Създадена през 50-те години от писателя Л. Рон. Хъбард, сциентологията има много специфични вярвания и ценностна система, които проповядва. За някои това е чист култ, за други - незаменим начин на живот. Самото обучение се случва на етапи, чрез сесии, наричани още "одити." Те се провеждат от по-опитни членове на църквата, чрез специално създаден за това апарат, който засича електрически пулсове в човешкото тяло. По време на една такава сесия водещият кара членовете да преминат отново през тежки времена и случки в техния живот, да ги опишат детайлно и в най-добрия случай, да изживеят отново тези емоции. Всички данни от сесиите се записват и поставят в архив. След определен брой одити конкретна сума дарени пари и след одобрение членовете могат да се изкачват в нивата на сциентологията, като по такъв начин научават повече за вярванията на църквата. Обещано им е, че, когато постигнат най-високото ниво, те ще разберат истинските тайни за Вселената. Сциентологията учи, че хората са безсмъртни духовни същества, които са забравили истинската си същност. 

Освен с противоречивите си послания и действия тя е известна и с многото популярни личности, които я проповядват, като начело на тях е известният на всички актьор Том Круз...

Той е сциентолог почти толкова дълго, колкото е звезда, като се твърди, че въвеждането му в църквата е станало с посредничеството на първата му съпруга Мими Роджърс около 1986 г. Смята се, че през това време са се случили много неща - от потресаващите обвинения срещу самата църква (за злоупотреби и трафик на хора), до различните твърдения за отношенията на Круз с нея (предполагаемо уреждане на романтични партньори, което църквата отрича).

Дали случайно или не, главата на "сектата" Дейвид Мицкевич в продължение на дълги години е близък приятел на холивудската звезда и дори е негов шафер на сватбата му с Кейти Холмс през 2006 г.

Не е тайна обаче че и тя, и бившата му Никол Кидман, са имали проблеми с този факт. Никол отказва да влезе в сциентоложката църква и според мнозина именно нейното отношение към избора на Том и нежеланието й да се съобрази с него става причина за раздялата и развода им. Според бившия ръководител в религиозната организация Марти Ратбън между 1992 г. и 2001 г. Круз уж е поуспокоил сциентоложките си страсти под влиянието й, но това никак не се е харесвало на Мицкевич.

Снимка: Getty Images

Като цяло сциентолозите никога не са били особено големи фенове на Кидман и за тях тя е маркирана като "потенциален източник на проблеми", тъй като баща й е известен психолог, а сциентологията отрича психотерапията и използването на психотропни лекарства. Самата актриса дори е била подслушвана от човек на Дейвид, в случай, че се опитва да повлияе на Том да се "откачи" от сциентологията.  Впоследствие актрисата е поставена в графата "потискащ човек", най-черното звание в сциентологията.

Уточняваме, че според религиозното учение "потискащите хора" са онези токсични единици в обществото, които пречат на сциентолозите да достигнат до най-високата степен на духовно пречистване, така че да развият умение за правене на чудеса. Оттук следва и забраната за контакт с "потискащите". Закон в религията, който и дистанцира осиновените деца на Кидман и Круз от нея. Нещо, което Кейти не допуска да се случи с дъщеря им Сури. Макар че през годините медиите са правили редица предположения дали и малкото момиченце не е причислено към категорията на "потискащите".

Но: "Има хора и хора."

Лесно е да се оставим на въображението ни да се развихри. Това не е някаква тайна, скрита дълбоко някъде. Не е и тема табу, като например: "Кога за последен път Том Круз е виждал дъщеря си?"

Добър въпрос. Сури не е общувала с него от развода на родителите си през 2012 г. и не възнамерява да го прави и след навършване на пълнолетие. Източници дори си позволяват да коментират темата пред таблоидите: "Тя няма никакъв контакт с баща си, въпреки че навърши 18 години. Дори той да й се обади, тя няма да отговори. Том не съществува за Кейти и Сури и дъщеря му не иска да разчита на него за нищо. Тя вярва, че има само един родител и това е майка й."

Съвсем противоположни са обаче неговите думи: "Винаги съм си казвал, че моите деца трябва да могат да разчитат на мен. Аз ще бъда до тях и ще ги подкрепям. Това е обещание, което не мога да престъпя. Не съм от хората, които вярват, че може да разглезиш децата си с твърде много любов. Няма такова нещо като твърде много. Няма как да прекалиш с любовта към децата си".

