Удобно, но и елегантно - Джорджо Армани носи тениските си със сако. Италианката модна легенда има репутацията на пурист и перфекционист в бранша. А формулата за световния му успех е сдържаността.

Вижте снимки на Армани >>

Още като дете, роденият на 11 юли 1934 г. в северноиталианския град Пиаченца, Армани носи шикозно облекло.

Момчето с вратовръзката

"Майка му е шиела дрехите на семейството", казва Герд Мюлер Томкинс от Германския институт за мода. "Има снимки, на които той позира като дете с костюм, жилетка и вратовръзка."

Всъщност Армани е искал да стане лекар. След втората година прекъсва обучението си и започва работа като декоратор на витрини, а след това и продавач на мъжкия щанд в големия милански магазин La Rinascente.

Embed from Getty Images

Армани залага на леките тъкани

През 1963 г. Джорджо се запознава с Нино Черути - водещ производител на мъжка мода. Армани разработва свои собствени модели за бранда му "Hitman".

Вместо обичайните за времето си костюми, наподобяващи униформи, от тежки платове, с подплънки на раменете и тясна кройка, Армани залага на леките платове, сдържани цветове и прави линии.

Пробив с Ричард Гиър

През 1970 г. Армани отваря първото си ателие, а 5 години по-късно заедно със своя спътник в живота Серджо Галеоти основава собствена фирма.

През 1980 г. прави международния си пробив, след като облича Ричард Гиър във филма "Американски жиголо". И от този момент му трябва съвсем малко време, за да завладее Холивуд със своите дизайни.

Дамски костюми с панталони

Още същата година Армани пуска своята първа дамска колекция. Той се ориентира към жените, които навлизат на ръководни позиции и предлага свободно падащи костюми с панталон.

"Публиката иска точно нещата, които правя", казва Армани. "Как го правя, самият аз не знам."

Embed from Getty Images

Не е само модата

Армани е един от най-богатите хора в света. Наскоро той завладя още един бранш. Освен парфюмите и аксесоарите има и хотели, бижута и мебели с марка Армани.

През 2010 личното му състояние бе оценено на 7 милиарда долара. "Неговата фирма не е листната на борсата", казва Мюлер-Томкинс от Германския институт за мода. "Впечатляващо е, че някой може да създаде и да продължи да поддържа нещо с една непрекъсната линия."

Има обаче нещо, което петни името му. През 1996 г. Армани е осъден условно за подкуп на данъчни инспектори.