Стане ли въпрос за италианките, положението лесно може да се опише с думите "mamma mia". Няма никакво съмнение, че едни от най-привлекателните жени, които светът някога е виждал, са се родили именно на територията на Италия. Доказателство за тази теория са дамите от класическите ленти, превърнали се във вечен еталон за красота - от София Лорен и Клаудия Кардинале през Орнела Мути и Джина Лолобриджида, та чак до Моника Белучи... Все "belle donne"! Изброените актриси, наред с редица свои колежки, неведнъж са приковавали очите на зрителите към големия екран, провокирайки възхищение у широката публика.

Вижте Алесандра преди и сега >>

Има обаче едно име, което на фона на изброените легенди, сякаш бива несправедливо пренебрегнато в списъка със съблазнителни дами от страната с форма на ботуш. Ако сте от децата на 90-те или поне имате наследници, родени в този период, то трябва да си спомняте магнетичния поглед, чаровната усмивка и деликатната хубост на безстрашната Фантагиро от телевизионния мини сериал "Пещерата на златната роза", без който не минаваше нито едно издание на предаването "Милион и едно желания". Именно в тази продукция за първи път изгрява звездата на Алесандра Мартинес, превъплътила се в образа на смелата принцеса, който и до сега остава най-емблематичната роля в кариерата ѝ.

Малко се знае за обаятелната брюнетка от италианско-френски произход, защото тя предпочита да пази личния си живот далеч от медийния шум. Родена е в Рим на 19 септември 1963 г. Противно на очакванията първата ѝ любов не е киното, а класическият балет, на който дължи добрата си фигура и до днес. Докато повечето ѝ връстници са отдадени на безгрижието, изпълващо дните на детството, тя прекарва часове наред в танцовата зала, учейки се на дисциплина и постоянство чрез болката, съпровождаща подготовката на балерините за големите сцени.

Още на 9-годишна възраст дебютира в представление, поставено в операта на Цюрих. По-късно страстта ѝ я отвежда зад Океана, търсейки поле за изява в Съединените американски щати. Там танцува на различни места, а за известно време дори е част от "Chicago City Ballet". И въпреки, че е започнала да трупа значителни успехи в САЩ, приближаващи я малко по малко до мечтаната от всеки артист слава, тя предпочита да загърби всичко и да се върне в Рим, приемайки предложение за работа в "Teatro dell'Opera di Roma".

През 1985 г. телевизия "RAI" забелязва нейната красота и веднага я привлича в предаването си "Pronto, chi gioca?". Както се очаква, аудиторията мигновено се влюбва в нежната Алесандра, ето защо компанията решава да я задържи за по-дълго, осигурявайки ѝ място в популярното шоу "Fantastico", а след това и в "Europa Europa".

Присъствието ѝ на малкия екран ѝ печели все повече почитатели, затова през 1991 режисьорът Ламберто Брава не се колебае дори за миг да повери в ръцете ѝ образа на Фантагиро в "Пещерата на златната роза", базиран на книгата "Fanta-Ghiro The Beautiful", в която журналистът и писател Итало Калвино събира общо 200 приказки от италианския фолклор. Успехът на лентата е толкова голям, че историята не само се развива в още 4 филма, но и вдъхновява създаването на анимационен сериал, разказващ за приключенията на принцесата.

През 1993 г. се омъжва за 26 години по-възрастния от нея френски сценарист и режисьор Клод Льолуш, от когото ражда дъщеря си Стела. Алесандра се превръща в основна муза за повечето филми на съпруга си, в които изпълнява главните роли, но талантът ѝ е признат и от редица други режисьори, привлекли я в проектите си.

Междувременно тя пише детска книга, чието заглавие е инспирирано от името на наследницата ѝ - "Contes pour Stella", а всички приходи от продажбите дарява на УНИЦЕФ.

Макар любовта между Мартинес и Льолуш да пламва мигновено, бракът им продължава 14 години, след което той я напуска, а година по-късно официално се развеждат.

Тогава тя отново се връща към танците, намирайки утеха в тях. И въпреки че в личен план претърпява голяма болка, кариерата ѝ отново тръгва нагоре и тя не само става част от журито на риалити предаването "Dancing With the Stars", но и приема участие в лентата "La reine et le cardinal", на чиято снимачна площадка се запознава с настоящата си половинка - роденият в Германия актьор Кирил Дескур.

"Веднага бях поразен от нейната деликатност, доброта, чувственост и красота", споделя в свое интервю Дескур.

На 26 октомври 2012, на 49-годишна възраст, тя става майка за втори път, дарявайки с 20 години по-младия си партньор със син - Хюго.

"Той е истински дар от природата", казва Мартинес за наследника в разговор със сп. "Gala".

И до ден днешен двамата са щастливи заедно и отглеждат с много любов и грижи сина си.