След много лутане преди повече от десетилетие в търсене на отговор дали Сури е далеч от Том, с най-категорично мнение по въпроса излиза списание Life&Style, което поставя тогава 7-годишното дете на корицата си със заглавието "Изоставена от татко". След тази сензация актьорът завежда дело срещу изданието, твърдейки, че никога не е прекъсвал връзката с дъщеря си. По време на изслушването адвокатите на медията питат Том дали е вярно, че Кейти Холмс се е развела с него, понеже е искала да защити детето си от сциентологията. А той отговаря, че това е една от причините.  Признава и че не е виждал Сури от "повече от 100 дни", но се оправдава, че това се дължи на интензивния му филмов график. "Никога не съм изоставял дъщеря си. Нито в емоционален, нито във финансов план", категоричен е актьорът и пред ABC.

Том и Кейти се женят през 2005 г., но след малко повече от пет години брак се развеждат. И както споделя актьорът, е бил "дълбоко натъжен" от това. След това Кейти получава еднолично попечителство над дъщеря им. Твърди се, че след това не иска Сури да има нищо общо със сциентологията, чийто привърженик дълго време е Круз. Но пък актьорът получава право на чести посещения, от които рядко се възползва.

Снимка: Getty Images

Това е втора съпруга на Том, която го зарязва заради прекалено тесните му връзки с църквата. Все пак Круз е може би най-известният член на сциентологията, който се присъединява към нея през 80-те. И през годините влиза в заглавията на вестниците като откровен защитник на движението, чиито последователи са също Джон Траволта и Елизабет Мос.

Разбира се, има и знаменитости, които са се отдръпнали, включително Лора Препон, Лия Ремини и Пол Хагис. След напускането си Ремини и Хагис публично си позволяват да разкритикуват това, на което са станали свидетели. Както прави и бившият сциентолог Мич Брискър. В интервю за Daily Mail твърди, че Дейвид Мицкевич, лидерът на църквата, е "абсолютен маниак на тема контрол". "Няма по-голям маниак на тема контрол, който да се е раждал някога в историята на човечеството. Всичко, което се случва в сциентологията, чак до сапуна, който ще използват на луксозния си круизен лайнер, му се представя за одобрение."

Обръщайки внимание на приятелството на Мицкевич с холивудския актьор Круз, Брискър казва: "Те наистина са били разделени при раждането си. Беше почти мило да ги видя заедно. Мисля, че за Том това е истинско приятелство и почти поклонение".

Въпреки това Брискър казва, че Круз се отличава с "истинска доброта", докато за Мицкевич не е толкова ласкав. "Том Круз е жертва номер едно на сциентологията", казва Брискър. "Знам, че хората няма да се съгласят с мен за това, но той сякаш живее в изкривена реалност. Той е изцяло в матрицата."

В откъс от интервюто си с водещия Джо Роугън от 2017 г., споделен в TikTok, Ремини също се включва с коментар, като отхвърля слуховете, че Круз е напуснал сциентологията, защото "църквата има информация за него". Тя цитира влиянието, което религията уж има в развлекателната индустрия и ползите от това да бъдеш неин член. "Това е нещо, което не можеш да си представиш", казва. "Размерът на властта, която получават от тази църква, е нищо в Холивуд. Няма причина те да напуснат тази среда. Има дори политика за това как да говориш с хората. Не бива да се обясняваш и да си твърде емоционален." И според Ремини Том спазва това "правило", въведено от църквата. Тя обяснява, че хората, които обслужват знаменитости като него, никога не трябва да споделят мнения, "да правят физиономии или жестове".

Днес обаче е различно. За сциентоложката църква Круз е светещ билборд и неизчерпаем финансов благодетел. Подари им три развода и неотлъчно присъствие, а в замяна получи орден за храброст.

Но стана ясно, че холивудската звезда не е стъпвал в централата в Ийст Гринстед в продължение на години, въпреки че многократно е пътувал до Обединеното кралство по работа. Разбира се, не можем да знаем със сигурност дали се е отказал от сциентологията, защото не е казвал нищо официално по темата. И ако трябва да завършим с традиционния въпрос, а именно: "Той ли е жертва №1 на сциентологията?" Вероятно да. Ако приемем за истина твърденията, че църквата използва компрометираща лична информация за своите членове.