Позната у нас като "дарителката на Трапезица" и наричана в родната си "Великолепната", Мехрибан Алиева не губи способността си да открадва вниманието дори на 60 г. Направи го и по време на посещението в Баку на българския президент Румен Радев.

Галерия със снимки на Мехрибан Алиева ВИЖТЕ ТУК >>> 

Съпругата на президента на Азербайджан Илхам Алиев не е непознато име в родината ни. През 2016 г., по времето на Бойко Борисов като премиер, Мехрибан Алиева стана почетен гражданин на Велико Търново, почетен доктор на ВТУ и получи звание "Доктор Хонорис кауза". Причината - оглавяваната от нея организация "Гейдар Алиев" даде пари за възстановяване на Трапезица.

"Благодарни сме на Илхам Алиев и Мехрибан Алиева, които посетиха България и се запознаха с богатото ни историческо наследство. Старата българска столица Велико Търново се възроди за нов живот благодарение на тяхната подкрепа", благодари им през 2018 г. президентът Росен Плевнелиев в интервю за haqqin.az.

2016 г., тогавашният премиер на България Бойко Борисов и Мехрибан Алиева във Велико Търново

Снимка: Facebook, Министерски съвет

Самото ѝ име Мехрибан от персийски се превежда като "мил, милостив, състрадателен, любящ". Дали името ѝ, или това, че е родена в една от най-влиятелните фамилии в Азербайджан, го предопределя, факт е, че Алиева оглавява най-голямата неправителствена организация в родината си (през 2004 г.). Фондацията носи името на свекър ѝ и несменяем президент на страната до 2003 г., когато умира - Гейдар (Хейдар) Алиев. 

Той беше лидер на Азербайджан още по съветско време (от 1982 г. и като член на на Политбюро на ЦК на КПСС), а от 1992 г. - президент на вече независимата страна. След смъртта на Гейдар Алиев поста заема синът му Илхам, за когото Мехрибан се омъжва през 1983 г. Двамата имат три деца, отдавна поели по свой път: две дъщери - Лейла и Арзу, и син - Гейдар.

2012 г. Мехрибан Алиева и дъщерите ѝ Лейла и Арзу

Снимка: Getty Images

Мехрибан Алиева е и посланик на добра воля към ЮНЕСКО и Ислямската организация за образование, наука и култура (ИСЕСКО). Освен това е първата жена кавалер на Ордена на Рубинения кръст, връчен ѝ от международната благотворителна фондация "Меценат на столетието".

Именно покрай ЮНЕСКО името ѝ става разпознаваемо у нас още веднъж, покрай генералния директор на организацията Ирина Бокова. Тя връчва на Алиева едно от най-високите отличия на ЮНЕСКО - медалът на Моцарт, и организира изложба в централата на организацията в Париж, озаглавена "Азербайджан - Страна на толерантността".

2012 г. Мехрибан Алиева в Париж

Снимка: Getty Images

Дотук добре. Но в съвместно разследване на в. "Гардиън" и още 20 световни медии за т нар. "Азербайджанска пералня" попадна и името на съпруга на Бокова - Калин Митрев като представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

В разследването, публикувано през 2017 г., се казва, че схемата е задействана от управляващия елит на Азербайджан. Според данните от него с 2.9 милиарда долара е плащано на изтъкнати европейци, купувани са луксозни стоки и са изпирани пари чрез мрежа от почти непрозрачни британски компании между 2012 и 2014 г.

Според британското издание Митрев е получил най-малко 425 хил. евро за частни консултации, които извършвал за азербайджанска компания - нещо, което той и Бокова отричат. 

Освен връзките на Алиева с България е интересно и родословното ѝ дърво, което до голяма степен предопределя това да е една от най-влиятелните жени в Азербайджан. 

Тя е родена на 26 август 1964 г. като Мехрибан Пашаева в една от най-влиятелните фамилии в родината си. Редица членове на семейството ѝ заемат висши позиции в управлението и в научната сфера.

