"...човек каквото и да прави в този живот, трябва първо да се замисли какво дава. И така успяваш да правиш и пари, и любов...".

Това пише за последно бизнесменът Христо Сираков на 5 февруари миналата година в своята фейсбук страница. После замлъква. А днес, след дълго боледуване от коронавирус и получен преди около седмица инсулт, той издъхна в болница на 64 години.

Веднага след тъжната вест в социалните медии заваляха жалейки и сбогувания с легендарния бохем, известен и като Ицо 100-те манекенки.

Един от най-близките му приятели - Любен Дилов-син, се прости със Сираков с песента на Адриано Челентано Torno a settembre ("Винаги ще е септември"). Той цитира куплет от нея:

"И ако те оставя/Винаги ме чакай/В най-лошия случай/Ще се върна през септември". И добави: "Винаги ще е септември, мили Hristo Sirakov. Където и да си, ще е весело! Светъл път!".

Модната и тв-шефка Мария Бонева също излива скръбта си по Сираков във Фейсбук:

"Това са онези моменти, в които имаш буца на гърлото и искаш много да кажеш, но не можеш... защото боли! Христо, нашето приятелство е повече от 20 години! Ти си, защото винаги ще останеш голям мъжкар, истински приятел и партньор. Мъчно е, тъжно е... в ефира на Code Fashion TV си вечното присъствие приживе, това няма да се промени и сега! Ще плача, но ще си налея едно питие и ще те изпратя с обич и спомени за всички онези партита и моменти, които без теб никога няма да са същите! Почивай в мир, приятелю, макар че знам че там където отиваш ще ти е светло, и ще си пак душата на компанията! Hristo Sirakov мир на душата ти".

Думи за сбогом в социалната мрежа написа и PR-ът Атанас Лазаров:

"Hristo Sirakov ♥ боли! Ице, ти беше истински и много земен! Мир на прахта ти! За мен бе чест и привилегия да работим заедно!!! Толкова много и красиви корици на мъжката библия # PLAYBOY реализирахме !!!".

Неговата приятелка Ева Колева си спомня за запознанството си с Христо Сираков:

"Разговор на Фритьоф Нансен: "Ти тук ли живееш? Верно ли? Премести се, момиче, прозореца ти гледа към двора на болницата. Прекалено си млада, за да се взираш в болнични прозорци. В тоя град и в тоя свят има къде по-хубаво гледки и къде по-ясно се вижда живота". Това ми каза Христо, когато се запознахме. После, когато ме видя, че си изнасям багажа, спря, както си беше с бялата риза, запретна ръкави и ми помогна да натоваря всичко. Каза да не забравям тая квартира, когато намеря дома си. И друго каза: "Животът си е твой, нали четеш, гледай да си като Хейли, стъпвай по върховете"... Дано стигнеш върха леко! Съжалявам, приятелю. На Hristo Sirakov...".

Една от последните фаворитка на бизнесмена - плеймейтката Жанета Осипова, в момента участва в тв-риалитито "Фермата" и навярно още не знае за кончината му.