Въпреки че изплати част от задълженията си към испанската хазна, Шакира все пак отива на съд. Тя е получила призовка да се яви в съда на 12 юни по обвинение в данъчна измама в размер на 14,5 милиона евро.

Вижте снимки на Шакира >>

Съдът на Есплугес де Лобрегат "прие за допустими прокурорските обвинения" срещу певицата, се казва в съобщение на Върховния съд на Каталуния, Североизточна Испания, където Шакира живее на семейни начала със защитника на "Барселона" Жерар Пике.

Прокуратурата обвинява Шакира, че в периода 2011-2014 г. не е плащала данъците си в Испания, където е живяла, пишат от "Монитор". Тя е отговорна обаче само за периода 2012-2014, тъй като за задълженията от 2011 г. има давност. През този период тя е укривала приходите си чрез 14 компании, регистрирани в офшорни зони на Каймановите острови, Вирджинските острови и Панама.

Шакира живее с Пике в Барселона от 2011 година, но се регистрира като данъкоплатец там едва през 2015 г. Миналата година говорител на прокуратурата каза, че "това не съответства на действителността" и подчерта, че партньорът на Шакира и техните деца живеят в района на Барселона. Адвокатите на Шакира настояват, че по-голямата част от доходите преди 2014 г. произлизат от нейни турнета по света и че певицата не е живяла в Испания повече от шест месеца годишно - условие, за да плаща данъци в страната.