Във вторник BBC обяви, че още двама души са се оплакали от Ръсел Бранд, след като британската телевизия започна собствена проверка на поведението на известния актьор и комик, съобщава АП.

BBC предостави актуална информация за разследването си, след като през септември британски медии публикуваха твърденията на четири жени, че са били сексуално насилвани от Бранд между 2006 и 2013 г., в разгара на славата му. 48-годишният Бранд отрича обвиненията.

Комикът е работил като радиоводещ в BBC от 2006 до 2008 г. Телевизията заяви, че е регистрирала общо пет жалби срещу Бранд, включително от двама души, които са подали оплаквания и изразили притеснения по време на работата на Бранд в BBC и отново, след като той е напуснал корпорацията.

Друг човек е подал отделна жалба след напускането на Бранд, а след като BBC започна своето разследване през септември, са се явили още двама души.

В изявлението на Питър Джонстън, директор по редакционните жалби на телевизията, не се уточнява естеството на последните обвинения. Новинарският уебсайт на BBC съобщи, че те "се разбират като свързани с поведението му на работното място и не са от сериозно сексуално естество", съобщава БТА.

Обвиненията срещу Бранд, публикувани през септември от вестниците "Таймс" и "Сънди Таймс" и в документален филм на Чанъл 4, включват твърдения, че Бранд е извършил сексуално посегателство над една жена по време на връзка с него, когато тя е била на 16 години. Друга жена твърди, че Бранд я е изнасилил в Лос Анджелис през 2012 г. Имената на обвинителите не са посочени.

Във връзка с твърденията на една от жените, че Бранд е използвал коли на BBC, за да я закара от училище до дома си, когато е била на 16 години, телевизията заяви, че вече не разполага с данни за резервациите на коли от онова време. Джонстън заяви, че разследванията продължават.

"Въпреки че работата ми по никакъв начин не е приключила и поради това все още не мога да направя никакви заключения, изглежда, че срещу Ръсел Бранд не са били предприети никакви дисциплинарни мерки по време на ангажимента му към BBC през 2006-8 г. преди напускането му на корпорацията", каза още Джонстън.

След публикуването на твърденията две полицейски служби в Обединеното кралство - Столичната и Полицията на Темз Вали, започнаха разследвания срещу Бранд.

Бранд направи изявление, в което казва, че връзките му "винаги са били по взаимно съгласие".