Напоследък в много части от България климатът е далеч от приветлив, макар че вече месец юни официално настъпи и лятото би трябвало да започне. Но очевидно дори лошото време не е в състояние да спре Саня Борисова, която в последно време се е отдала на пътувания из страната ни. Последно актрисата посети пещера Проходна, откъдето сподели прекрасни кадри, застанала под "Божиите очи".

Сега, преди ден, красавицата публикува в своя Инстаграм акаунт нови снимки от друга забележителност у нас, а именно Рилския манастир, който е един от най-значимите културни паметници на страната ни, превърнал се в неин символ. Нещо повече, той не само е най-големият манастир в държавата ни, издигащ се на 5 етажа, от които само 4 са видими, но също така е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Вижте кадъра >>

На изображението, което актрисата качи в социалната мрежа, тя позира в кафяв гащеризон с дълги ръкави, чиято горна част наподобява риза, а през талията минава колан. Застанала в двора на комплекса, звездата от "Чужденецът" се усмихва ведро към фотографския обектив, въпреки че небето е изпълнено с тежки облаци, а съдейки по мократа земя около нея, доскоро е валял дъжд.

"Слънцето е в сърцето ми. Отново съм щастлива", гласи посланието към публикацията ѝ, което представлява препратка към популярната песен, изпълнена от Джийн Кели - "Singin" in the Rain", която саундтрак на филма със същото заглавие от 1952 г.

Наскоро мястото посети и Ивет Лалова, която прекара деня сред природата на околността заедно със своя съпруг Симоне. Рилският манастир се намира в близост до село Пастра, съвсем близо до първоначалното му изграждане.

Счита се, че е построен върху стара постница през 927-941 г. от св. Йоан Рилски Чудотворец в Рила планина. Отбранителната кула, намираща се в двора му от 1335 г., на чийто връх се намира параклисът "Свето Преображение", пазещо ценни фрески от 30-те години на 14 в., е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс.

Още със създаването си, той се превръща в просветно средище, а през периода на Българското възраждане Неофит Рилски основава в него килийно училище. През годините в манастирът подслон са намирали множество велики наши революционери, сред които Васил Левски, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др.

През 1778 г. "Св. Йоан Рилски" става жертва на пожар, но бива възобновен шест години по-късно - през 1784 г., от Алекси Рилец, който през 1816-1819 г. проектира и строи северното, западното и източното му крило. Значителна част от манастира е опожарена отново през 1833 г., като възстановяването му отново е извършено от Алекси под ръководството на тогавашния игумен Йосиф Строителя.