Дворецът Кенсингтън принадлежи на британското кралско семейство повече от 400 години, а в сенките на двореца продължава да се крие тази на принцеса Даяна - една от най-известните личности на XX в. Нейната същност е предопределена да витае, докато историята ѝ продължава да се разказва и няма признаци, че властта, която има и до ден днешен скоро ще отслабне.

Затвърждавайки още повече наследството, което оставя след себе си, статуя на лейди Ди сега стои на стража в градината на кралството, посветена за 60-ия ѝ рожден ден от синовете ѝ - принцовете Уилям и Хари - братята, които все по-рядко се появяват заедно.

Тя загива в автомобилна катастрофа през 1997 г. За мнозина всяка резервираност на чувствата е неуважение и обида към Даяна, която министър-председателят Тони Блеър посмъртно определя като "принцесата на народа" заради начина, по който се свързва с всеки, с когото влиза в контакт. По онова време не се споменаваше, че хората като цяло възприемат Даяна като свежото лице на кралското семейство, както и за роднините й, в които не можа да намери опора след разпада на брака й с Чарлз.

Легендарно сдържаната реакция на кралица Елизабет II през първите няколко дни е една от редките черни точки срещу монарха, които действително остават в съда на общественото мнение. Винаги е имало фракция, която се е насищала на кралските особи, и семейството завинаги ще има своите критици, но онзи период преди 26 години остава една от малкото сериозни грешки на кралицата през 70-те, които тя прекара на трона преди смъртта си през септември миналата година.

"Покажете ни, че ви е грижа", крещеше заглавието на корицата на "The Express" тогава.

Снимка: AP/БТА

Но въпреки че поддържането на морал в страната бе нейна основна задача, кралицата имаше по-важни неща от обществената скръб, когато личният ѝ секретар й се обажда посред нощ в замъка Балморал в Шотландия, за да я информира за опустошителната катастрофа в Париж. Тя е толкова невярваща, че си мисли на глас: "Някой трябва да е смазал спирачките" - съобщава кралската биографка Ингрид Сюард в книгата си "Речта на кралицата" от 2015 г. Там пише още: "Кралицата е в състояние да се изправи пред света".

Даяна е обявена за мъртва в 3 часа сутринта британско лятно време. Убити са също приятелят ѝ от едва месец - Доди ал Файед и шофьорът им - Анри Пол. Единственият оцелял е бодигардът - Тревър Рийс-Джоунс.

Чарлз, който по това време е в Балморал заедно с Уилям и Хари, е уведомен в 04:30 ч. от личния секретар на кралицата (и зет на Даяна) - Робърт Фелоуз, който му съобщава, че принцесата е издъхнала от раните си.

"Той бе много разстроен. Разпадна се", казва Тина Браун, автор на книгата "Хрониките на Даяна" от 2007 г., в телевизионния документален филм "Diana: 7 Days that Shook the World" от 2017 г. "Веднага разбра, че това ще бъде нещо ужасно и че те ще бъдат обвинени за смъртта й".

А "Те" означава кралското семейство.

Националната електронна мрежа съобщава за рекорден скок в електрозахранването, причинен от едновременното включване на телевизори и електрически чайници за приготвяне на утешителен чай след трагедията. Тогава телевизионните оператори пускаха британския национален химн на всеки час. И почти веднага започна чакането от обществото кралското семейство да направи изявление. Но Шотландия е мястото, където кралицата остава с внуците си, докато Великобритания скърби.

Сутринта след новината Тони Блеър се обърна към репортерите от родния си избирателен район в графство Дърам, като заяви, че е "напълно опустошен от подадената му информация"."Молим се за семейството на принцеса Даяна, по-специално за двете й деца", каза той през 97-а. "Днес нацията във Великобритания сме в състояние на траур и скръб. Тя бе прекрасно и топло човешко същество. Тя докосна живота на толкова много хора по целия свят. Те я харесваха, обичаха, смятаха я за една от тях. Тя бе принцесата на народа. И така ще остане завинаги."

Kралско посещение в обществен център в Северен Лондон, Англия, 1 февруари 1985 г.