Баща ѝ Ариф Пашаев командва Националната авиационна академия. Чичо ѝ Хавиз Пашаев пък е първи посланик на страната в САЩ в продължение на 13 г. и директор на Дипломатическата академия на Азербайджан.

2015 г., Мехрибан Алиева, Патрик Хики и съпругата му

Снимка: Getty Images

Сестра ѝ Наргиз Пашаева е ректор на азербайджанското подразделение на Московския държавен университет. А колекцията на Алиева от произведения на съвременното изкуство са изложени в Музея за модерно изкуство на Азербайджан, управляван от съпруга на сестра ѝ. 

Това също не буди изненада, предвид, че фамилията упражнява контрол върху министерствата на културата, туризма, младежа и спорта, здравеопазването и образованието. Те са свързани и с мощни бизнес групи извън енергийния сектор - включително недвижими имоти и строителство, финансов и телекомуникационен бизнес.

2012 г., Мехрибан Алиева и Илхам Алиев пред Бъкингамски дворец в Лондон

Снимка: Getty Images

Управляват и "Паша холдинг" - конгломерат от банки, застраховател, туристическа и строителна компания. През ноември 2009 г. холдингът открива първото дилърство на "Бентли" в Баку. Семейството има и медийна група и козметичен бранд, "Паша холдинг" издържа и футболен клуб.

Самата Алиева завършва Медицински университет в Москва, специализирайки офталмология. Научната ѝ дисертация е посветена на "Евтаназията и проблемът с хуманността в медицината". 

През 2005 г. влиза като депутат в парламента на Азербайджан, а през 2009 г. получава наградата за най-активен народен избраник, макар да се твърди, че не присъства често на пленарните заседания. 

2015 г., Мехрибан Алиева и Илхам Алиев на Европейските игри в Баку

Снимка: Getty Images

През 2017 г. президентът Илхам Алиев, който пое поста след смъртта на баща си, а през 2016 г. удължи мандата си от 5 на 7 г. след референдум, направи съпругата си свой вицепрезидент. Самото гласуване предизвиква критики у опозиция и правозащитници, според които целта е заздравяване на на династическата власт на семейство Алиеви. 

Световните агенции отбелязват тогава, че азербайджанският лидер се стреми да си гради имидж на гарант на стабилността, което явно се посреща с одобрение в страната, където през 2017 г. са още живи горчивите спомени от кървавите размирици, последвали разпадането на Съветския съюз през 1991 г. 

2015 г., Мехрибан Алиева на откриването на първите Европейски игри в Баку

Снимка: Getty Images

Горе-долу в този период - през 2015 г., "Великолепната" Мехрибан оглавява и организацията на т. нар. "Първи европейски игри" - мини олимпиада с участието на отбори от Европа. Церемонията по откриването събира на трибуните в Баку руския президент Владимир Путин, турския - Реджеп Тайип Ердоган, беларуския - Александър Лукашенко, както и премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор Понта.

Появата на Мехрибан Алиева не оставя равнодушни нито медиите, нито сънародниците ѝ, още по-малко модните критици. Тя демонстрира вкус, стил и грижа за външния си вид. Той дори е често обсъждана тема и провокира коментари за козметичните интервенции, на които първата дама на Азербайджан се подлага.

Тя обаче не се свени да предизвиква коментари. През 2020 г. разбунва духовете, като публикува серия от снимки и клипове от съвместната им обиколка с президента Алиев в района на градовете Физули и Джебраил в Нагорни Карабах, преминали под контрола на азербайджанската армия след началото на боевете с Армения. 

Облечена в камуфлажна униформа, с кубинки на високи токове, тя успява да енергизира националистическия дух на сънародниците си.

Страниците ѝ в социалните мрежи и интернет сайтът, където са проследени абсолютно всичките ѝ прояви, са старателно поддържани и имат завиден брой последователи.

Днес Мехрибан Алиева отново е част от българските новини. На посещение в Баку са президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева. Азербейджанската първа дама избра за посрещането на българската президентска двойка класически черен костюм и тъмни очила, които обаче не скриват факта, че дори на 60 г. Алиева няма намерение да спре да краде вниманието.