Американският актьор и режисьор Шон Пен пък призова за бойкот на американската Академия, ако Зеленски не бъде поканен да направи изказване по време на церемонията за "Оскарите".

В интервю за Си Ен Ен, дадено от Полша, където е в момента с неправителствената си организация, оказваща помощ на украинските бежанци, Шон Пен каза, че ако Академията е решила да не включи в програмата на церемонията украинския лидер, "това решение би било най-срамният момент в цялата холивудска история".

Пен заплаши, че ще унищожи своя собствен "Оскар", спечелен през 2008 г. за най-добра мъжка роля във филма "Мляко", ако Зеленски не бъде поканен да се включи в церемонията, съобщи "Холивуд рипортър".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски водел разговори с Академията за кинематографично изкуство и науки на САЩ, връчваща наградите "Оскар", да говори по време на наградната церемония по-късно днес, съобщават вестниците "Ню Йорк пост" и "Дейли мейл".

Източници казаха, че се обсъждало кратко изказване на Зеленски. Не е ясно дали то ще е на живо или ще е предварително записано. Според източниците имало и дебати дали "Оскарите" да останат аполитични, докато в Украйна бушува война.

Засега американската Академия не е коментирала твърденията. Телевизия Ей Би Си, която ще излъчва шоуто, също не е направила коментар по темата.