Над 1400 лични вещи на Фреди Меркюри, включително ярките му сценични костюми, ръкописните чернови на "Bohemian Rhapsody" ("Бохемска рапсодия") и любимото му пиано, на което е композирал някои от най-големите хитове на група "Куин", ще бъдат показани на безплатна изложба в лондонския офис на тръжна къща "Сотбис" преди продажбата им, предадоха световните осведомителни агенции.

Огромната колекция от принадлежности на певеца, оставена на близката му приятелка Мери Остин, е съхранявана непокътната в имението му в Западен Лондон в продължение на 30 години след смъртта му през 1991 г., припомня БТА.

72-годишната Остин каза в интервю за Би Би Си през април, че е решила да продаде почти всички вещи, за да "затвори тази много специална глава от живота си" и да "сложи ред в делата си".

Сред стотиците лични съкровища на Фреди Меркюри са ослепителните му костюми с пайети, кожени якета и пищната червена пелерина и корона, които певецът носи на последното си участие с "Куин" през 1986 г., както и непоказвани досега работни варианти на хитовете "Don't Stop Me Now", "We Are the Champions" и "Somebody to Love".

Ръкописната чернова на "Bohemian Rhapsody", която показва, че Меркюри е експериментирал с името на хитовата песен, се очаква да бъде продадена за сума между 800 000 и 1,2 милиона британски лири (1 милион и 1,5 милиона щатски долара).

Звездата на шоуто обаче е любимото пиано "Ямаха" на Меркюри, за което се очаква да бъдат платени между 2 милиона и 3 милиона британски лири (2,5 милиона и 3,8 милиона щатски долара). Пианото е преживяло няколко местения, заемало е централно място в имението му и е в сърцето на музикалната и личната история на певеца от 1975 г. до смъртта му.

"От всички предмети, които е имал, това е единственият, който е означавал най-много за него", казва Гейбриъл Хийтън от "Сотбис".

Сред другите акценти са колекцията от произведения на изкуството на Меркюри, включваща творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Марк Шагал, ръчно написани покани за рождените му дни, еклектичните му колекции от антикварни мебели, японски кимона и фигурки на котки.

Стотиците предмети са превърнали елегантната сграда на аукционната къща в центъра на Лондон в светилище на Фреди Меркюри, като всичките й 15 галерии са посветени на неговата история.

За пръв път "Сотбис" отваря цялото си галерийно пространство за публиката за безплатната изложба, която ще продължи от 4 август до 5 септември. По-късно същия месец предметите ще бъдат продадени на поредица от търгове.