина върху ситуацията, разкривайки истината за нея в социалните мрежи, споделяйки, че е изправена пред здравословен проблем, отговорен за покачването на теглото ѝ. Използвайки профила си в Twitter, където има почти 50 хиляди последователи, звездата от Боливуд призна, че има непоносимост към глутен - състояние, сериозно рефлектирало на хранителния ѝ режим през последните месеци.

"Около 10-30% от световното население страда от хранителни алергии. Аз имам такава към глутен, която е често срещана и засяга голяма част от хората по земното кълбо. Тя може да се управлява само с елиминиране на няколко групи храни в диетата", написа моделът.

Ден преди това хубавицата реши да се присъедини към коментарите на хората, спорещи относно фигурата ѝ в интернет.

"Формата на ума ви е по-важна от тази на тялото", категорично заяви тя, публикувайки своя снимка, на която позира пред фотографския обектив облечена в къса рокля с дълбоко V-образно деколте.

След това, по време на интервю за "Press Trust of India", Сандху коментира алергията си към глутен, която в областта на медицината е известна още като цьолиакия. Това състояние е имунна реакция към протеина, срещащ се в пшеницата, ечемика и ръжта.

"Аз съм една от онези жени, които първо бяха тормозени, защото са "твърде кльощави", а впоследствие понеже са "дебели". Никой не знае за моята цьолиакия, за това, че не мога да ям пшенично брашно и много други неща", заяви миската.

Тя добави, че физиката ѝ е претърпяла много промени и заради постоянните ѝ пътувания. "Когато отидете на ново място, виждате как в тялото ви настъпват промени. Аз го забелязах, когато отидох за първи път в Ню Йорк... Това е съвсем различен свят."

"В "Мис Вселена" засягаме темата за приемането на собственото си тяло такова, каквото е. Сега, преминавайки през тази трансформация, се сблъсквам с неодобрението на мнозина, но това не е проблем за мен, понеже знам, че в същото време давам сила на хората в моята ситуация, казвайки им, че щом аз се чувствам добре в кожата си, значи и те могат", уверена е Харназ.

"Ако мислите, че съм най-красивото момиче и затова спечелих "Мис Вселена", грешите. Може да не съм най-красивата, но със сигурност съм една от най-смелите и уверени жени, искрено вярващи, че няма значение дали са дебели или слаби, стига да обичат себе си. Това е най-важното. Ако сте изправени пред предизвикателства в живота, трябва да сте благодарни, защото това е означава, че ако успеете да ги преодолеете, то след тях идва нещо хубаво", добави тя.