"Ако никой не те мрази, значи грешиш някъде", казва героят на Хю Лори в един от епизодите на хитовия сериал "Д-р Хаус", а думите му са самата истина, защото, без значение колко добри могат да бъдат намерения му, човек просто не е в състояние да се хареса на всички. А това е съвсем в реда на нещата, тъй като, за добро или лошо, хорското неодобрение винаги ще съществува и би било наистина абсурдно, ако някой желае да го избегне.

Без съмнение този урок е добре познат на звездите, чиято известност често ги изправя пред множество упреци, понякога дори безпричинно. Да, популярните личности много добре знаят, при това вероятно още преди да стъпят под ярките светлини на прожекторите, че упреците са част от славата. Точно както наскоро разбра и Мария Бакалова, която се прочу по цял свят с ролята си на Тутар Сагдиев - дъщерята на казахстанския журналист в продължението на лентата от 2006 г. "Борат". Превъплъщението на бургазлийката я изстреля директно сред големите сензации в Холивуд, а освен това я направи първата българка, номинирана за престижната награда "Златен глобус". Но, както вече стана ясно, успехът никога не идва сам, понеже върви ръка за ръка с критиката, която е в състояние да дойде от най-неподозираните посоки...

Вижте снимки на Мария >>

Преди няколко театралният режисьор Иван Добчев даде интервю пред "Площад Славейков" за постиженията на Бакалова, завършила неговия клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2019 г., което предизвика редица остри реакции в социалните мрежи. Причина за гнева на потребителите във виртуалното пространство бяха няколко негови изказвания в разговора. Първо, че тя не е била сред любимките му, но все пак ѝ ръкопляска със снизходителна усмивка. И второ, че блондинката едва ли не има опит в това да се "слага" - на мъже или публиката.

Иван Добчев

Източник: Театрална работилница "Сфумато"

Думите му предизвикаха сериозна вълна от възмущение, в която се включиха редица популярни българи.

"Два пъти съм отказвал на Добчев предложения за главни роли в негови спектакли. Първият път в Народния театър дори отидох на две репетиции. И двата пъти щях да се задуша от абсолютно нефункционалното интелектуално самозадоволяване на режисьора, което отнемаше 90% от репетицията. И не можех да проумея как някакви супер яки и опитни актьори търпяха това напънато егоцентрично безсмислие. Вторият път беше за Достоевски в "Сфумато". Аз боготворя Достоевски и нямаше как да си причиня това. Престъпление е да губиш времето на актьорите с комплексите си и напълно криворазбрана идея за "водене" и после да ги гледаме милите как "сами се спасяват" по премиерите. Някои от тях, обаче наистина успяват да се спасят. Мария е перфектния пример! Обожавам това, което ѝ се случва", написа във Фейсбук Иво Димчев.

Но той далеч не бе единствен.

Снимка: Официален профил в Instagram

"Нямам никаква представа кой е преподавателят бла-бла-обчев, а и честно казано, не ме интересува! Дано се е объркал, или нещо не е разбрал, къде точно се намира в културната и изобщо глобална карта на развитие на таланти, подкрепа на общности и насърчаване за успех! Ретроградното тесногръдие, което прозира зад сексиското му изказване заслужава феминистка и чисто човешка плесница в лицето! Слава Богу, времето му и нем подобните е към края си, не темпорално! Морално! Слава Богу, младите днес живеят спрямо други принципи и ценности! И това е добре!", е коментарът по темата на Ива Екимова.

В защитата на българската надежда в Холивуд се включи и популярния правозащитник Юлияна Методиева.

"Интервюто на Иван Добчев в "Площад Славейков" е връх, Еверест, К 2 на мъжкото презрение към онези, които раждат деца. Думите му за ролята на Мария Бакалова в "Борат-2", обрала куп престижни европейски награди и до дни навярно може да получи и Оскар, са като пътуване на мрачен ум в още по-тъмната пещера на комплекси, омраза, несъзнавана злост към жените и нестихваща тръпка да ги унижаваш. Вместо радост и възхита към таланта на Мария, от психиатричните бездни на Добчев се разнасят следните думи по неин адрес за театралните ѝ изяви в миналото "Тя играеше жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с онова , което има като еротика в своята природа". "Помогнахме ѝ да прочете книги, които не би прочела никога", "Вероятно е предпочетена точно защото е напориста и спонтанна, с тези неща много бързо се трупа опит - как да се слагаш - на мъжете, на публиката", гласи част от написаното от нея в социалната мрежа.

Мария като Тутар в "Борат 2

Снимка: Стопкадър на филма / Amazon Prime

И докато у нас се водят разгорещени дебати за казаното от режисьора, Мария не спира да получава комплименти от легендите в шоубизнеса в Съединените американски щати. Наскоро, макар и с видео връзка заради пандемията, тя гостува в предаването на Елън Дедженерис, в рамките на което водещата открито призна, че ѝ се възхищава, а освен това изтъкна, че е неин почитател.

"Поздравления за всички номинации. Ти си толкова смела, ролята ти изисква много импровизация, а ти си се посветила изцяло на това! Хората казват, че ще спечелиш "Оскар" за този филм", отбеляза Елън в ефир.