Японският илюстратор Акира Торияма, автор на един от най-известните и продавани манга комикси в света, е починал на 68-годишна възраст, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Съобщението за кончината му е поместено на сайта на сп. Weekly Shonen Jump, което публикува неговите произведения.

"Почина Акира Торияма, много от чиито произведения са публикувани в списание Jump. Цялата редакция на издателство Shueisha е дълбоко натъжена от внезапната новина за неговата смърт. Нарисуваната от него манга излезе извън границите на Япония и е четена и обичана по цял свят. Създадените от него очарователни герои и зашеметяващият му дизайнерски усет освен това са оказали голямо влияние върху много художници и създатели на манга", се казва в изявлението на редакцията.

Отбелязва се, че Торияма е починал от остър субдурален хематом. 

Акира е роден през април 1955 г. Творбите му се публикуват в началото на 80-те години. Той става широко известен с мангата си "Драконова топка", която стартира през 1985 г. По нея са създадени и множество аниме филми.

Тя разказва за детството и зрелостта на Сон Гоку - момче, което практикува бойни изкуства, и проследява многобройните му приключения. От "Драконова топка" в Япония са продадени около 160 милиона копия, а по света - 260 милиона. Това я прави един от най-популярните и най-продавани манга комикси в историята, заедно с One Piece и "Наруто".

Снимка: БТА/АП

"Не мога да си представя свят без "Драконова топка". Никога няма да забравим Акира Торияма и подаръка, който той остави на тази земя", написа опечален фен на официалния сайт на популярната манга.