Снимка: Getty Images

В ретроспективен план това бе изненадващо емоционална и лична публична проява от страна на лидера на нация, която, както проницателно или комично отбелязаха много британци, не е известна с топлота. Блеър бе министър-председател от по-малко от четири месеца и всички погледи бяха насочени към това как ще се справи с първата си голяма културна криза.

Междувременно зад стените на Балморал Чарлз и кралицата бяха решили да не съобщават новината на Уилям и Хари, докато те не се събудят на сутринта. Чарлз пък се оказа в несигурно положение, когато трябваше да оплаче смъртта на бившата си съпруга. Двамата бяха официално разделени от 1992 г., а разводът им бе финализиран едва през 1996 г. През това време Даяна си остана принцеса на Уелс, но вече не се ползваше с титлата "Нейно кралско височество". Единствено запази резиденцията си в двореца Кенсингтън, достъпа до кралския самолет и стаите в двореца Сейнт Джеймс за развлечения, докато Чарлз пребивава предимно в Хайгроув - имението му в Глостър.

След новината той веднага иска да отпътува с кралския самолет за Париж, за да прибере тялото на Даяна. Кралицата първоначално отказва, според "Diana: 7 Days That Shook the Windsors", но в крайна сметка отстъпва по молба на най-големия си син. Хари също искал да отиде с него, но баща му сметнал, че е твърде малък за това, което ще види.

"Едно от най-тежките неща, които родителите трябва да направят, е да съобщят на децата си, че другият им родител е починал. Как се справяш с това, не знам", разсъждава Хари в документалния филм на BBC от 2017 г. наречен "Diana: 7 Days", поредната от многобройните ретроспекции, с които бе отбелязана 20-годишнината от смъртта на Даяна през същата година, но една от малкото, направени със съдействието на най-близките ѝ роднини.

Хари и Уилям придружават кралицата в църквата в онази неделна сутрин, както повелява традицията, и по указание на кралското семейство по време на службата не се споменава името на Даяна. Чарлз заминава за Париж заедно със сестрите й - лейди Сара Маккоркодейл и баронеса Джейн Фелоус. Съобщава се, че на връщане към летището, следвайки катафалката с ковчега на Ди, той казал в колата на британския посланик във Франция - Майкъл Джей: "Всичко това изглежда нереално."

Инстинктите му за това как трябва да се постъпи със смъртта на бившата му съпруга донякъде били правилни, но не след дълго акциите на кралското семейство се понижили в очите на обществеността, тъй като кралицата не бързала да се върне в Лондон. Вместо това тя и принц Филип се опитвали да занимават Уилям и Хари. Посетители като Мейбъл Андерсън, отдавна пенсионираната бавачка на Чарлз, бившата бавачка на момчетата - Тиги Леге-Бурк и принцеса Ан, заедно с децата й - Питър и Зара Филипс, също се втурват към Балморал, за да подкрепят почернените принцове.

"По онова време баба ми искаше да ни защити от медиите", спомня си във филма на BBC Уилям, който по-късно ще предложи на Кейт Мидълтън с годежния пръстен на майка си със сапфир и диамант. "Тя умишлено премахна вестниците, така че вкъщи нямахме други източници на информация. Не знаехме какво се случва."

В ретроспекция Уилям казва, че е благодарен за това, че е имал "уединение, за да съберат мислите си и откъснат от всички".

Завръщайки се в крайна сметка в Англия, Чарлз и двамата му синове правят безпрецедентния ход да летят заедно, което обикновено е забранено за двама бъдещи крале, но Елизабет II одобрява нестандартните условия за пътуване. "Тя се чувстваше много разкъсана между това да бъде наша баба и да влезе в ролята си на кралица", спомня си Уилям. Но пукнатините, които се бяха образували между кралските особи и обществеността още преди раздялата на Чарлз и Даяна, бяха на път да се разраснат. "Сега не е време за упреци, а за тъга", заяви братът на Даяна - граф Чарлз Спенсър в телевизионно изявление от дома си в Южна Африка, където покойната му сестра за кратко обмисляше да се премести, за да изпълни плана си, (разкрит пред репортер на "Daily Mail" в телефонен разговор часове преди смъртта ѝ), да се оттегли от обществения живот.

