Звездите от филма на Франко Дзефирели от 1968 г. "Ромео и Жулиета" - Ленърд Уайтинг и Оливия Хъси съдят "Paramount" за 500 млн. долара заради голата сцена, която са заснели, когато те са били само на 15 и 16 години, съобщава "Daily Mail".

Оливия Хъси, сега на 71 години, и Леонард Уайтинг, на 72, заведоха дело в петък във Върховния съд на Санта Моника в Калифорния, обвинявайки "Paramount Pictures" в сексуален тормоз, измама, сексуално насилие и умишлено причиняване на емоционален стрес. "Това, което им е било казано и това, което в действителност се е случило, са били две различни неща", каза Тони Маринози, бизнес мениджър на актьорите, в изявление.

Embed from Getty Images

Критиката неведнъж е определяла филма на Франко Дзефирели като най-добрата адаптация по трагедията на Уилям Шекспир. За това допринасят придържането към оригинала на Шекспир, кастингът на младите актьори, музикалната тема, операторското майсторство, дизайнът на средата и костюмите.

Филмът има две награди Оскар - за най-добра кинематография и за дизайн на костюми. Номиниран е за най-добър филм и за най-добра режисура.

Embed from Getty Images

"Те се довериха на Франко. Франко беше техен приятел и честно казано, на 16, какво са могли да направят?! Нямало е опции. Нямало е MeToo", добавя мениджърът Маринози. 

Поводът за завеждане на делото е, че двойката е заснела гола сцена без тяхно знание и сега те търсят обезщетение, "за което се смята, че надвишава 500 милиона долара".

Твърди се, че Дзефирели е показал на актьорите къде ще бъде поставена камерата, но голотата няма да бъде заснета или пусната. 

Дзефирели (вдясно) разговаря с екипа

Снимка: Getty Images

Хъси и Уайтинг смятали, че нямат друг избор, освен да се снимат голи с грим за тяло, както се изисквало в последния ден от снимките.

Embed from Getty Images

Филмът е пуснат през 1968 г. с одобрението на критиците и носи на Дзефирели номинация за "Оскар" за най-добър режисьор. Той почина през 2019 г. на 96 години.

В изявление за "Variety", Соломон Гресен, адвокатът на двойката, каза, че актьорите "са били много млади и наивни деца през 60-те години, които не са разбирали какво ще им причини това". 

Двамата актьори казват, че сцената им е причинила дългосрочна финансова, физическа и емоционална болка.

Embed from Getty Images

Според жалбата филмът струва на Хъси и Уайтинг "цял живот загуба на печалби и други трудови облаги и възможности за работа".

"Внезапно те станаха известни на ниво, което никога не са очаквали, и в допълнение бяха използвани по начин, с който не знаеха как да се справят", каза Гресен.

Обезщетението от 500 милиона долара, което двойката търси, съответства на сумата, която филмът е спечелил от излизането си през 1968 г.

Embed from Getty Images

Според "Variety" делото, заведено от името на актьорите се основава на калифорнийски закон, който временно прекратява давността на искове за сексуално насилие над деца. Този закон имал краен срок до 31 декември 2022 г.

Хъси продължава с актьорската си кариера и дори се събира отново с Дзефирели, за да играе Мария, майката на Исус, в аплодирания мини-сериал на режисьора от 1977 г. "Исус от Назарет".

В интервю от 2018 г. Хъси твърди, че Дзефирели я е наричал "Boobs O'Mina" и че е признал, че тя е несподелената любов на живота му.

По това време Хъси също каза, че "обича да играе Жулиета", но че медиите са "изтощителни".

Режисьорът дава напътствия на Оливия Хъси

Снимка: Getty Images

Уайтинг също продължил да се радва на кариера като актьор и певец в родната си Великобритания.

Хъси и Уайтинг, и двамата британци, казват, че Дзефирели първоначално им е казал, че във филма няма да има голота.

Въпреки това, в последния ден от снимките, те твърдят, че той е заявил, че филмът "ще се провали", освен ако не играят в сцената голи, с грим за тяло.