Цонко Бумбалов, пратеник на HBO България, се срещна в Лондон с част от екипа на мини сериала на HBO "Чернобил". URBAN.dir има възможност да представи ексклузивно интервюто му със Стелан Скарсгард, който влиза в ролята на реалната личност Борис Щербина - заместник министър-председателят на СССР по време на аварията.

33 години след аварията в Чернобилската електроцентрала HBO и SKY правят продукцията с Крейг Мейзин, който е продуцент и сценарист на сериала. Компания на Скарсгард избира за главните роли Джаред Харис ("Момчетата от Медисън Авеню", "Короната") и Емили Уотсън ("Порейки вълните", "Червения дракон", "Теорията на всичко") за образите на съветския учен Валери Легасов и ядрения физик Улана Хюмюк - събирателен образ на всички учени, ангажирани с аварията по онове време.

Мини сериалът достигна изключитено бързо рейтинг 9.7 в IMDB и ако сте от малкото, които все още не сте го гледали, то се пригответе се да научите причините за катастрофата в Чернобил и как взривът в 4-ти блок е можел да бъде само началото на още по-сериозен ядрен катаклизъм.

Шведският актьор споделя размисли за сериала и катастрофата в един малко по-политически аспект.

Снимка: HBO. All rights reserved

Беше ли предопределен успехът на този сериал?

Смятам, че историята е наистина важна. Но това нямаше да има значение, ако сценарият беше лош. За щастие е много добре написан. Когато изгледаш и петте часа, в съзнанието ти остават много въпроси - за политическите системи, за дезинформацията и истината, за околната среда и как се отнасяме с планетата. Много неща, над които си струва да се замислиш. Това, което ме привлече е, че не бях чел подобен сценарий преди.

Работата по този сериал разпали ли нов интерес към силата на политическите решения?

Винаги ми е било интересно как работят нещата, как функционират хората и политическите системи. Преди снимките започнах да се интересувам от ядрени реактори, но освен това разгледах и политическата ситуация в Съветския съюз по онова време. Една от темите, които са засегнати в сериала, е за политическите идеологии. Всъщност всяка идеология - била тя политическа или религиозна - ако е базирана върху вярата в собствената си безпогрешност, става опасна. Тя репресира всяко нещо, което разклаща това убеждение.

Снимка: HBO. All rights reserved

Борис Щербина е реална личност. Какъв точно е статутът му в политическата система?

Той е заместник министър-председател по това време. Човек, който прекарва целия си живот в подкрепа и защита на комунистическата система, в чийто качества той вярва. В началото на сериала Борис е напълно убеден в непогрешимостта както на системата, така и на ядрената технология в Чернобил. Постепенно, обаче, се сблъсква с истинските факти и започва да вижда недостатъците и грешките. Става му ясно, че първоизточникът на тази катастрофа е самата система, която се опитва да потули истината. Затова и започва да приема авторитета на Валери Легасов и между двамата се заражда приятелство.

В това отношение имате ли общо с Борис? Вие трудно ли приемате, когато се окаже, че сте сгрешили?

Да, трудно и болезнено (смее се). Не самото приемане е болезнено, а фактът, че първоначално съм сгрешил.

Снимка: HBO. All rights reserved

Имате сцена, в която Борис държи националистична реч за саможертвата...

Да, с тази реч Борис се опитва да въздейства на останалите посредством чувството им за национализъм. Чрез усещането за племенна принадлежност - "Ние украинците." Не съм националист. В този случай, каузата е добра, но обикновено не е.

Смятате ли, че благодарение на социалните медии днес би било по-трудно да се потули подобен инцидент?

Ефектът на социалните медии е както позитивен, така и негативен. Притеснително е, че това което се разпространява най-бързо не е истината, a най-сензационните лъжи. Укриването и изопачаването на истината днес е огромен бизнес. Вижте например Тръмп, той е много добър в това да измества фокуса в друга посока. При аварията във Фукушима пък бяха направени отстъпки на големите компании, в името на друга идеология - капитализма.

Снимка: HBO. All rights reserved

Вие "за" или "против" ядрената енергетика сте?

През 1981 г. в Швеция имаше референдум по този въпрос и аз гласувах "против". Но светът сега е в много по-лошо състояние. Не съм достатъчно запознат, за да кажа кой вид енергия ще гарантира оцеляването ни възможно най-дълго. Ако планът е всички да караме електрически коли, обаче, то тогава енергията не би трябвало да идва от въглища, защото смисълът се губи.

Какво ви изненада най-много от новите неща, които научихте чрез сериала?

Не знаех, че причината за катастрофата в Чернобил, до голяма степен, е по вина на политическата система, която отказва да признае грешките си. Истински плашещо.

Всички епизоди на разтърсващия мини сериал на HBO са налични в онлайн стрийминг платформата HBO GO.

Снимка: HBO. All rights reserved

За автора:
Цонко Бумбалов е български сценарист, работил по сериалите "Стъклен дом" и "Революция Z". Понастоящем е базиран в Лондон, където продължава да се развива в същата сфера.