"Въпреки това", продължава Спенсър, "бих казал, че винаги съм вярвал, че пресата ще я убие накрая." Не по-малко от всеки редактор и издател, който се е възползвал от снимките на Даяна, "днес има кръв по ръцете си", казва. 

Лейди Ди при напускане на Кралската болница Марсен, Сътън, 21 февруари 1984 г.

Снимка: Getty Images

"Тя имаше много лоши отношения с медиите", обяснява и някогашната ѝ прессекретарка - Джейн Аткинсън пред "Vanity Fair" през 2013 г. "Недоверчива бе към информацията, която получаваше."
Даяна се опитваше най-вече да ги държи настрана, но в крайна сметка безуспешно, когато започна да се среща през септември 1995 г. с Доди, за когото се говореше, че е на прага да сключи брак с принцесата. Озовавайки се съдбовно в хотел "Риц" фотографите се събират отпред, за да изчакат излизането на двойката, а част от тях в крайна сметка продължават да карат след техния мерцедес.

"Мисля, че едно от най-трудните неща, с които трябва да се примиря, е фактът, че хората, които я преследваха в тунела, бяха същите, които я снимаха, докато тя умираше на задната седалка на колата", мрачно отбелязва Хари в "Diana: 7 Days".

През последните шест години той се отвори в безпрецедентна степен за проблемите с гнева, които е имал в резултат на травмата, и за трайното си недоверие към пресата (а често и отвращение към нея).
Междувременно всяка враждебност, която медиите или хората (някои, от които до последно вярваха на илюзиите, че Чарлз е единственият, който се е отклонил в брака им), излезе през прозореца, моментално заменена от антагонизъм към кралското семейство заради това, което се възприемаше като хладен отговор на трагедията. В същото време Елизабет II отстъпва и по отношение на знамето - като за първи път в историята позволява то да се развее не само на половин мачта, но и в Бъкингамския дворец. На тревата са сложени букети, а обществото по улиците видимо плаче - докато знамето в двореца бе свалено - любовта към принцеса Даяна не бе изгубена.

Отзвукът се усеща в Балморал, затова на 4 септември кралицата изпраща своя пресаташе да защити публично семейството в телевизионно изявление, и да съобщи, че са "наранени" от намеците, че били "безразлични" към скръбта на нацията. Приоритет е грижата за Уилям и Хари, също се настоява в изявлението. Същата вечер тийнейджърите, заедно с баща си, баба си и дядо си, се осмелиха да излязат пред портите му за първи път от седмица, за да видят купчината цветя и послания, оставени за лейди Ди.

Снимка: Getty Images

"След ужасната новина от миналата неделя в цяла Великобритания и по целия свят сме свидетели на огромна скръб по повод смъртта на Даяна", заяви кралицата, облечена в черно, в обръщение по националната телевизия от Бъкингамския дворец. "Всички ние се опитваме да се справим по различни начини. Не е лесно да се изрази чувството на загуба, тъй като първоначалният шок често е последван от смесица от други чувства - неразбиране, гняв и загриженост за тези, които остават. Всички ние изпитахме тези емоции през последните няколко дни. Така че това, което ви казвам сега, като ваша кралица и като баба, го казвам от сърце. Първо, искам да отдам почит на самата Даяна. Тя бе изключителен и надарен човек. В добри и лоши времена тя никога не изгуби способността си да се усмихва. Възхищавах ѝ се и я уважавах - за нейната енергия и отдаденост, и особено за предаността ѝ към двете ѝ момчета. През тази седмица в Балморал всички се опитвахме да помогнем на Уилям и Хари да се справят със загубата, която те и всички ние претърпяхме", гласеше изявлението й.

Елизабет II остана напълно спокойна, а в иначе премерения ѝ тон се чуваше нежност. От името на цялото им семейство тя изрази благодарност за подкрепата и изрази надежда, че следващият ден ще бъде ден на единство, тъй като нацията ще се обедини и ще отдаде почит на любимата принцеса.

Първоначално нито един от двамата синове не искаше да върви зад ковчега на майка си в погребалната процесия до Уестминстърското абатство на 6 септември, но дядо им - принц Филип - който също като съпругата си имаше сложни отношения с Даяна, когато тя беше жива - го насърчи. "Ако не вървиш, може да съжаляваш по-късно", казал той на Уилям, според биографичната книга на Сали Бедел Смит от 2017 г. "Принц Чарлз: Страстите и парадоксите на един необикновен живот". Двамата с брат му Хари се присъединяват към Филип в процесията, докато тя минава покрай двореца "Сейнт Джеймс".

"Не смятам, че от което и да е дете трябва да се иска да прави това при каквито и да е обстоятелства. Не мисля, че това би се случило днес", казва принц Хари пред "Newsweek" през 2017 г. Но също така заяви в "Diana: 7 Days", че е "доволен", че го е направил.

Уилям казва: "Когато стане толкова лично, колкото да вървиш зад погребалния кортеж на майка си, то преминава на друго ниво на дълг".

През 2017 г. Чарлз Спенсър заяви пред "BBC Radio 4", че е възразил категорично срещу идеята племенниците му да предприемат тази дълга, публична разходка, като я определи като "много странно и жестоко" нещо, което се иска от тях да направят. "В крайна сметка ме излъгаха и ми казаха, че искат, което, разбира се, не беше така, но аз не осъзнавах тогава."

В този ден братът на Даяна също се възползва от възможността да се изкаже публично по адрес на силите, които според него неофициално са съдействали за отнемането на живота на сестра му. В речта си, произнесена в Уестминстърското абатство, графът каза: "Заслуга на нейното хладнокръвие и сила е, че въпреки странния живот, който водеше след детството си, тя остана непокътната, вярна на себе си... Не мисля, че някога е разбирала защо медиите се подиграват на нейните добри намерения. Моето обяснение е, че истинската доброта е заплашителна за онези, които са в противоположния край на моралния спектър. Не бива да забравяме, че от всички иронии около Даяна може би най-голямата е следната: момичето, получило името на древната богиня на лова, в крайна сметка се оказа най-преследваната личност в съвремието. Тя би искала ние да се ангажираме да защитим любимите ѝ момчета - Уилям и Хари от подобна съдба и аз правя това, Даяна, от твое име. Няма да позволим те да страдат от мъката, която редовно те докарваше до отчаяние."

Чарлз Спенсър разказва пред "BBC Radio 4", че някой, когото познавал много добре, попитал кралицата какво мисли за речта му, а тя отговорила: "Той имаше пълното право да каже каквото чувства. Това беше погребението на сестра му." Публичните думи на кралицата за Даяна са били искрени, както изглежда потвърждава едно частно писмо, публикувано през 2017 г., което тя пише след погребението до своята помощничка - лейди Хенриета Абел Смит.

"Беше наистина ужасно тъжно и тя е огромна загуба за страната", пише кралицата. "Но обществената реакция на смъртта ѝ и службата в абатството изглежда са обединили хората по света по един доста вдъхновяващ начин. Уилям и Хари бяха толкова смели и аз много се гордея с тях."

Братът на принцеса Даяна - Чарлз Спенсър

Снимка: Getty Images

Години по-късно в интервю за "ITV News" през 2017 г., принцеса Ан разкри, че критиките, които Елизабет е получила за реакцията си на автомобилната катастрофа на покойната принцеса на Уелс в Париж, са били несправедливи. 

Принцеса Ан

Снимка: Getty Images

След погребението, за което се съобщава, че е било наблюдавано от около 2 милиарда души по целия свят, Чарлз и синовете му потърсиха уединение в Хайгроув Хаус, а принцът на Уелс не се появяваше в продължение на две седмици.

Междувременно естественото развитие на връзката на бъдещия крал Чарлз III и кралица Камила, която едва наскоро излезе наяве, въпреки че преди това не беше тайна, беше забавено с месеци заради смъртта на Даяна. Година по-късно Чарлз признава, според Бедел Смит, че макар и дълбоко разстроен, той също е бил изненадан от публичната скръб, като казва: "Чувствах се чужденец в собствената си страна".

Когато през следващите месеци започнаха да се появяват негови образи на грижовен самотен баща, впечатлението на обществеността за него - често спряган за "злодей", що се отнася за дисфункционалната му връзка с Даяна - постепенно стана по-благоприятно. В същото време между лагера на Чарлз и останалата част от семейството му се образува разцепление - според Бедел Смит заместник-личният секретар на принца на Уелс по това време - Марк Боланд тихомълком се е погрижил репортерите да чуят, че кралицата не е искала да изпрати кралския самолет за тленните останки на Даяна, нито да ѝ устрои публично погребение.

Пресслужбата на кралицата излезе с изявление, в което се отрича тя някога да се е противопоставяла на тези планове. Източник от двореца заяви пред "Daily Telegraph": "Това не е игра, в която единият член на кралското семейство получава повече заслуги от другия". Отношенията между майката и сина не се размразяват за известно време, част и заради неодобрението към Камила - изразено в случаи като пропускането на Елизабет II и Филип партито за 50-ия рожден ден, което любовницата организира за сина им Чарлз в Хайгроув през ноември 1998 г. Но в по-обширен план светът изглежда приема отново бъдещия крал. Като част от цялостната му мисия да поправи отношенията си с обществеността, той и бившият му шурей привидно успяха по време на пътуването на принц Чарлз до Южна Африка с Хари през ноември 1997 г., когато граф Спенсър стана и аплодира репликите му по време на държавния банкет, организиран от Нелсън Мандела - първата им среща след погребението.

"Връзките между нашите народи, за които говорих, се проявиха най-ясно след трагичната и преждевременна смърт на Даяна", каза Чарлз в обръщението си. "Бих искал да се възползвам от възможността да предам благодарността на моите синове и моята собствена на всички онези южноафриканци, които отделиха време и си направиха труда да изразят съболезнованията си."

След събитието граф Спенсър заяви в изявление: "С принца на Уелс ме свързва разбирателство. Семейството ми е обединено в това да правим всичко възможно, за да помогнем за отглеждането на Уилям и Хари".

Кралица Елизабет II, която доживя до 96 г., остана най-популярният член на кралското семейство - но имаше какво да разказва след дните, когато външно изглеждаше, че може би приема твърде спокойно смъртта на Даяна.

Снимка: БТА/AP

Хелън Мирън печели "Оскар" за ролята си на конфликтната кралска особа във филма "Кралицата" на Питър Морган от 2006 г., а след това добавя "Тони" към актива си за повторната си роля на "QE2" на Бродуей в "Аудиенцията", посветена на взаимодействието на кралицата с дузина британски премиери през годините.

Но небето знаеше какво наистина мисли истинската кралица.

"Срещала съм се с кралицата на няколко пъти и тя винаги е била невероятно любезна, но никога не спомена нещо за актьорската ми игра", казва Мирън пред "Playbill" през 2015 г. "Кралското семейство - и кралицата в частност - винаги са били много либерални, защото идваме от страна, в която има свобода на словото", продължава актрисата. "Имаше филми, които им се подиграваха, внушаваха им, че са нацисти и ги обиждаха по най-различни начини, и през всичко това те никога не казаха и дума. Те не се защитават. Те не казват нищо. В известен смисъл не е тяхна ролята да критикуват този конкретен свят. По същия начин това се отнася и за филма, за който знам, че е бил оценен от хората около Елизабет II - но самата тя никога не би казала нищо."

В "Кралицата" Тони Блеър (в ролята Майкъл Шийн) се обажда на Елизабет II в Балморал и я пита дали не смята, че незабавното връщане в Лондон би било в интерес на народа.

"Съмнявам се, че има някой, който да познава британския народ повече от мен, г-н Блеър, нито пък да има по-голяма вяра в неговата мъдрост и преценка", отговаря кралицата. "Това е начинът, по който правим нещата в тази страна - тихо, с достойнство. За това останалата част от света винаги ни се е възхищавала."

Извън филмите, които валят за кралските особи действието на Елизабет II е било необичайно по този повод. Като още един, по който Даяна оставя кралското семейство завинаги променено. Хората я приемаха като "една от тях". Тя се бе превърнала в знаменитост, известна със застъпничеството си за болните от СПИН и премахването на противопехотните мини в развиващите се страни.

Снимка: Getty Images

Тя бе и една от най-известните жени в англоезичния свят, която милиони хора бяха наблюдавали как от срамежлива 20-годишна съпруга на по-възрастния принц Чарлз, се превръща в световна фигура, чието наследство стимулира сериозни промени в традиционното кралско семейство.

Снимка: Getty Images